FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Otvorena pitanja s Hrvatskom jedno od važnih pitanja u strukturiranju nove vlade

LJUBLJANA,16. listopada(Hina) - Zaoštreni odnosi s Hrvatskom koji susvoju kulminaciju doživjeli incidentima u vrijeme parlamentarnihizbora i dalje su jedna od istaknutih tema u slovenskom tisku, a jedanutjecajnih liberalnih komentatora u subotu je u ljubljanskom listu"Dnevnik" ocijenio da će odnosi s Hrvatskom biti jedna od ključnihtema oko kojih će se morati uskladiti koalicijske stranke u budućojvladi.
LJUBLJANA,16. listopada(Hina) - Zaoštreni odnosi s Hrvatskom koji su svoju kulminaciju doživjeli incidentima u vrijeme parlamentarnih izbora i dalje su jedna od istaknutih tema u slovenskom tisku, a jedan utjecajnih liberalnih komentatora u subotu je u ljubljanskom listu "Dnevnik" ocijenio da će odnosi s Hrvatskom biti jedna od ključnih tema oko kojih će se morati uskladiti koalicijske stranke u budućoj vladi.

Kako u subotnjem komentaru spomenutog lista navodi Miha Kovač, unatoč nesumnjivoj izbornoj pobjedi Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše na izborima, vjerojatno će se formirati mješovita koalicijska vlada u kojoj će biti i jedna od stranaka ljevice, a ne samo one desnoga centra.

"Poruka ovogodišnjih izbora je jasna, a to je da birači ne žele ideološko monolitnu koaliciju", navodi Kovač ukazujući na izjednačenost ukupnog odnosa desnice i ljevice u novom parlamentu.

Takva bi mješovita koalicija, među ostalim, također morala "skinuti s dnevnog reda otvorena pitanja s Hrvatskom", te "riješiti problem izbrisanih (neslovenaca) na taj način da eventualna rasprava o tom pitanju u europskim ustanovama ne osramoti Sloveniju", navodi Kovač.".

Drugi komentator istog lista Igor Mekina pisao je o hrvatsko-slovenskom sporu oko granice na moru. "Slovenski parlament je 1993. donio memorandum o Piranskom zaljevu u kojem piše da je Slovenija uvijek imala pristup međunarodnim vodama i da taj zahtjev mora ostati temelj (osnovica) u traženju rješenje za pogranični spor s Hrvatskom. Službeni se Zagreb tome protivi. No, Hrvatska nije ostala samo na riječima nego je u Jadranskom moru jednostrano proglasila ribolovnu i ekološku zonu i tako postavila skoro nepremostivu prepreku slovenskom zahtjevu za pristup međunarodnim vodama", piše Mekina.

"Hrvatska je proglašenjem zone na Jadranu slovenskom zahtjevu za pristup do međunarodnih voda postavila skoro nepremostivu zapreku, a umjesto toga nudi joj pristup po svom teritorijalnom moru koje bi u određenim, doduše samo izuzetnim, okolnostima mogla čak i zatvoriti za strane brodove", dodaje Mekina.

Spominjući različite prioritete Slovenije i Hrvatske u realizaciji nacionalnog interesa (morsku granicu, cestovnu infrastrukturu prema Europi itd), Mekina navodi da je prijetnja premijera Ropa o ukidanju bezuvjetne potpore Hrvatskoj na njezinom putu u EU, doduše, bila potez "buldožerske diplomacije", no da "cijela povijest europskih integracija dokazuje da su u traženju neophodnih kompromisa među državama na putu u Europsku uniju omrznuti buldožeri tu i tamo potrebni". Pri tome kao ilustraciju navodi da su "koncesije" u procesu njenog ulaska u EU od Slovenije tražile Italija i Austrija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙