FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, PETAK, 12. 11. 2004.

ZAGREB, 12. studenog 2004.(Hina) -
ZAGREB, 12. studenog 2004.(Hina) -

La Repubblica/Rim - Talijansko tumačenje napada na "Orašac"

Talijanski ribari koji su sudjelovali u incidentu po izlasku broda Atlantske plovidbe "Orašac" iz luke u Pescari iznose drugačiju verziju događaja od one koja se pojavljuje u hrvatskom tisku te tumače da su reagirali na neoprezan manevar broda "Orašac", navodi se u vijesti koju objavljuje rimska La Repubblica na svojim internet stranicama.

Po svjedočenju talijanskih ribara, hrvatski brod je po izlasku iz luke napravio manevar u kojem je okrznuo talijansku ribaricu "Ornella II", koja je u tom trenutku imala mreže u moru. Zapovjednik talijanskog broda je reagirao uzevši praćku i na "Orašac" ispalio nekoliko komada kamena od kojih je jedan razbio prozor na jednoj od brodskih kabina, tumače talijanski ribari. Tri druge talijanske ribarice koje su nalazile u blizini, kako prenosi hrvatski tisak, potom su se prijeteći približile hrvatskom brodu

Lučka kapetanija Pescare otvorila je istragu o izgredu. U Lučkoj kapetaniji Pescare objašnjeno je da je iz operativne sale plovilima je bilo zapovjeđeno da se vrate u luku, no brod "Orašac", koji je upravo iskrcao teret u Pescari, odlučio se vratiti u Split gdje je njegov zapovjednik prijavio događaj ustvrdivši da su ga okružile četiri ribarice, te da je s jedne od njih pucano pri čemu je razbijen jedan od prozora broda.

Incident u moru ispred Pescare riskirao je ponovno potaknuti napetosti između Italije i Hrvatske nastale u vezi s pitanjem ribarenja na Jadranu, konstatira su u vijesti. Hrvatska vlada uputila je prosvjed Italiji nakon što je hrvatska brodska tvrtka Atlantska plovidba prijavila da je s talijanskih ribarskih brodova u luci Pescara pucano na njen brod "Orašac".

U hrvatskome se tisku piše da je riječ o mogućoj osveti za hrvatsko proglašenje isključive ribolovno-ekološke zone na Jadranu, navodi se u vijesti. Po verziji talijanskih ribara, međutim, ne bi se radilo o osveti za uspostavu hrvatske ribolovno-ekološke zone, koja se i ne primjenjuje na zemlje članice EU-a.

APA/Beč - Znatan porast hrvatskog izvoza u Austriju

Hrvatski izvoz u Austriju osjetno je porastao u razdoblju od siječnja do kolovoza 2004, pa austrijski Ured za statistiku očituje povećanje od 49,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestila je austrijska agencija APA u petak.

Hrvatski izvoz u Austriju porastao je u prvih osam mjeseci ove godine s 256 na 382 milijuna eura. U istom je razdoblju austrijski izvoz u Hrvatsku uvećan za 19,7 posto, na 800 milijuna eura. U 2004. Hrvatska bi mogla u Austriju izvesti robe ukupne vrijednosti 500 milijuna eura.

Ravnatelj odjela za trgovinu u austrijskom veleposlanstvu u Zagrebu Peter Hasslacher pozitivno ocjenjuje takvu bilancu: "Očito je da ulaganja koja je Hrvatska proteklih godina realizirala napokon počinju donositi plodove".

Hassler pritom govori čak i o promjeni trenda: "Nitko to nije očekivao. Hrvatska je time na području gospodarstva već pristupila Europskoj uniji", ističe on.

Takav razvoj događaja ne treba brinuti austrijsko gospodarstvo, smatra Hassler: "I ove će godine naš trgovinski višak s Hrvatskom premašiti 600 milijuna eura", ističe on.

Dnevnik/Ljubljana - Komedija o slovensko-hrvatskim odnosima

Novinar ljubljanskog lista "Dnevnik" Zoran Senkovič napisao je satiričnu komediju o slovensko-hrvatskim odnosima u kojoj su glavni likovi Ivica i Janez, što je jasna aluzija na bivše premijere dviju država, a Senkovičeva satirična oštrica uperena je na njihov sporazum o granici i "hladne odnose" Zagreba i Ljubljane.

Radnja komedije "Grenlandska noć", piše u petak Senkovičev "Dnevnik", smještena je na Grenlandu 2022. godine "gdje dolazi do susreta političara Janeza i političara Ivice koji nastoje riješiti dugogodišnji slovensko-hrvatski spor".

Senkovič je novinar i vanjskopolitički komentator lista, a njegov prvi igrokaz prikazat će u utorak Satiričko kazalište Cerjak u Brežicama na sceni tamošnjeg "Kulturnog doma". Ideju za komediju koja je kako piše list "sarkastična, ali ne i uvredljiva" Senkovič je dobio od svog prijatelja-glumca koji redovno čita Senkovičevu tjednu rubriku "Zaustavite globus, želim izaći". Riječ je o tjednoj kolumni u kojoj autor o politici piše s određenom dozom ironičnog otklona i uz korištenje hiperbola u stilu Rabelaisa, što se u Ljubljani obično percipira kao "balkanski humor".

Senkovič u komediji i sam nastupa u liku "Jokana" koji se na Grenlandu pridružuje "Ivici" i "Janezu" kako bi riješili međusobne sporove. Likom Jokana Senkovič satiri daje dodatni impetus jer je očito riječ o aluziji na Slobodana Miloševića. "Ivici i Janezu na Grenlandu se pridružuje treći prepoznatljiv lik iz nekadašnje Jugoslavije koji se nada sa će mu uspješno rješenje slovensko-hrvatskog spora skratiti zatvorsku kaznu", piše "Dnevnik". Senkovič je tekst pisao pola godine, ali je je bio skeptičan prema pozivu redatelj da u komediji i sam nastupi. "Mislio sam da ću odustati već nakon nekoliko vježbi, ali do toga nije došlo", smije se Senkovič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙