FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte buja prema 55 dolara po barelu

LONDON, 22. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile suse u petak rekordnoj visini od 55 dolara po barelu, potpirenestrahovanjima od nestašice lož-ulja tijekom zime i od snažnoggospodarskog rasta u Kini, drugom po veličini potrošaču nafte usvijetu.
LONDON, 22. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su se u petak rekordnoj visini od 55 dolara po barelu, potpirene strahovanjima od nestašice lož-ulja tijekom zime i od snažnog gospodarskog rasta u Kini, drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu.

Barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio je za 15 centi i prodavao se po 54,63 dolara, čime je nastavljen porast cijena od četvrtka poslijepodne. U Londonu je cijena barela nafte porasla za 21 centi na 50,93 dolara.

Val dobitonosnih prodaja špekulativnih fondova smanjio je početkom tjedna cijene nafte, ali su one ubrzo ponovno skočile nakon što je izvješće američke vlade u srijedu pokazalo produbljivanje godišnjeg deficita u zalihama lož-ulja.

Prošlog su se tjedna zalihe lož-ulja bile 12 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Riječ je o velikom zaostatku koji rafinerije neće moći nadoknaditi ako sjeveroistočni dio SAD-a kao velikog potrošača pogodi rano ili ozbiljno zahlađenje, strahuju trgovci.

"Prilično hladna zima u sjevernoj hemisferi, posebno u SAD-u, kratkoročno će povećati cijene", kazao je analitičar za sektor industrije u ANZ Bank u Melbourneu Daniel Hynes.

Terminske cijene lož-ulja iznosile su 1,5820 po galonu, približivši se apsolutnom rekordu, zabilježenom u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙