FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 16. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 16. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Condoleezza Rice, savjetnica za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha koja bi trebala preuzeti dužnost državne tajnice nakon odlaska Colina Powella, smatra se glavnom arhitekticom Bushove unilateralističke vanjske politike tijekom njegovog prvog mandata u Bijeloj kući. Nakon što je državni tajnik Powell u ponedjeljak priopćio svoju ostavku, američki mediji objavili su, pozivajući se na neimenovane izvore u Bijeloj kući, da će Rice u utorak biti imenovana njegovom nasljednicom. Ako bude imenovana, ona će postati drugom ženom u povijesti na mjestu šefice američke diplomacije nakon Madeleine Albright koja je obnašala tu dužnost u administraciji predsjednika Billa Clintona krajem devedesetih godina. Rice, bliska prijateljica obitelji Bush, bila je lojalna zagovornica Bushovog rata protiv Iraka, njegovog odbijanja pregovora s palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom, te njegovog odbijanja bilateralnih pregovora sa Sjevernom Korejom oko nuklearnog pitanja. Njezino imenovanje također bi učvrstilo konzervativnu struju u drugoj Bushovoj administraciji, te marginaliziralo umjerenije stavove kakve je često zagovarao Powell, ocjenjuju analitičari.

WASHINGTON

Američka vojska otvorila je istragu o mogućem ratnom zločinu nakon televizijskog izvješća na kojem je prikazano kako jedan marinac ubija ranjenog i nenaoružanog Iračanina u džamiji u Falluji, kazali su u ponedjeljak američki dužnosnici. Iračanin je bio jedan od petorice ranjenih koji su ostavljeni u džamiji nakon što su je u petak i subotu zauzeli marinci. U izvješću NBC-a navodi se da su džamiju u Falluji pobunjenici koristili za napade na američke snage, koje su je zauzele, kao i susjedne zgrade, ubivši pritom desetoricu militanata i ranivši petoricu. Ranjeni Iračani ostavljeni su u džamiji da ih drugi pokupe i prebace u pozadinu na liječenje. Novinar NBC-a rekao je da je jedan marinac vidio da jedan ranjenik još diše. Na snimci te televizijske postaje vidi se marinac kako govori: "On se pretvara da je mrtav". "Marinac je zatim podignuo pušku i pucao Iračaninu u glavu. Ta snimka je previše eksplicitna da bi bila emitirana", rekao je novinar NBC-a Kevin Sites.

WASHINGTON

Bivši režim Saddama Husseina uspio je ilegalno doći do više od 21,3 milijarde dolara potkopavajući program Ujedinjenih naroda (UN) nafta-za-hranu i zaobilazeći sankcije nametnute Iraku, što je dvostruko više nego se ranije procjenjivalo, pokazala je u ponedjeljak istraga američkog Senata. Taj iznos bivši irački režim je prikupio ilegalnim zaračunavanjem većih cijena nafte, provizijom za kupovinu civilnih dobara i izravnim krijumčarenjem nafte od 1991. do 2003., rekli su senatski istražitelji na saslušanju u senatskom Odboru za vladine poslove temeljeći svoje izvješće na novim dokumentima do kojih su došli. Nova brojka je dvostruko veća od ranijih američkih procjena prema kojima je Husseinova vlada uspjela ilegalno pribaviti više od 10 milijardi dolara za vrijeme dok je Irak bio pod međunarodnim sankcijama.

WASHINGTON/NEW YORK

Izvješće bosanskih Srba o srpskom zločinu nad Muslimanima u Srebrenici trebalo bi potaknuti akciju protiv počinitelja, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan. Annan je u priopćenju, koje je izdao njegov glasnogovornik, pozdravio zaključke izvješća vlasti Republike Srpske o masakru nad Muslimanima u Srebrenici 1995., a posebice ispriku za počinjeni zločin te sućut izraženu obiteljima žrtava. Vlasti Republike Srpske i njihovo Povjerenstvo za istragu događaja u Srebrenici postavili su "primjer suočavanja s bolnom ratnom prošlošću, suočavajući se s istinom o događajima do kojih je došlo u sukobu u BiH", rekao je u priopćenju glasnogovornik Fred Eckhard. On je kazao kako taj "hrabri čin" pridonosi izgradnji povjerenja i pomirenju među ljudima BiH.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je u ponedjeljak embargo na prodaju oružja Obali Bjelokosti i zaprijetilo uvođenjem novih sankcija idući mjesec ako se ključni vladini dužnosnici i pobunjenički čelnici ne budu pridržavali mirovnog sporazuma iz 2003. godine. Vijeće je jednoglasno usvojilo rezoluciju koju je pripremila Francuska, bivši kolonijalni vladar Obale Bjelokosti, nakon što je tamošnja vlada prije tjedan dana napala pobunjeničke položaje na sjeveru zemlje, prekinuvši 18-mjesečno primirje i ubivši devetoricu francuskih mirovnjaka i jednog američkog civila. Glasovanje o rezoluciji prošli je tjedan bilo odgođeno kako bi se Afričkoj uniji dala prilika da spasi mirovni proces između vladinih snaga koje nadziru jug i pobunjenika na sjeveru tog najvećeg svjetskog proizvođača kakaa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙