FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 11. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati
ZAGREB, 11. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je u četvrtak izraze sućuti najvišim predstavnicima palestinske vlasti u povodu smrti predsjednika Palestinske samouprave Jasera Arafata.

"Njegov odlazak nije nas ostavio ravnodušnim. Bio je prepoznatljiv vođa Vašeg naroda, u arapskom svijetu, ali i u međunarodnoj zajednici. Nažalost, politička je kriza Bliskog istoka ostala najvećim problemom današnjih međunarodnih odnosa", napisao je Mesić.

"Duboko vjerujemo i nadamo se da će nositelji političkih procesa u toj regiji, i nakon smrti Vašeg vođe, smoći snage i razumijevanja, da se dođe do konačnog, mirnog i svima prihvatljivog rješenja. Bio bi to najveći politički doprinos ostvarenju ciljeva Jasera Arafata", stoji u poruci sućuti predsjednika Mesića. Jaser Arafat preminuo je u četvrtak ujutro u vojnoj bolnici Percy u blizini Pariza.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je u četvrtak izraze sućuti povodom smrti predsjednika Palestinske samouprave Jasera Arafata predsjedniku Palestinskog zakonodavnog vijeća Ravhi Fatuhu, zastupnicima palestinskog parlamenta te cijelom palestinskom narodu, priopćeno je iz Sabora.

Izrazivši duboko žaljenje zbog smrti palestinskog vođe predsjednik Sabora Šeks je u pismu istaknuo da će predsjednik Arafat biti zapamćen "po svom predanom radu za ostvarenje prava Palestinaca te po spremnosti i odlučnosti za pokretanje mirovnog procesa na Bliskom istoku".

"Bio je jedna od ključnih osoba prilikom potpisivanje mirovnih ugovora iz Osla koji su u povijesti Bliskog istoka označili početak puta traženja trajnog mira. Odlazak Jasera Arafata nenadoknadiv je i trajni gubitak za palestinski narod," stoji u Šeksovoj poruci.

PARIZ

Posmrtni ostaci predsjednika Palestinske samouprave Jasera Arafata u četvrtak će kasno poslijepodne zrakoplovom francuske vojske biti prebačeni iz vojne baze Villacoublay, u blizini Pariza, u Kairo, objavili su francuski izvori.

Službena ceremonija trebala bi se održati "u četvrtak kasno poslijepodne, u nazočnosti francuskog premijera", Jean-Pierre Raffarina, a nakon toga će zrakoplov Airbus A-319 Arafatovo tijelo prevesti u Kairo.

Službeni ispraćaj palestinskog predsjednika trebao bi biti održan u petak u Kairu, nakon čega će njegovi posmrtni ostaci biti pokopani u Ramalahu, na Zapadnoj obali.

JERUZALEM

Smrt palestinskog predsjednika Jasera Arafata mogla bi biti povijesni presudni trenutak na Bliskom istoku, kazao je u četvrtak izraelski premijer Ariel Sharon u prvoj reakciji na vijest o Arafatovoj smrti.

"Nadam se da će novo palestinsko vodstvo znati razumjeti napredak u (našim) odnosima i razumijeti da rješenje problema ovisi prvenstveno o njihovom ratu protiv terorizma i okončanju terorizma", kazao je Sharon.

Sharon je otkako je postao izraelski premijer usvojio politiku izoliranja Jasera Arafata, a njegova je vlada palestinskog predsjednika proglasila "preprekom miru", te ga optužila da potiče nasilje.

PARIZ

Izrael želi da pokop palestinskog predsjednika Jasera Arafata, koji je u četvrtak preminuo u vojnoj bolnici Percy u blizini Pariza, "prođe u miru" i čini "sve što može kao bi olakšao situaciju", kazao je u četvrtak glasnogovornik izraelske vlade Avi Pazner.

"Trenutačno smo zaokupljeni time da pokop Jasera Arafata prođe u miru. Činimo sve što možemo kako bismo olakšali stvari", kazao je Pazner za francusku radio postaju RMC.

"Mogu vam samo reći da se mi ovdje u Izraelu nadamo da se ovim okončalo jedno poglavlje i otvorila nova stranica", dodao je.

SUBOTICA

Sporazum o međusobnoj zaštiti manjina, koji će sljedećeg tjedna u Beogradu potpisati premijer Hrvatske i Srbije mogao bi biti od povijesnog značenja za Hrvate u SiCG, ocijenio je u četvrtak u izjavi za HINU predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG Josip Ivanović.

"Riječ je o prvorazrednom, povijesnom događaju jednako važnom kao što je priznavanje Hrvatima u SCG statusa nacionalne manjine, utemeljenje prvog hrvatskog tjednika "Hrvatska riječ" i uvođenje hrvatskog jezika u službenu uporabu na teritoriju Vojvodine", naveo je Josip Ivanović.

Za predsjednika HNV-a potpisivanje Sporazuma je "svečani čin koji će otvoriti novo poglavlje u praksi nacionalnih manjina u SCG i Hrvatskoj, jer će postojati čvrsti pravni temelj za ostvarivanje manjinskih prava".

DEN HAAG/ZAGREB

Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u četvrtak je od Haškog suda (ICTY) zatražio da izda obvezujuće naloge (sub poena) s pozivom na svjedočenje za više bivših i sadašnjih zapadnih državnika kao što su Bill Clinton, Tony Blair i Gerhard Schroeder.

Također je zatražio pozivanje bivšeg zapovjednika snaga NATO-a američkog generala Wesleya Clarka, koji je na suđenju Miloševiću već dao iskaz kao svjedok optužbe, kao i bivšeg njemačkog ministra obrane Rudolpha Scharpinga.

Oni su prvi s popisa od 17 tzv. "neprijateljskih svjedoka" koje želi ispitati, kazao je Milošević, tražeći da svjedoče prije sudske stanke za Božićne blagdane ili neposredno nakon njih.

Predsjedavajući raspravnog vijeća Patrick Robinson upozorio je Miloševića da se "sub poene na izdaju tek tako" i zatražio od njega da slijedi propisanu proceduru.

PARIZ

Francuska ministrica obrane Michele Alliot-Marie u četvrtak je za privatni radio RTL izjavila da je stanje u Obali Bjelokosti mirno, no da je riječ o krhkome miru zbog stalnih poziva na mržnju usmjerenih protiv Francuza što ih šalju određene ekstremne skupine stanovnika Obale Bjelokosti.

U četvrtak bi tijekom dana u Francusku trebao stići zrakoplov s oko 600 osoba, među kojima će osim Francuza biti i drugi strani državljani, koji u ovome trenutku žele napustiti Obalu Bjelokosti.

Francuska ministrica također je rekla kako većina stanovnika Obale Bjelokosti ne gaji protufrancuske osjećaje. "Žao mi je što neki, među kojima i političari bliski s predsjednikom Laurentom Gbagbom u posljednjih nekoliko dana iskazuju antifrancusko i ksenofobično stajalište", rekla je.

MOSKVA

Zapovjedništvo ruske mornarice u četvrtak je potpuno isključilo mogućnost da nepoznata podmornica koja je ušla u japanske teritorijalne vode pripada Rusiji, izvješćuje agencija Itar.

"Potpuno isključujemo mogućnost da se radi o ruskoj podmornici. Niti jedna podmornica ruske pacifičke flote ne nalazi se u tom području", izjavio je kapetan Igor Dygalo, savjetnik glavnog zapovjednika ruske mornarice, admirala Vladimira Kurojedova.

Japan i dalje pokušava otkriti čija je podmornica u srijedu ušla u japanske teritorijalne vode, 300 kilometara jugozapadno od arhipelaga Okinawa gdje se nalazi američka vojna baza. Prema pisanju japanskog tiska, moglo bi se raditi o kineskoj nuklearnoj podmornici klase Han.

KIRKUK

Guverner sjeverne iračke pokrajine Kirkuk Abdelrahman Mustafa Mohamad u četvrtak je izbjegao pokušaj napada automobilom-bombom koji je eksplodirao pokraj automobila u kojemu se nalazio, izvijestili su očevici i policija, prenosi Reuters.

U eksploziji koja se dogodila u središtu grada Kirkuka ozlijeđeno je 16 osoba, rekao je za France presse šef policije u Kirkuku general Yussef.

Kirkuk je sjeverno iračko središte naftne industrije. Nakon svrgavanja s vlasti Sadama Huseina prošle godine pojačale su se napetosti u gradu između Arapa, Kurda i Turkmena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙