FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: STENOGRAM S BRIJUNA JOŠ 2002. PREDOČEN U HAAGU

BEOGRAD, 18. listopada 2004. (Hina) - Još u jesen 2002. godine, tijekomsvjedočenja generala Imre Agotića i bivšeg veleposlanika SjedinjenihDržava u Hrvatskoj Petera Galbraitha, uvedeni su kao dokaz zapisnicisa sastanka tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana shrvatskim vojnim vrhom na Brijunuma 31. lipnja 1995. godine, o kojimasu proteklih dana pisali hrvatski mediji, izjavio je za srbijanske"Večernje novosti" od ponedjeljka Branislav Tapušković, beogradskiodvjetnik i donedavno prijatelj suda u haaškom postupku protivSlobodana Miloševića.
BEOGRAD, 18. listopada 2004. (Hina) - Još u jesen 2002. godine, tijekom svjedočenja generala Imre Agotića i bivšeg veleposlanika Sjedinjenih Država u Hrvatskoj Petera Galbraitha, uvedeni su kao dokaz zapisnici sa sastanka tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s hrvatskim vojnim vrhom na Brijunuma 31. lipnja 1995. godine, o kojima su proteklih dana pisali hrvatski mediji, izjavio je za srbijanske "Večernje novosti" od ponedjeljka Branislav Tapušković, beogradski odvjetnik i donedavno prijatelj suda u haaškom postupku protiv Slobodana Miloševića.

"Duboko me iritira cinizam s kojim hrvatska javnost ovih dana doživljava kao senzacionalno otkriće ono što je prethodilo operaciji Oluja u Krajini u ljeto 1995. godine", izjavio je Tapušković.

Zapisnicima, koje sam predočio u vrijeme Agotićevog i Galbraithovog svjedočenja pred Haškim sudom i Tuđmanovoj poruci da se "Srbima nanesu takvi udarci da oni praktično nestanu", nitko nije osporavao autentičnost i iz njih je bilo savršeno jasno da je postojao plan, uz prethodnu suglasnost Amerike i Njemačke, da se krene u akciju Oluja, naglasio je Tapušković za "Večernje novosti".

"Bivši šef Tuđmanovog kabineta Hrvoje Šarinić je potvrdio da su Amerikanci odredili i dokle se teritorijalno može ići i naredili da se hrvatske snage moraju zaustaviti pred Banjom Lukom. Taj dio suđenja bio je javan, prenosila ga je čak i televizija, a zapisnici koje mi je dostavilo Haško tužiteljstvo, iznosili su stotine stranica", rekao je odvjetnik Tapušković.

"Rekao sam Sudu da su se 1991. godine Srbi u Hrvatskoj opravdano bojali upravo onoga što se dogodilo 1995. godine", rekao je Tapušković i dodao da je "neshvatljivo" da se javnost iščuđava nad tim događajem "za koji se Srbija odavno morala zainteresirati i na njega reagirati", naglasio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙