FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 1. studenoga 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4, 30sati
ZAGREB, 1. studenoga 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4, 30 sati

ZAGREB/KIJEV

Prvi čovjek ukrajinske oporbe Viktor Juščenko i aktualni premijer Viktor Janukovič naći će se u drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora, pokazale su u nedjelju izlazne ankete objavljene nakon zatvaranja birališta, čije podatke prenose svjetske agencije. Izlazne ankete provele su tri različite organizacije, koje navode različite podatke o postotku dobivenih glasova. U anketi ukrajinskog istraživačkog instituta u kojoj su se birači morali identificirati, Juščenko dobiva 42, a Janukovič 40 posto glasova. U drugom ukrajinskom ispitivanju, koje je bilo anonimno, a proveo ga je prooborbeni institut Razumkov, razlika je bitno veća - Juščenku 45, a Janukoviču 37 posto glasova. U istraživanju ruskog instituta koji djeluje u Ukrajini situacija je obrnuta, kandidat vladajuće stranke Janukovič dobiva 43, a Juščenko 39 posto glasova. Izvjesno je, međutim, da nitko od dvojice glavnih, od ukupno 24 kandidata, nije dobio više od 50 posto glasova i da će se proreformski i prozapadno orijentirani Viktor Juščenko (50) i aktualni premijer Viktor Jankuovič (54), kojega je za svoga nasljednika izabrao dosadašnji predsjednik Leonid Kučma i koji ima rusku potporu, ogledati u drugom krugu izbora 14. studenoga. Prvi službeni rezultati očekuju se u ponedjeljak ujutro.

TIKRIT

Petnaest osoba je ubijeno, a osam ih je ranjeno u nedjelju u raketnom napadu na radnički hotel u Tikritu, objavila je američka vojska. "Petnaest civila je ubijeno i osam ranjeno kada su pobunjeničke snage ispalile dvije rakete, od kojih je jedna pala blizu hotela u sjevernom dijelu Tikrita, rekao je glasnogovornik američke vojske. Ubijeni su vjerojatno šijitski radnici koji su u potrazi za poslom stigli u većinsku sunitsku regiju oko Tikrita. Hotel se nalazi 200 metara od gradske džamije i 800 od američke baze. Tikrit, smješten 180 km sjeverno do Bagdada, bivše je uporište svrgnutog predsjednika Sadama Huseina. Stanovnici tog grada se protive nazočnosti stranih snaga i novim iračkim vlastima.

MIAMI

Američki predsjednik George W. Bush obećao je u nedjelju kubanskoj oporbi na Floridi "da će nastojati osloboditi Kubu od Fidela Castra". "Čvrsto vjerujem da se kubanski narod mora osloboditi toga tiranina", izjavio je Bush na predizbornom skupu pred masom okupljenih pristaša u Miamiju koji su izvikivali "Živio Bush" i "Još četiri godine". "Sljedeće četiri godine nastavit ćemo vršiti pritisak kako bi kubanski narod konačno uživao dar slobode. Nećemo popustiti sve dok Kubanci dobiju iste slobode u Havani kao i u Americi", dodao je američki predsjednik. Florida će biti jedna od ključnih američkih saveznih država za pobjedu na predsjedničkim izborima, a izbjegli Kubanci čine važan dio tamošnjeg biračkog tijela.

MOSKVA

Zamjenik zapovjednika ruskih strateških zračnih snaga general bojnik Konstantin Dementjev ubijen je u nedjelju u atentatu u blizini Smolenska na jugu Rusije, objavile su tamošnje novinske agencije pozivajući se na policijske izvore. Nepoznati napadači otvorili su vatru na Dementjevovljev automobil koji se kretao prometnicom koja povezuje Moskvu s bjeloruskom granicom. General i njegov vozač ubijeni su na mjestu, a još jedan putnik teško ranjen i prevezen u bolnicu u Smolensku. Ruski mediji, kao ni policija, ne navode moguće motive napada, a iz službenih se izvora zasad nitko nije oglasio.

MONTEVIDEO

Ljevičarski kandidat Tabare Vasquez pobijedio je na predsjedničkim izborima u Urugvaju održanim u nedjelju, pokazuju ankete i projekcije ispitivača javnog mnijenja. Vasquez, kandidat lijeve koalicije EP-FA, osvojio je između 50,9 posto i 53 posto glasova, procjenjuje se, a za pobjedu u prvom krugu potrebno mu je 50 posto plus jedan glas. No, zbog mogućih manjih odstupanja u točnosti rezultata stručnjaci još ne isključuju mogućnost drugog kruga izbora. Kandidat konzervativne Nacionalne stranke Jorge Larranaga dobio je između 29 i 34 posto glasova, a predstavnik vladajuće Colorado stranke Guillermo Stirling između 8 i 13 posto. Pobjeda 64-godišnjeg liječnika Tarabe Vasqueza značila bi povijesni preokret u Urugvaju, jer bi to bio prvi ljevičarski predsjednik u toj južnoameričkoj zemlji s oko 3,4 milijuna stanovnika. Vasquez je svoju kampanju vodio obećavajući više socijalne pravde i borbu protiv siromaštva u zemlji uzdrmanoj gospodarskom krizom, a njegovim dolaskom na vlast Urugvaj će se priključiti drugim južnoameričkim državama - Brazilu, Argentini, Čileu i Venezueli, u kojima je ljevica došla na vlast nakon desetljeća politike slobodnog tržišta, koju je podupirao SAD, a koja je redovito završavala dubokim krizama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙