FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA: rast cijena nafte možda dosegnuo vrhunac

LONDON, 10. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Porast svjetskih isporukasirove nafte i naznake da viši energetski troškovi škode gospodarskomrastu upućuju na zaključak da je dugotrajno razdoblje porasta cijenanafte možda napokon doživjelo vrhunac, objavila je u srijeduMeđunarodna agencija za energetiku (IEA).
LONDON, 10. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Porast svjetskih isporuka sirove nafte i naznake da viši energetski troškovi škode gospodarskom rastu upućuju na zaključak da je dugotrajno razdoblje porasta cijena nafte možda napokon doživjelo vrhunac, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Porast proizvodnje u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), oporavak opskrbe iz ne-članica toga naftnog kartela i naznake usporavanja porasta potražnje već su pridonijeli smanjenju cijena nafte za 15 posto u odnosu na rekordne vrijednosti, dosegnute krajem listopada, priopćila je IEA.

"Povećane zalihe, bolja opskrba sirovom naftom i snižene procjene rasta BDP-a upućuju na zaključak da je dosegnut vrhunac u porastu cijena u ovoj sezoni", objavila je ta organizacija u redovitom mjesečnom Izvješću o naftnim tržištima.

Oskudne zalihe nafte počinju se obnavljati nakon jednogodišnjeg razdoblja, pri čemu su cijene nafte ove godine porasle za gotovo 50 posto budući je eksplozivan porast potražnje u Kini napregnuo svjetske proizvodne kapacitete i smanjio zalihe.

Zalihe nafte u industrijskim zemljama rasle su u trećem tromjesečju tempom od 560 tisuća barela dnevno, a u četvrtom će tromjesečju porasti za još 1,3 milijuna barela dnevno ako OPEC zadrži opskrbu na sadašnjoj razini, napominje IEA.

Porast potražnje smanjuje se i zato što povećani kineski kapaciteti za proizvodnju električne energije iz drugih izvora ublažavaju pritisak za potrošnjom nafte u te svrhe te zato što je potražnja u Indiji smanjena prvi puta u proteklih godinu dana, priopćeno je iz te agencije.

"Mnoge su zemlje počele osjećati ekonomski učinak visokih cijena energenata i roba na vlastita gospodarstva. Možda smo danas svjedoci početnih naznaka zakašnjelog utjecaja cijena nafte na globalni gospodarski rast", istaknuto je u izvješću IEA-e.

Proizvodnja sirove nafte u članicama OPEC-a porasla je u listopadu za 215 tisuća na 30 milijuna barela dnevno zahvaljujući malom povećanju proizvodnje u Alžiru, Kuvajtu, Libiji, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Venecueli, konstatira IEA.

Proizvodnja tog naftnog kartela od 30 milijuna barela dnevno bila bi dovoljna za povećanje zaliha sirove nafte u svijetu za dodatnih dva milijuna barela dnevno u prvom tromjesečju sljedeće godine, napominje agencija.

Ona procjenjuje da će svjetska potražnja za sirovom naftom proizvođača OPEC-a za četvrto tromjesečje, uz pretpostavku da ne bude promjena u zalihama, iznositi 28,7 milijuna barela dnevno te da će se u prvom tromjesečju 2005. smanjiti na 28 milijuna barela dnevno.

I proizvođači izvan OPEC-a dali su svoj doprinos povećanju svjetskih isporuka nafte kroz povećanu proizvodnju od 685 tisuća barela dnevno na ukupno 50,35 milijuna barela dnevno, iako su procjene za kolovoz i rujan revidirane naniže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙