FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: JEDINSTVENA BLAGAJNA EU-A ZA KANDIDATE I ZAPADNI BALKAN

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Financijska potpora EU-a za zemljekandidate poput Bugarske, Rumunjske, Turske i Hrvatske, kao i zemljezapadnog Balkana koje imaju status potencijalnih kandidata za članstvou EU-u ubuduće će stizati iz jedinstvenog programa, a to govori da suse uvjeti i mogućnosti za sve spomenute zemlje osjetno približili iizjednačili, ocjenjuje postaja BBC u utorak.
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Financijska potpora EU-a za zemlje kandidate poput Bugarske, Rumunjske, Turske i Hrvatske, kao i zemlje zapadnog Balkana koje imaju status potencijalnih kandidata za članstvo u EU-u ubuduće će stizati iz jedinstvenog programa, a to govori da su se uvjeti i mogućnosti za sve spomenute zemlje osjetno približili i izjednačili, ocjenjuje postaja BBC u utorak.

Glavnina od 14 milijardi eura budućeg jedinstvenog višegodišnjeg programa financijske potpore EU-a za prijem novih članica biti dodijeljena zemljama kandidatima, a tek će na manji dio pomoći moći računati potencijalni kandidati poput Srbije i Crne Gore i ostalih zemalja zapadnog Balkana, objašnjava postaja.

BBC-u, stoji u prilogu, su u Europskom povjerenstvu objasnili da cijeli mehanizam i proces političkih i gospodarskih reformi i strukturalnih promjena zahtijeva i puno veća financijska sredstva, no one države zapadnog Balkana koje se nakon sklapanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a izbore za status kandidata za članstvo ubuduće bi dobivale i veću novčanu potporu. Time otvaraju veće mogućnosti da svaka zemlja može računati na bolji status i veća financijska sredstva iz bruxelleskog i strasbourškog proračuna "ako to zasluži", stoji u prilogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙