FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 7. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 7. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BAGDAD

Irački premijer Iyad Allawi proglasio je izvanredno stanje na čitavom iračkom teritoriju, osim u Kurdistanu, na razdoblje od šezdeset dana, priopćio je u nedjelju njegov službeni predstavnik. "Pošto je vlada iscrpila sve mogućnosti za uspostavu mira, premijer Iyad Allawi je proglasio izvanredno stanje na čitavom iračkom području, osim u Kurdistanu, na razdoblje od 60 dana", izjavio je za tisak Thaer al-Naqib. Službeni predstavnik obrazložio je tu mjeru "širenjem nasilja i svakodnevnim pokoljima od kojih nisu pošteđene žene i djeca". "Za te su zločine, dodao je, odgovorni zločinci i teroristi koji žele onemogućiti napore vlade i uništiti infrastrukturu u zemlji, udruživši se kako bi omeli izborni proces".

ABIDJAN

U Obali Bjelokosti u nedjelju je ponovno zavladalo ratno stanje pošto je Francuska odgovorila na napad zrakoplovstva te zemlje, što je sinoć izazvalo žestoke prosvjede pristaša tamošnjeg predsjednika Laurenta Gbagba protiv Francuza u Abidjanu. Francusko ministarstvo obrane priopćilo je da je u nedjelju je u Abidjan iz Libervillea stiglo pojačanje od ukupno tristo francuskih vojnika. Predsjednik Narodne skupštine Obale Bjelokosti Mamadou Koulibaly izjavio je u nedjelju za francuski javni radio France Inter da je francuska vojska ubila "tridesetak" stanovnika Obale Bjelokosti, a stotinjak ih je ranila, što je vojska odmah opovrgnula. Obala Bjelokosti je nakon pobune iz rujna 2002. podijeljena popola i pobunjenici nadziru sjeverni dio zemlje. UN-ove postrojbe (šest tisuća vojnika) i francuske snage (četiri tisuće) razmješteni su tu kako bi nadzirali provedbu mirovnih sporazuma iz Marcoussisa (Francuska, siječanj 2003.) koji su već mjesecima na mrtvoj točki. Gbagbov režim je obnovio sukob i od četvrtka bombardira pobunjenička područja.

SARAJEVO

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown objavio je u nedjelju kako je donio odluku o lividaciji Privredne banke iz istočnog Sarajeva čiji je većinski vlasnik Momčilo Mandić, bliski ratni suradnik Radovana Karadžića. Ashdown je na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu kazao kako je odlučio prihvatiti preporuku za likvidaciju banke što ju je dala njezina privremena upraviteljica Toby Robinson. "Ta je banka služila samo kako bi se punili džepovi Mandića i nekoliko njegovih prijatelja", izjavio je Ashdown istaknuvši kako je novac što su ga u tu banku uplaćivale brojne institucije Republike Srpske zauvijek izgubljen. Prema nalazima revizije provedene nakon uvođenja privremene uprave, novac uplaćivan na račune u Privrednoj banci Srpsko Sarajevo uglavnom je završavao u tvrtkama koje su kontrolirali Mandić i članovi njegove obitelji, a one takve "pozajmice" nikada nisu vratile. Ashdown je kazao kako postoje indicije da su ti fondovi korišteni za pomaganje optuženima za ratne zločine.

MOSTAR

Glasnogovornica haaškog Tužiteljstva Florence Hartmann u izjavi za nedjeljni sarajevski Dnevni Avaz nije potvrdila niti demantirala mogućnost da se Veselinu Šljivančaninu, jednome od vukovarske trojke, sudi u Hrvatskoj, ističući međutim kako je planirano da se tom bivšem visokom časniku JNA sudi pred Haaškim sudom (ICTY). "Ako do 2008. ne uspijemo završiti sva suđenja, predmeti će se prebacivati domaćim sudovima. Šljivančanin bi se trebao suočiti s Tribunalom, ali ako se to ne dogodi do tog roka, onda je očekivati da se i njegov predmet, kao i drugi, prepusti domaćim sudovima. Nitko tko je optužen ili pod istragom Tribunala neće izbjeći suočavanje sa sudom", rekla je Hartmann odgovarajući na novinarski upit kako komantira najave nekih medija da se Šljivančaninu sudi u Hrvatskoj.

MOSKVA

Policija je u nedjelju preplavila ulice u središtu Moskve, dok su Kremlj i komunisti posebnim svečanostima obilježavali obljetnicu Oktobarske revolucije, u sjeni prijetnje terorističkog napada, što se danas događa u prigodi gotovo svake veće proslave u Rusiji. Svi su podzemni pješački prolazi oko Kremlja bili zatvoreni, ulicama su patrolirali policijski automobili i stotine policajaca, a promet je bio ograničen. Dan 7. studenog - kada se obilježava obljetnica početka Oktobarske revolucije iz 1917. godine, u vrijeme kada je Rusija još rabila stari julijanski kalendar - u Rusiji je još uvijek neradni dan. Vlada je na Crvenom trgu ipak organizirala mimohod oko dvije tisuće vojnika. Premda nitko od političkih dužnosnika nije bio nazočan na mimohodu, televizijski snimci su najstarije gledatelje podsjećali na prošla vremena.

KOTOR

Generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Petar Poljanić najavio je da će do sredine sljedeće godine hrvatski konzulat biti preseljen iz Kotora u Podgoricu, te da će ga na njegovoj dužnosti, obzirom da mu istječe mandat, uskoro zamijeniti Ivan Škarić, nekadašnji gradonačelnik Splita. Poljanić je rekao kako je u posljednjih nekoliko godina, došlo do "značajne revitalizacije hrvatskog bića na prostorima na kojima žive Hrvati u Crnoj Gori". "U Kotor sam došao neposredno nakon ratnih događaja i zatekao Hrvate u stanju u kakvom su bili, ali je situacija danas znatno bolja. Odlazim presretan što sam svjedočio jednom vremenu, nakon vrlo ružnih događaja i stravičnog rata na ovim prostorima, u kojem je došlo do revitalizacije hrvatske manjine u Boki", izjavio je Poljanić na konferenciji za novinare povodom završetka manifestacije "Hrvatski dani u Boki".

PODGORICA

Luka Karadžić, brat haškog optuženika Radovana Karadžića, uhićen je u Beogradu na osnovu tjeralice crnogorske policije i sada se nalazi u istražnom zatvoru u Spužu, kod Podgorice, objavili su u nedjelju crnogorski mediji. Podgorički mediji su javili da su Karadžića u petak uhitili pripadnici srpske policije i da je deportiran u Crnu Goru zbog ranije "prekršajne kazne i pravosnažne presude od 30 dana zatvora".

BEOGRAD

Idućih dana bi moralo doći do približavanja stavova o rješavanju problema Kosova između srbijanskog premijera Vojislava Koštunice i predsjednika Srbije Borisa Tadića, izjavio je u nedjelju za Radio B92 Dušan Janjić, predsjednik Centra za međuetničke odnose, dodajući da sastanak državnog vrha održan u petak "nije uspio pomaknuti stvari, posebno u pogledu primjene Plana vlade Srbije". "Mislim da Srbiji predstoji ozbiljan pregovarački proces, ozbiljna sigurnosna iskušenja i da, ukoliko se u idućih desetak dana ne povuku konkretni potezi, možemo biti zabrinuti i možemo kazati da imamo rukovodstvo koje nije doraslo problemu", kazao je Janjić. Tadić i Koštunica već su se sukobili oko pitanja izlaska kosovskih Srba na nedavne izbore. Tadić im je uputio poziv da se odazovu, dok je Koštunica bio protiv.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙