FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JANAF ustraje na naplati potraživanja od Nafta Lendave

ZAGREB/LJUBLJANA, 29. listopada 2004. (Hina) - Jadranskom naftovodu(JANAF) odlukom u arbitražnom postupku priznato je pravo naplatepotraživanja u iznosu nešto većem od 29,1 milijun dolara od slovensketvrtke Nafte Lendava, potvrdila je za Hinu predsjednica Uprave JANAF-aVesna Trnokop Tanta.
ZAGREB/LJUBLJANA, 29. listopada 2004. (Hina) - Jadranskom naftovodu (JANAF) odlukom u arbitražnom postupku priznato je pravo naplate potraživanja u iznosu nešto većem od 29,1 milijun dolara od slovenske tvrtke Nafte Lendava, potvrdila je za Hinu predsjednica Uprave JANAF-a Vesna Trnokop Tanta.

"Odlučni smo u svojoj namjeri da naplatimo svoja potraživanja, pri čemu ćemo koristiti sva zakonska sredstva i mogućnosti kako bi zaštitili svoje interese kao i interese vlasnika JANAF-a", kazala je Trnokop Tanta.

Vlasnici JANAF-a su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje sa 51 posto dionica, Republika Hrvatska sa 22 posto, INA sa 16 posto, dok ostale dionice Janafa pripadaju malim dioničarima, podsjetila je.

Do spora je došlo jer Nafta Lendava nije bila spremna izvršiti svoje obveze iz dugoročnog ugovora o transportu nafte sa Jadranskim naftovodom, potpisanom još krajem 70-ih, pa je cijeli slučaj završio na Arbitražnom sudu u Ljubljani.

Nafta Lendava već je neko vrijeme u financijskim poteškoćama, a Uprave tvrtke je, temeljem Zakona o prisilnoj nagodbi, stečaju i likvidaciji, 23. srpnja ove godine Okružnom sudu u Murskoj Soboti podnijela zahtjev za postupkom prisilne nagodbe. U tom je postupku Okružni sud priznao JANAF-u status stranke u postupku, koji je, uz slovensku državu i najveći vjerovnik.

Početkom listopada Uprava Nafte Lendava predložila je Sudu financijski nacrt i način povrata dugova s kojim se u JANAF-u, kako naglašavaju, nisu mogli suglasiti.

JANAF se nije složio da za svoja potraživanja (29.068.321 USD) dobije isplatu tek 20 posto vrijednosti svojih potraživanja, i to u roku od jedne godine, a bez ikakvih garancija. JANAF je zatražio da mu se dodjeli isti status kao i slovenskoj državi te da mu se potraživanja, kao i njoj, pretvore u vlasnički udjel u tvrtci Nafta Lendava, ističu iz JANAF-a.

O prijedlogu JANAF-a sada se moraju izjasniti vlasnici tvrtke Nafta Lendava, što znači slovenska država, odnosno Vlada i to prije roka za potpis nagodbe, a taj je rok, poštujući zakonske rokove, sredina prosinca, doznaje se u JANAF-u.

Slovenska je Vlada već 27. rujna donijela odluku o pretvaranju potraživanja slovenske države prema poduzeću Nafta Lendava u vlasnički udjel, kako bi bila napravljena financijska sanacija te tvrtke, a istodobno je donesena i odluka o njegovoj dokapitalizaciji.

Vlada cijeli posao, prenose slovenski mediji, uvjetuje upravo okončanjem postupka prisilne nagodbe koji vodi okružni sud u Murskoj Soboti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙