FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 17. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 15,30 sati.
ZAGREB, 17. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BERLIN

Hrvatski premijer Ivo Sanader stigao je u srijedu u Berlin gdje će sudjelovati u radu 4. Gospodarske konferencije za Jugoistočnu Europu što je pod pokroviteljstvom njemačke vlade organizira Savez njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHT) i Društvo za tehničku suradnju (GTZ). Konferenciji na kojoj će premijeri zemalja iz regije kratkim izlaganjima predstaviti gospodarske mogućnosti svoje zemlje, obratit će se govorom i njemački kancelar Gerhard Schroeder. Predviđeno je da kancelar Schroeder tijekom poslijepodneva održi sastanak s nazočnim predsjednicima i potpredsjednicima vlada zemalja jugoistočne Europe, nakon čega je planirana i konferencija za novinare. Sama konferencija organizirana je u trenutku u kojem se, nakon zadnjeg kruga proširenja EU, politička i gospodarska pozornost sve više usmjerava na jugoistočnu Europu, a Njemačka želi još produbiti svoj tradicionalno intenzivni angažman u toj regiji. Cilj dvodnevnog skupa je svim zainteresiranim poduzetnicima iz prve ruke pokazati što vlade država u regiji čine kako bi svoje zemlje učinile stabilnim i gospodarski privlačnim.

BEOGRAD

Susret hrvatskog premijera Ive Sanadera s predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i predsjednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem je povijestan zbog vrlo važnih dokumenata koji su potpisani, ali i zbog atmosfere i rezultata koji će nakon posjeta slijediti, izjavio je hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić. "Ključni trenutak je potpisivanje Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u SCG i crnogorske manjine u Hrvatskoj", kazao je veleposlanik Staničić za beogradski dnevnik "Danas" od srijede, naglasivši da je "sama simbolika posjeta značajna". "To je prvi službeni posjet hrvatskog premijera Srbiji i Crnoj Gori; u obratnom smjeru nije bilo posjeta te vrste. On dolazi u vrijeme kad su dvije države spremne učiniti veliki iskorak u razvoju bilateralnih odnosa i u trenutku kad više nema zapreka da se odnosi u svakom pogledu, političkom, gospodarskom, kulturnom, mogli bolje razvijati", kazao je hrvatski veleposlanik, dodajući da su spomenuta sva otvorena pitanja i da je "dogovoren način njihova rješavanja".

BEČ

"Europa bez granica - što drži EU zajedno" naslov je 7. europskog foruma koji će početi u četvrtak poslijepodne u bečkom Hofburgu, a na kojemu se očekuje oko 300 sudionika - visokih predstavnika institucija EU, Europske komisije, Europskog parlamenta te visokih dužnosnika europskih država, među kojima će biti i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. Središnje teme foruma bit će aktualni politički razvitak EU, proširenje na istok, europski ustav, posebna uloga Austrije u proširenoj Europi, a jedna od tema biti će i početak pregovora s Turskom. Održat će se i niz okruglih stolova, a na jednom od njih, pod naslovom Europski most između istoka i zapada, trebao bi govoriti i hrvatski šef diplomacije. "Povijesni korak EU je napravljen s proširenjem 10 novih članica, slijedeći korak je proširenje na još nekoliko država. EU želi postati vodeća globalna gospodarska snaga", piše uz ostalo u najavi tog međunarodnog skupa.

DEN HAAG/ZAGREB

General Radislav Krstić, prvi bosanski Srbin koji je pred Haškim sudom (ICTY) pravomoćno osuđen za genocid, bit će i prvi haški osuđenik koji će kaznu izdržavati u Velikoj Britaniji, objavio je u srijedu ICTY. "General Krstić bit će upućen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, prema odluci suda", rekao je glasnogovornik ICTY-a na tjednom briefingu za novinare. Generala Krstića, zapovjednika Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, Žalbeno vijeće ICTY-a je 19. travnja 2004. osudilo na 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanja genocida u Srebrenici.

ZAGREB

Saborski Odbor za međuparlamentarnu suradnju organizirao je u srijedu u Hrvatskom saboru okrugli stol povodom predstavljanja priručnika za zastupnike "Zaštita izbjeglica - vodič za međunarodno izbjegličko pravo" s ciljem boljeg razumijevanja i rješavanja izbjegličke problematike. Hrvatsko izdanje priručnika, koje su izdali UNHCR i Međuparlamentarna unija, predstavila je predstavnica Ureda Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice u Hrvatskoj Catherine Bertrand. Ona je rekla da UNHCR smatra kako će izdavanje ovog vodiča pojačati suradnju sa Saborom, istaknuvši njegovu važnu ulogu u zaštiti izbjeglica. Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je u svom obraćanju sudionicima okruglog stola da je pitanje zaštite izbjeglih "jedno od temeljnih međunarodno-pravnih, ali prije svega moralnih obveza svih država svijeta".

Govoreći o priručniku, Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, je pojasnio da je to zapravo zbirka međunarodnih dokumenata kojima se regulira položaj izbjeglica i azilanata. Među sudionicima okruglog stola bili su čelnik misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby, diplomatski predstavnici, zastupnici i predstavnici nevladinih udruga u RH.

SARAJEVO

Nova hrvatska inicijativa (NHI) i Hrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine (HSS) zajednički će pripremati nastup na općim izborima što će se u BiH održati 2006., s krajnjim ciljem potpunog ujedinjenja dvije stranke, najavili su u srijedu u Sarajevu predsjednik NHI Krešimir Zubak i HSS Marko Tadić. Oni su ovo kazali nakon potpisivanja protokola o uspostavi "Hrvatskog saveza" za izbore 2006. godine istaknuvši pritom kako ostavljaju otvorenom mogućnost zajedničkog izbornog nastupa i s drugim strankama koje imaju hrvatski predznak i slične političke ciljeve. "Nije riječ samo o tehnički zajedničkom nastupu, nego o suradnji koja treba dovesti do uspostave zajedničkog tijela s ovlastima predsjedništva ove dvije stranke", pojasnio je Zubak dodavši kako će postojeće organizacije NHI i HSS objediniti svoje djelovanje na razini općina, županija i entiteta. Marko Tadić je izjavio kako su nakon uspostave Hrvatskog saveza dvije stranke zapravo "samo mali korak od potpunog ujedinjenja".

STRASBOURG

Nova Europska komisija trebala bi u četvrtak u Strasbourgu dobiti potporu Europskog parlamenta čime će se okončati dosad nezabilježena kriza nakon što je prije tri tjedna imenovani predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso bio prisiljen promijeniti sastav svoje ekipe. Uoči glasovanja u četvrtak, nasljednik Romana Prodija će u srijedu u Strasbourgu predstaviti svoju obnovljenu ekipu i program za petogodišnji mandat. Zasad je jedina nepoznanica koliku će podršku europskih zastupnika dobiti novi saziv Komisije. Nova Komisija trebala bi preuzeti dužnost 22. studenoga, ako u Parlamentu ne bude iznenađenja. "Vjerujem da će Unija izići ojačana iz ove krize", izjavio je Jan Peter Balkenende, nizozemski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća.

Kako bi izbjegao očekivani neuspjeh, Barroso je 27. listopada zatražio od Parlamenta odgodu glasovanja o svojoj ekipi, u kojoj je bilo nekoliko kandidata neprihvatljivih zastupnicima, u prvom redu Talijan Rocco Buttiglione.

BERLIN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder pozvao je SAD da izvuku zaključke iz svojih poteškoća u Iraku dogovarajući se više nego dosad sa svojim partnerima. Otpočetka protivnik rata u Iraku, kancelar se nada "da je vidljivo da sami možemo dobiti rat, ali ne i postići mir", piše u tjedniku Die Zeit od četvrtka.

Glede stanja u Iraku, Schroeder je izrazio nadu da će "više postrojbi, otkud god dolazile, biti u stanju pružiti više sigurnosti Iraku". Na pitanje hoće li mu dosadašnji državni tajnik Colin Powell nedostajati, Gerhard Schroeder odgovara: "Da, zato što poznaje našu zemlju s kojom je povezan prijateljstvom". Međutim, "radujem se suradnji s Condoleezzom Rice", dodaje njemački kancelar.

BAGDAD

Bombaš samoubojica zaletio se u srijedu svojim automobilom u civilni konvoj na cesti prema bagdadskoj zračnoj luci, ubivši pritom jednog Iračanina i ozlijedivši nekoliko Amerikanaca, kazali su svjedoci.

Američki vojnici pritekli su u pomoć ranjenima, koji su se nalazili u automobilu koji je putovao u konvoju.

Cesta prema bagdadskoj zračnoj luci jedna je od najopasnijih u zemlji zbog čestih bombaških napada pobunjenika na vojne konvoje.

BRUXELLES

NATO je odobrio operativni plan za obuku 1000 iračkih časnika na godinu u vojnoj akademiji nedaleko od Bagdada, rekao je u srijedu visoki časnik NATO-a. U misiji će sudjelovati oko 300 instruktora. Plan su odobrili veleposlanici NATO-a nakon što ga je prošloga tjedna usvojio Vojni odbor Saveza.

RAMALLAH/PARIZ

Palestinsko izaslanstvo uskoro će otputovati u Francusku i od tamošnjih vlasti zatražiti liječničko izvješće o smrti Jasera Arafata, izjavili su u srijedu dužnosnici u Ramallahu i na Zapadnoj obali. "Palestinsko izaslanstvo će od francuskih vlasti zatražiti liječničko izvješće o pravim uzrocima smrti Arafata", izjavio je Nabil Abou Roudeina, savjetnik preminulog palestinskog vođe. Istovremeno su francuska vlada i osobni Arafatov liječnik opovrgli glasine da je Arafat preminuo od posljedica trovanja. "Arafat je primio najbolju moguću njegu i učinjeni su svi testovi koji su bili potrebni. Ako smijem primijetiti, izdano je dopuštenje da ga se pokopa", kazao je vladin glasnogovornik Jean-Francois Cope. "Da su liječnici imali i najmanju sumnju da je otrovan, o tome bi obavijestili policiju", dodao je. Achraf al-Kurdi, bivši jordanski ministar zdravstva i Arafatov liječnik, također ne vjeruje u trovanje, ali izražava nezadovoljstvo činjenicom da ni liječnički tim niti supruga Suha ne žele otkriti uzroke smrti Jasera Arafata. I francuski Le Monde ne vjeruje u smrt od posljedica trovanja već, pozivajući se na izvore koji imaju uvid u medicinsku dokumentaciju, tvrdi da je Arafat preminuo od rijetkog krvnog poremećaja koji je povezan sa zgrušavanjem krvi. Pacijent koji pati od tog poremećaja obično iskrvari do smrti.

MOSKVA

Rusija razvija novi sustav nuklearnih projektila koji ostale sile nemaju kako bi se zaštitila od budućih sigurnosnih izazova, objavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin. Obraćajući se zapovjednicima ruskih oružanih snaga, Putin je kazao da Rusija, iako joj je međunarodni terorizam jedan od glavnih sigurnosnih prijetnji, mora također zadržati svoje nuklearne snage u dobrom stanju. "Ako nam popusti naša briga za takve dijelove naše obrane kao što je štit od nuklearnih projektila, znamo da će se pojaviti nove prijetnje", rekao je Putin. Ruski predsjednik kazao je da su u tijeku istraživanja i uspješna testiranja novog sustava nuklearnih projektila. "Siguran sam da će se u bliskoj budućnosti pojaviti oružje... koje ostale nuklearne sile ne posjeduju i neće", rekao je.

ISLAMABAD

Pakistanci su u srijedu pozdravili povlačenje prve skupine indijskih vojnika iz Kašmira, nazvavši taj potez dobrim početkom. "Riječ je o pozitivnom razvoju događaja i dobrome početku", rekao je za France presse glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Masud Khan. "Nadamo se da će postupno smanjenje broja vojnika u Kašmiru donijeti smirenje stanovnicima te pokrajine, omogućiti promicanje ljudskih prava i ojačati dijalog" između Pakistana i Indije, rekao je. U srijedu je iz sjevernog dijela Kašmira pod upravom Indije, otišao bataljun padobranaca, označivši na taj način početak smanjenja broja indijskih vojnika u toj himalajskoj pokrajini podijeljenoj između Indije i Pakistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙