FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVA ZAKONSKA REGULATIVA U SAD-U OJAČALA DOLAR

LONDON, 12. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Nova zakonska regulativa uSAD-u potaknula je nagađanja na svjetskim deviznim tržištima da biameričke kompanije mogle veći dio svojih inozemnih zarada vratiti uzemlju, što je danas potaknulo jačanje tečaja dolara.
LONDON, 12. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Nova zakonska regulativa u SAD-u potaknula je nagađanja na svjetskim deviznim tržištima da bi američke kompanije mogle veći dio svojih inozemnih zarada vratiti u zemlju, što je danas potaknulo jačanje tečaja dolara.

Dolar je tako dobio 0,7 posto na vrijednosti prema euru, koji stoji 1,2315 dolara. Porastao je i 0,5 posto prema jenu, na 109,9 jena, najvišu razinu u zadnja dva tjedna.

Američki Kongres u ponedjeljak je usvojio zakonsku odredbu koja će omogućiti tamošnjim kompanijama koje odluče povući zaradu ostvarenu u inozemstvu na svoje američke račune da plaćaju stopu poreza na dobit od svega 5,25 posto. Dosad je ta porezna stopa iznosila 35 posto.

"To je pozitivno za tečaj dolara. Iako još nisu poznati svi detalji, procjenjujemo da će se u SAD tako vratiti između 100 i 150 milijardi dolara, što će povećati potražnju za američkom valutom", kazao je valutni strateg BNP Paribasa, Guenter Redeker.

Tim zakonom namjerava se potaknuti američke kompanije da svoje profite ostvarene u inozemnim poslovnim operacijama, koji se procjenjuju na više od 400 milijardi dolara, a sada se prijavljuju u državama s nižim poreznim stopama poput Irske, vrate u zemlju.

Tečaj eura, pak, pritisnuo je loše očitanje ZEW indeksa, koji je pokazao oštar pad povjerenja ulagača u Njemačkoj tijekom ovogodišnjeg listopada. To je potaknulo sumnje u održivost gospodarskog oporavka u eurozoni.

S druge strane, tečaj jena oslabio je i prema euru, nakon što su cijene nafte dosegnule rekordnih 54 dolara za barel. Euro tako stoji 135,3 jena. "Daljnji rast cijena nafte značit će sve goru situaciju za jen", ocijenio je Daragh Maher, valutni strateg u investicijskoj banci Caylon. "Sada je dobro vrijeme za njegovu prodaju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙