FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. studenog 2004. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 20. studenog 2004. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

UJEDINJENI NARODI

Sindikat osoblja UN-a izglasao je u petak zaključak u kojem se od glavnog tajnika Kofija Annana traži da bude oštriji u istragama skandala u koje su upleteni visoki dužnosnici UN-a, no odbacio je navode da bi to moglo dovesti do glasanja o povjerenju čelnom čovjeku Svjetske organizacije. U rezoluciji koju je prihvatilo 31-člano vijeće sindikata izražava se "duboka zabrinutost" zbog "trenda" da se oprašta visokim UN-ovim dužnosnicima umiješanim u skandale. Vijeće također traži od Annana da javno objavi rezultate istrage o navodnim zloporabama čelnika UN-ove agencije za unutarnji nadzor. UN je početkom godine otvorio istragu protiv njezina direktora Dileepa Naira nakon anonimne prijave u kojoj ga se tereti za protežiranje. Annan je prošlog mjeseca odbacio optužbe za seksualno uznemiravanje protiv šefa agencije za izbjeglice Ruuda Lubbersa procijenivši da bi one pale na sudu. U ožujku je glavni tajnik razriješio dužnosti šefa sigurnosti UN-a, no nije prihvatio ponuđenu ostavku svojeg zamjenika zbog sigurnosnih propusta koji su prošle godine doveli do smrtonosnih bombaških napada na UN-ove urede u Bagdadu.

BAGDAD

Stotinjak iračkih vojnika, potpomognutih američkim snagama, ušlo je u petak u sunitsku džamiju u Bagdadu nakon molitve i ubilo četvero, a ranilo najmanje devetero ljudi, izjavili su očevici i neki utjecajni sunitski svećenici. Irački vojnici ušli su u džamiju Abu Hanifa u sunitskoj četvrti Aadhamiya i otvorili vatru kada su gnjevni vjernici počeli uzvikivati "Bog je velik" i bacati cipele na vojnike, što je u islamu velika uvreda. Iračka vojska je uhitila 17 ljudi. Dan ranije policija je u sunitskom dijelu Bagdada uhitila stotinjak osoba za koje sumnja da su pobjegli iz Falluje, sunitskog grada koji je proteklih dana bio poprište velikih sukoba američkih marinaca i iračkih pobunjenika.

LONDON

Napadi i nasilje trebali bi odmah prestati u području Darfura na zapadu Sudana, rekao je u petak britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, nakon usvajanja nove rezolucije UN-a koja poziva na mir. Kazao je da bi više volio "jaču rezoluciju", no ocijenio je da je usvojeni tekst bio najbolji za koji se mogao postići konsenzus. Vijeće sigurnosti UN-a koje se iznimno sastalo u Nairobiju usvojilo je rezoluciju 1574 koja poziva na mir u Sudanu. Tekst su odmah kritizirale humanitarne organizacije zbog nedostatka čvrstoće.

NAIROBI

Civilni dužnosnici UN-a i manji broj pripadnika mirovnih snaga UN-a u Demokratskoj Republici Kongo seksualno su zlostavljali žene u toj zemlji, priopćio je u petak glavni tajnik te organizacije Kofi Annan koji je kazao da se "srami" zbog toga, piše u priopćenju koje je agencija AFP dobila u Nairobiju. "Iscrpno izvješće o istrazi koja je, nakon optužbi civilnog i vojnog osoblja UN-a u Demokratskoj Republici Kongo za seksualno zlostavljanje, počela prije nekog vremena na zahtjev UN-a" poslano je glavnom tajniku UN-a, kaže se u priopćenju. "Bojim se da postoje jasni dokazi da su se dogodile teške stvari. To je sramota koju UN mora priznati i sramim se zbog toga", dodaje Annan u priopćenju. Dokument je objavljen u trenutku kada se sindikat UN-ovih službenika trebao sastati kako bi glasovao o povjerenju Annanu kojeg napadaju zbog lošeg rješavanja niza afera.

PARIZ

Čelni ljudi vojne bolnice Percy nedaleko Pariza predali su u petak liječnički dosje preminulog Jasera Arafata njegovoj supruzi Suhi Arafat koja će obaviti "svoju analizu", objavili su odvjetnici u priopćenju koje u petak prenosi agencija France presse. "Gospođa Suha Arafat dobila je danas kopiju liječničkog dosjea svojeg muža, predsjednika Jasera Arafata, kojega joj je predalo vodstvo vojne bolnice Percy", objasnili su odvjetnici te dodali da će "ona obaviti svoju analizu". Arafat je primljen u bolnicu Percy 29. listopada gdje je i umro 11. studenoga.

WASHINGTON

Više do 12 milijuna obitelji (11,2 posto) u Sjedinjenim Državama brinulo je kako se prehraniti ili nije moglo osigurati dovoljno hrane u 2003., izvijestilo je u petak američko ministarstvo poljoprivrede. U jednoj trećini tih kućanstava jedan ili više članova iskusio je glad tijekom godine jer obitelji nisu bile u stanju osigurati dovoljno hrane. Druge dvije trećine tih obitelji izbjegle su glad primjenjujući različite strategije poput smanjivanja raznolikosti u ishrani, sudjelujući u vladinim programima pomoći u prehrani te dobijajući hranu iz javnih kuhinja, kaže izvješće. Djeca su iskusila glad u 207.000 obitelji koje nisu imale dovoljno sredstava za prehranu. Postotak američkih kućanstava s takvim problemima u 2003. nije se statistički bitno izmijenio u odnosu na prethodnu 2002. kada je 11,1 posto njih iskusilo glad ili brinulo da se prehrani. Prosječno američko kućanstvo u 2003. trošilo je na prehranu po jednoj osobi 38 dolara tjedno, dok je tipično kućanstvo s problemima u prehrani trošilo 34 posto manje, izvijestilo je ministarstvo poljoprivrede.

MOSKVA

Spremnik plina eksplodirao je u ruskoj nuklearnoj podmornici iz sastava pacifičke flote, pri čemu je poginuo mornar koji je uspio spriječiti teži incident, objavila je u petak ruska televizijska postaja NTV. Za nesreću se saznalo na sahrani poginulog mornara, 19-godišnjeg Dmitrija Kovala. "Rečeno mi je da je Dmitrij poginuo u eksploziji plina", izjavila je njegova majka Tatjana Koval. NTV prenosi da je Koval poginuo u eksploziji u trenutku dok je podmornica bila u ophodnji uz poluotok Kamčatka na krajnjem istoku zemlje. Televizija pretpostavlja da se radi o podmornici na nuklearni pogon K-211, poznatoj kao Maurena, koja je u službi od 1973. Ministarstvo obrane odbilo je komentirati tu vijest, a državni mediji nisu je niti objavili.

MOSTAR

U Mostaru je u petak navečer otvorena izložba pod nazivom "Konrad Adenauer - Nijemac i Europljanin" na kojoj su predstavljene fotografije, dokumenti i članci koji svjedoče o životu i političkom angažmanu prvog njemačkog kancelara nakon Drugog svjetskog rata. Ovo je prva takva izložba posvećena Adenaueru u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, a trajat će dva tjedna. Ravnateljica predstavništva fondacije "Konrad Adenauer" u BiH Caroline Hornstein Tomić, otvarajući ovu izložbu, posebice je istaknula Adenauerov doprinos procesu ujedinjenja Europe. Podsjetila je kako je Adenauer bio potpisnik nakon Drugog svjetskog rata Sporazuma o prijateljstvu između Njemačke i Francuske kojim je označen završetak višestoljetnih neprijateljstava između te dvije zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙