FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 19. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 19. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

BEČ

Za Hrvatsku je važnije od datuma kada će pristupiti EU da završi potrebne pripreme i pregovore do 2007. godine, rekao je ministar vanjskih poslova RH Miomir Žužul na 7. Europskom forumu koji je održan u četvrtak u Beču. Ministar Žužul je na tom skupu ponovio izjavu predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa koji je u četvrtak kazao da se nada da će Hrvatska za vrijeme njegova mandata postati punopravna članica EU. Šef hrvatske diplomacije izrazio je uvjerenje da je to realan ali i optimističan kalendar, dodajući kako je sada za Hrvatsku najvažniji datum početka pristupnih pregovora. Pregovori moraju trajati dvije do dvije i pol godine, što znači da bismo ih mogli završiti do 2007., rekao je hrvatskim novinarima ministar Žužul nakon sudjelovanja na okruglom stolu "Europski most između istoka i zapada" u bečkom Hofburgu. "Hrvatska je pokazala da svojom principijelnom politikom ne samo ispunjava kriterije EU već uistinu napreduje u razvitku", rekao je Žužul.

DEN HAAG

Na zahtjev sudskog vijeća da dodatno obrazloži svoj prijedlog za ustupanje "predmeta Ademi i Norac" Hrvatskoj, Tužiteljstvo Haškog suda je ocijenilo da se radi o "značajnom predmetu" prikladnom za suđenje u Haagu ali i ustupanje "u kontekstu dovršetka rada Suda i uputa Vijeća sigurnosti UN-a". U podnesku, datiranom s 10. studenoga, Tužiteljstvo je na zahtjev sudskog vijeća dodatno obrazložilo razinu odgovornosti i težinu zločina za koje tereti generale Rahima Ademija i Mirka Norca. Ustvrdilo je kako se radi o "značajnom predmetu, koji uključuje važne osobe i tiče se teških kaznenih djela" koji je "prikladan za suđenje pred ICTY-em, ali i za ustupanje u specifičnom kontekstu strategije dovršetka rada Suda i naloga Vijeća sigurnosti UN". Navodi se da su Ademi i Norac pripadali gornjoj polovici zapovjedne strukture Hrvatske vojske i da su zapovijedali značajnim snagama.

WASHINGTON

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, u predsjedničkoj biblioteci otvorenoj u četvrtak, izložio je pogledima javnosti ostavštinu osam godina provedenih u Bijeloj kući, hvaljen od sadašnjeg i bivših američkih predsjednika. Oko 30.000 gostiju nazočilo je službenom otvaranju Predsjedničkog centra Williama Jeffersona Clintona, 165 milijuna dolara vrijednog kompleksa podignutog u Little Rocku u Clintonovoj rodnom Arkansasu. "Mislim da je posao predsjednika da razumije i objasni vrijeme u kojem služi, da postavi viziju kamo trebamo ići i strategiju kako tamo dospjeti i slijediti je cijelim umom i srcem", rekao je okupljenima Clinton, koji se još uvijek oporavlja od operacije na srcu od prije mjeseca. Na svečanosti, koju je kvarila samo neprestana kiša, za Clintona (58) su isključivo riječi pohvale imali predsjednik George W. Bush te bivši predsjednici George H. W. Bush i Jimmy Carter.

WASHINGTON

Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je četvrtak u Washingtonu kako očekuje da će Europsko vijeće u prosincu odrediti datum za početak pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, te da suradnja Hrvatske s Haškim sudom tome neće biti prepreka. "Ja vjerujem da da", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima odgovarajući na pitanje vjeruje li da će Hrvatska u prosincu dobiti konkretan datum u 2005. godini za početak pregovora o punopravnom članstvu u EU-u. Hrvatska ministrica je isto tako kazala da bi pregovori mogli početi u ožujku ili travnju 2005. Grabar-Kitarović je navela kako se ta odluka još uvijek stavlja u kontekst suradnje Hrvatske s Haškim sudom, posebice jedinog neriješenog slučaja generala Ante Gotovine, o čemu se očekuje izvješće glavne tužiteljice Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a 23. studenoga. Kazala je kako se nada da će u izvješću del Ponte reći kako "još postoji slučaj generala Gotovine" ali da Hrvatska surađuje i da će ta suradnja biti ocjenjena u kontekstu "mogućega i svega onoga što Hrvatska čini".

JERUZALEM

Tunel koji prolazi ispod granice između Egipta i pojasa Gaze, a rabi se za krijumčarenje oružja, urušio se u četvrtak na Palestince koji su ga probijali, među kojima su trojica ranjena, priopćila je izraelska vojska. "Tunel se urušio dok su ljudi bili u njemu" nedaleko od grada Rafaha, dodao je glasnogovornik vojske. Trojicu ranjenih Palestinaca iz tunela je izvukla izraelska vojska i smjestila u bolnicu u Izraelu, gdje su pod prismotrom u očekivanju saslušanja. Izraelska vojska je potvrdila da je dosad otkrila i uništila ili zatvorila više desetaka sličnih tunela ispod granice koja prolazi između pojasa Gaze i Egipta.

LONDON

Donji dom britanskog parlamenta u četvrtak je zabranio lov na lisice, staru tradiciju u Engleskoj i u Walesu, budući da zastupnici na temelju tzv. Parliament Acta mogu nametnuti svoja stajališta gornjem domu koji se već sedam godina protivi tom zakonu. Očitujući se jedanaesti i posljednji put za taj prijedlog zakona, članovi donjeg doma pristali su u četvrtak poslijepodne na posljednji ustupak prihvativši dopunu kojom se provedba zakona odlaže za 31. srpnja 2006. No, Dom lordova je u zadnjem čitanju teksta u četvrtak navečer odbacio maslinovu grančicu, pa će se zakon o lovu primjenjivati već od veljače 2005. Tako će od toga datuma biti zabranjen tradicionalni lov na lisice, jelene i divlje zečeve.

BERLIN

Njemačka obavještajna služba za inozemstvo znala je da su kosovski Albanci planirali izazvati nasilje nekoliko tjedana prije nego su u ožujku ove godine izbili sukobi, koji su ostavili za sobom 19 žrtava i mnoge ranjene, objavila je u četvrtak televizijska postaja ZDF. Tri tjedna prije izbijanja sukoba, obavještajne službe snimile su razgovor jednog kosovskog Albanca i njegovog suradnika o napadu na Srbe, kaže ZDF, navodeći dokumente obavještajnih službi. Taj čovjek za kojega ZDF tvrdi da je imao kontakte s al-Qaidom također je bio plaćeni doušnik njemačke obavještajne službe za inozemstvo (BND). Ta je agencija odbila komentirati ZDF-ovo izvješće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙