FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 10. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati
ZAGREB, 10. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

SARAJEVO

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić predložio je Branka Kesića za novog veleposlanika te zemlje u Hrvatskoj, objavili su u srijedu sarajevski dnevni listovi.

Prema navodima "Dnevnog avaza", Kesić je do sada obnašao dužnost savjetnika pri veleposlanstvu BiH u Rimu a bio je i savjetnikom aktualnog premijera Republike Srpske Dragana Mikerevića.

"Oslobođenje" pak navodi kako je u razdoblju od 1991. do 1996. godine Kesić bio predsjednikom Upravnog odbora Zavoda za izgradnju Banje Luke. Ovaj list podsjeća kako je kandidat za veleposlanika u Hrvatskoj na toj dužnosti bio upravo u vrijeme kada su se u Banjoj Luci rušile džamije.

RAMALLAH

Smrt palestinskog čelnika Jasera Arafata trebala bi službeno biti objavljena danas u Mukati, njegovom sjedištu u Ramallahu, izjavio je u srijedu za agenciju France presse palestinski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"Smrt predsjednika Arafata bi trebala biti objavljena u srijedu nakon sastanka središnjeg odbora Fataha i izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) koji bi se trebao održati u Mukati", kazao je isti dužnosnik.

Obavijest o smrti očekuje se nakon što su se rano jutros u Ramallah vratili premijer Ahmad Korei, "drugi čovjek" PLO-a Mahmud Abbas, ministar vanjskih poslova Nabil Shaath i predsjednik Izvršnog palestinskog vijeća (parlament) Rawhi Fattuh. Oni su u utorak boravili u vojnoj bolnici Percy de Clamart, nedaleko od Pariza, gdje je 29. listopada na liječenje primljen Jaser Arafat.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je kazao da će Arafat, kada premine, biti sahranjen u svom sjedištu u Mukati u Ramallahu.

FALLUJA

Američki marinci nastavili su u srijedu granatirati topništvom mete u iračkom gradu Falluji, nakon relativno mirne noći.

Američki tenkovi koji su ušli tijekom noći u središte Falluje naišli su na žestoki otpor pobunjenika, koji nisu pokazali znakove odustajanja ili predaje, ističu u srijedu američki marinci.

Između 10.000 i 15.000 američkih i iračkih snaga opkolilo je Falluju, naveo je u ponedjeljak glavni zapovjednik američkih anaga u Iraku general George Casey. Procjenjuje se da je u Falluji oko 3.000 pobunjenika, najviše boraca sunita, ali su možda petina njih islamski militanti iz inozemstva.

BAGDAD

Tisuće Iračana izbjeglih pred borbama u Falluji već je danima bez dovoljne količine hrane i vode, upozorio je u srijedu Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC).

"Tisuće je starijih osoba, žena i djece kojima je potrebna pomoć, uključujući vodu, hranu, liječničku pomoć i skloništa", kazao je glasnogovornik ICRC-a Ahmad al-Raoui.

Prema njegovim riječima, izbjeglice, njih oko 20.000, zbile su se oko sela Habbaniya, Amiriya i Seqlawiya.

Prije početka američkog bombardiranja grada prije tri tjedna, u Falluji je živjelo oko 300.000 ljudi, većinom sunitskih muslimana. Prema procjeni, u gradu je ostalo oko 60.000 civila.

JOHANNESBURG

Predsjednik Južnoafričke republike (JAR) Thabo Mbeki pozvao je zaraćene strane u Obali Bjelokosti na pregovore, a kako je u srijedu izjavio predsjednikov glasnogovornik, sastanak bi se mogao održati ovaj tjedan.

Predsjednik je pozvao predstavnike obiju strana na pregovore kao dio posredovanja u ime Afričke unije, kazao je glasnogovornik Bheki Khumalo. Mbeki, na čelu izaslanstva Afričke unije, u utorak je razgovarao s predsjednikom Obale Bjelokosti Laurentom Gbagbom.

U Obali Bjelokosti, u zapadnoj Africi, najnovije je nasilje izbilo nakon što su francuski vojnici, pripadnici mirovne misije, uništili vojne zrakoplovstve te zemlje jer je u zračnom napadu vladinih snaga poginulo devetoro francuskih vojnika. Nestabilnost u zemlji vlada od 2002. godine kada su pobunjenici zauzeli sjever zemlje.

TEHERAN

Iranski predsjednik Mohammad Khatami ustvrdio je da neće biti sigurnosti na Bliskom istoku sve dok Sjedinjene Američke Države ne povuku svoje postrojbe iz Iraka, objavila je u srijedu iranska novinska agencija IRNA.

Na sastanku održanom u utorak navečer u Teheranu, Khatami i sirijski ministar vanjskih poslova Faruk Al Shara raspravljali su američkim vojnim operacijama u Falluji i posljedicama borbi u Iraku na stanje u regiji.

Iranski je predsjednik još jednom pozvao na odlazak stranih snaga sa iračkog teritorija. Ranije je iranski ministar vanjskih poslova Kamal Kharazi izrazio protivljenje vojnoj operaciji u Falluji.

ZAGREB

Japanski mornarički zrakoplovi tragali su u srijedu za neidentificiranom podmornicom blizu lanca otočja Okinava.

Japanski patrolni zrakoplov opazio je podmornicu blizu otočja Okinava udaljenog 1.600 kilometara jugozapadno od Tokija i još uvijek traga za njom. Podmornici je bilo zapovijeđeno da izroni i izvjesi zastavu pod kojom plovi, iako je već napustila japanske vode, priopćila je japanska vlada.

Japanski premijer Junichiro Koizumi kazao je novinarima da je to žalosno i da sigurno nije dobra stvar da neidentificirana podmornica ulazi u japanske teritorijalne vode. Neki od medijskih izvješća sugeriraju da bi moglo biti riječi o kineskoj podmornici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙