FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30

ZAGREB, 17. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati
ZAGREB, 17. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

LONDON

Prošlogodišnja američka invazija na Irak i svrgavanje iračkog predsjednika Sadama Huseina učinili su svijet još opasnijim, rekao je u srijedu francuski predsjednik Jacques Chirac uoči posjeta Velikoj Britaniji.

U intervjuu za BBC, čiji su dijelovi objavljeni u srijedu, Chirac ne daje naslutiti da bi britanski premijer Tony Blair mogao popraviti francusko-američke odnose narušene ratom u Iraku.

"Odlazak Sadama Huseina u određenoj je mjeri pozitivan, no izazvao je i reakciju kao što je mobilizacija muslimana u mnogim zemljama zbog čega je svijet opasniji", rekao je.

TEHERAN

Iranski predsjednik Mohammad Hatami je u srijedu izjavio da je Iran spreman pomoći SAD-u u rješavanju krize u Iraku.

"Spremni smo pomoći Amerikancima u Iraku tako da se irački narod može izvući iz bijedne situacije u kojoj se trenutačno nalazi", rekao je Hatami novinarima. Prema njegovim riječima, glavni cilj Iranaca je oduvijek bio pomagati Iračanima da ostvare mir, stabilnost i napredak svoje zemlje. Kako je kazao, američka je invazija proširila terorizam i nije baš donijela cijenjene demokratske koristi Iraku.

"Rješenje je povlačenje savezničkih snaga iz Iraka, održavanje slobodnih izbora i prepuštanje sudbine zemlje Iračanima u ruke", rekao je Hatami.

PARIZ

Francuzi žele stvaranje palestinske države što prije, a ne za četiri godine, kako je nedavno spomenuo američki predsjednik George Bush, rekao je u srijedu za list Le Figaro francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier.

Na novinarsko pitanje o tomu kada bi mogla biti uspostavljena palestinska država Barner je odgovorio: "Što prije."

"Američki predsjednik Bush rekao je kako bi se to moglo ostvariti prije završetka njegova predsjedničkog mandata., No, ja ne mislim da bismo trebali čekati do 2009. Osim toga, u skladu sa smjernicama mirovnog plana osnivanje palestinske države predviđeno je za lipanj 2005", rekao je francuski ministar. On je pozvao Izraelce da pomognu i olakšaju održavanje palestinskih izbora, posebno u istočnom Jeruzalemu.

RAMALLAH

U jednoj od prvih odluka od imenovanja na dužnost preminulog Jasera Arafata, privremeni palestinski predsjednik Ravi Fatuh objavio je u srijedu da će palestinska vlada odsad biti nositelj izvršne vlasti kao što je i predviđeno ustavom.

Odluka je važna jer označava prijenos izvršne vlasti s predsjednika na vladu, ističu promatrači.

Arafat je kao predsjednik često donosio odluke, poput imenovanja na službene dužnosti, koje su prema ustavu trebale biti u nadležnosti vlade.

MADRID

Oružana baskijska separatistička skupina ETA zaprijetila je Španjolskoj novim terorističkim napadima, okončavši time nagađanja o mogućem prekidu vatre, objavili su u srijedu baskijski mediji.

"Sve dok okupatorske snage budu među našim narodom, mira neće biti", navodi se u priopćenju koje je ETA poslala baskijskoj radio i televizijskoj postaji EiTB.

ETA je zaprijetila napadima na španjolske oružane i policijske snage, savjetujući "električarima, pekarima, kuharima, stolarima i mehaničarima" da ne rade za njih.

Time je stala na kraj nagađanjima da bi uskoro mogla proglasiti prekid vatre nakon što je njezino političko krilo Batasuna u nedjelju španjolskoj vladi ponudilo nove pregovore.

Vlada premijera Josea Luisa Zapatera ponudu je odbila sve dok Batasuna ne osudi ETA-ino nasilje. Posljednji ETA-in prekid vatre, koji je trajao 14 mjeseci, prekinut je 1999. godine.

NAIROBI

Zaključenje mirovnog sporazuma između sudanskih pobunjenika i sudanske vlade je vrlo blizu, izjavili su u srijedu glasnogovornici obiju strana.

Vođa Oslobodilačke vojske Sudana (SPLA) John Garang je "rekao američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu da je pitanje dana, nakon pregovora 26. studenoga, kada će biti zaključen konačni sporazum", rekao je glasnogovornik SPLA Yasser Arman.

"Istog sam mišljenja kao i pobunjenici. Mislim da nećemo imati problema koji ne mogu biti riješeni za par dana ili tjedan", rekao je Said al Hatibu, glasnogovornik sudanskog izaslanstva na pregovorima.

Ove su izjave izrečene dan prije izvanrednog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a o Sudanu koje će se održati u četvrtak i petak u Nairobiju. Vijeće sigurnosti bi trebalo usvojiti rezoluciju kojom će ponuditi Sudanu međunarodnu pomoć pod uvjetom da što prije bude sklopljen mir između vlade i SPLA.

PARIZ

Pomirba u Obali Bjelokosti nužna je, no prije toga potrebno je ispuniti određene uvjete, među kojima je i okončanje terora u Abidjanu, rekao je u srijedu Alassane Outtara, glavni protivnik predsjednika Laurenta Gbagboa za francuski radio RFI.

Pomirba je "nužna i potrebna. Nemamo izbora. To će potrajati, osobito dok se ne pojavi volja", rekao je bivši premijer predsjednika Felixa Boignyja.

"Sada nije moguće nastaviti dijalog, ni pregovarati...", rekao je dodajući da je "prvo potrebno riješiti pitanje sigurnosti, sigurnosti političara i svih drugih stanovnika zemlje te imati vojsku, žandarmeriju i policiju koji su doista odani republici, odnosno riješiti se milicija i zaustaviti teror u Abidjanu".

PRIŠTINA

Političke stranke na Kosovu, koje su dobile najviše glasova na parlamentarnim izborima 23. listopada, još uvijek nisu postigle dogovor o mogućim koalicijama za formiranje vlade.

Čelnici četiri vodeće političke stranke, Demokratskog saveza Kosova (Ibrahim Rugova), Demokratske partije Kosova (Hashim Thaqi), Alijanse za budućnosti Kosova (Ramush Haradinaj) i Građanske inicijative Ora (Veton Surroi), još uvijek su daleko od dogovora o koaliciji i formiranju nove vlade.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen i zapadni diplomati na Kosovu pozvali su kosovske političke čelnike da čim prije formiraju nove kosovske institucije, pred kojima stoje veliki zadaci poput provedbe standarda za Kosovo i decentralizacija vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙