FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 19. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati
ZAGREB, 19. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

BANJA LUKA

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić, načelnik općine Bosanska Gradiška Nikola Kragulj i čelnik Sekretarijata za vjere u Vladi RS Dušan Antelj osudili su danas ubojstvo katoličkog svećenika, koje se dogodilo u noći sa srijede na četvrtak u Bosanskoj Gradiški, i izrazili sućut Rimokatoličkoj crkvi i njezinim vjernicima.

Nazvavši ubojstvo župnika bosanskogradiške crkve Sv. Roka Kazimira Višatickog "svirepim i neshvatljivim", dužnosnik zadužen za pitanja vjere u Vladi RS Antelj izjavio je kako se "nada da ovo ubojstvo neće dovesti do remećenja dobrih odnosa s Katoličkom crkvom".

Njegovo ubojstvo otkriveno je u četvrtak u župnome dvoru u 9 sati ujutro, a već u 13,30 sati policija je identificirala i uhitila Bogdana Gigovića (34) kao počinitelja ovog zločina. Gigović je, prema policijskoj rekonstrukciji, tupim predmetom usmrtio svećenika koji ga je zatekao u provali.

STRASBOURG

Tridesetak polaznika prve generacije hrvatske Akademije za politički razvoj dobilo je u petak u Strasbourgu diplome nakon završnog seminara u Strasbourgu, doznaje se u Ministarstvu europskih integracija.

Diplome je uručio glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis.

Akademija je program Vijeća Europe za političko obrazovanje mladih lidera iz društveno-političkog i gospodarskog života Hrvatske.

"Cilj je Akademije osposobiti mlade lidere za sudjelovanje u političkim procesima kako bi pridonijeli podizanju kvalitete političkog života u Hrvatskoj", izjavio je direktor Akademije Branislav Bibić. Tijekom godine Akademija je održala tri seminara u Hrvatskoj, a ovotjedni završni seminar u Strasbourgu bio je posvećen europskim integracijama.

TEL AVIV

Izraelski premijer Ariel Sharon ublažio je uvjete za obnovu mirovnih pregovora s Palestincima, objavio je u petak izraelski dnevnik Ha'aretz.

Premijer više ne inzistira na tome da palestinsko vodstvo odmah mora raspustiti radikalne palestinske organizacije, pišu novine. Sharon je izjavio u četvrtak da bi palestinsko vodstvo moglo pokazati svoju želju za mirom tako da okonča poticanje na nasilje protiv Izraela.

"Ne namjeravam trošiti vrijeme i moj je plan naći način, kada novo palestinsko vodstvo bude spremno otvoriti pregovore, za početak unapređenja naših odnosa s Palestincima, rekao je Sharon.

Međutim, Palestinci su u petak odbacili njegove uvjete izjavivši da bi on trebao odustati od postavljanja uvjeta za dijalog.

"(Izraelci) bi trebali napustiti svoju politiku postavljanja uvjeta i prestati sa svojim poticanjem (protiv Palestinaca)", rekao je za Reuters ministar u palestinskoj vladi Saeb Erekat.

PARIZ

Nećak Jasera Arafata stići će u perak u Pariz i od francuskih vlasti tražiti liječnički karton pokojnoga palestinskog predsjednika, objavili su francuski mediji.

Nasser al-Kidwa, palestinski izaslanik u Ujedinjenim narodima, jedna je od triju osoba koje imaju pravo dobiti tu dokumentaciju i objaviti od čega je umro 75-godišnji Arafat. Osim njega, to mogu učiniti Arafatova supruga Suha i njihova kći.

Prema strogim francuskim zakonima o liječničkoj tajni, samo obitelj pacijenta ili pokojnika smije vidjeti zdravstveni karton. Dobije li al-Kidwa Arafatov zdravstveni karton, on ga može predati palestinskim vlastima kako bi prestala nagađanja i širenje glasina da je Arafat otrovan.

JERUZALEM

Fotografije izraelskih vojnika s tijelima mrtvih Palestinaca predmet su istrage vojne policije, izjavio je u petak našelnik izraelskog glavnog stožera general Moshe Yaalon.

Jedna od fotografija iz dnevnika Yediot Aharonot pokazuje vojnika s nogom na polunagom tijelu Palestinca.

"Naredio sam pokretanje istrage vojne policije i očekujem rasvjetljavanje slučaja", kazao je general Yaalon na vojnom radiju.

"Nepojmljivo je da se takve stvari mogu događati u redovima izraelske vojske", dodao je načelnik glavnog stožera.

ANKARA

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izrazio je zabrinutost zbog američkih napada na irački grad Falluju i zatražio bolje osiguranje turskih vozača kamiona koji su česta meta iračkih gerilaca.

U telefonskom razgovoru s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyem Erdogan je rekao da Turskoj s nelagodom prati operacije u Falluji, a televizijske snimke ubojstva ranjenoga i nenaoružanog muškarca u džamiji izazvale su zgražanje islamskoga svijeta.

Erdogan je zatražio dodatno osiguranje Turaka koji voze kamione: od službenoga završetka ratnih operacija u Iraku ubijena su šezdeset i trojica. Turski je premijer rekao i kako lokalne izbore u Kirkuku ne bi trebalo odgoditi, iako kurdske vlasti na sjeveru Iraka to žele kako bi se vratilo više kurdskih izbjeglica.

DAR-ES-SALAAM

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u petak je na summitu šefova četrnaest afričkih država regije Velikih jezera, koji se održava u Dar es-Salaamu, pozvao na potpisivanje "sporazuma o globalnom miru", izvijestili su službeni izvori.

U govoru održanom na početku dvodnevnog summita Annan je pozvao njegove sudionike na usvajanje okvirnog mirovnog plana za područje Velikih jezera, područja koja već dulje vrijeme pogađa krvoproliće, nasilje i opća nestabilnost, prenosi France presse. Istaknuo je kako konkretna djela govore više od riječi.

Od predstavnika zemalja sudionica summita očekuje se veći angažman na međusobnoj suradnji i izgradnji povjerenja u regiji.

Oni bi danas na konferenciji trebali usvojiti deklaraciju koju su u četvrtak odobrili regionalni ministri vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙