FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 7. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9,30 sati.
ZAGREB, 7. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SKOPLJE

Makedonci su u nedjelju ujutro počeli izlaziti na referendum koji bi mogao odlučiti hoće li zemlja ostati na prozapadnom putu i dati veća prava Albancima ili će skliznuti natrag na nacionalistički kurs. Građani se na referendumu trebaju izjasniti o reorganizaciji lokalne samouprave, odnosno o tome podupiru li dosadašnji teritorijalni ustroj ili su za novi prijedlog, za koji se u vladajućim i međunarodnim krugovima smatra da ide u prilog snažnijem utjecaju albanske manjine u lokalnim zajednicama. Referendumsko pitanje traži da se građani izjasne "za" ili "protiv" dosadašnje teritorijalne podjele iz 1996. godine.

RAMADI

Naoružani napadači u nedjelju su upali u glavnu policijsku postaju u zapadnoiračkom gradu Hadithi, uzeli 21 policajca za taoca i potom ih sve ubili, priopćila je policija. Još jedan policijski dužnosnik ubijen je u odvojenom napadu na policijsku postaju u susjednom gradu Haqlaniyi. Napad na policiju u Hadithi izvršilo je više desetaka naoružanih muškaraca. "Oni su razoružali policajce, okupili ih i potom ih ubili iz vatrenog oružja", rekao je policijski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

PARIZ

Pregovori između Irana i triju zemalja Europske unije završili su u subotu bez dogovora o teheranskom nuklearnom programu, priopćio je jedan izvor blizak tim pregovorima. U pregovorima s Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom Iran je tražio kompromis kako o njegovu programu obogaćivanja urana ne bi raspravljalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda koje bi moglo uvesti i sankcije Teheranu, a diplomati EU-a tražili su od Irana da prestane s obogaćivanjem urana. "Na kraju ovih teških razgovora dvije su strane ostvarile znatan napredak prema privremenom sporazumu o zajedničkom pristupu tim problemima", kaže se u priopćenju francuskoga ministarstva vanjskih poslova. No izvor blizak pregovorima kaže: "Ništa nije dogovoreno... Razgovori su bili teški, veoma teški. Iranci su se grčevito borili".

LONDON

U željezničkoj nesreći brzog vlaka u blizini Readinga, zapadno od Londona, u subotu navečer poginulo je šest osoba, a 11 ih je teško ozlijeđeno. Djelatnici hitne službe vjeruju da u ostacima smrskanog vlaka više nema ozlijeđenih, ali će na terenu ostati cijelu noć, objavio je glasnogovornik policije. Vlak, u kojem je bilo 300 putnika na putu iz Londona u Plymouth, sudario se s vozilom koje mu se ispriječilo na putu i pritom je izletio s tračnica. Lakše je ranjeno više od stotinu putnika. Na mjesto nesreće, u blizini mjesta Ufton Nervet u rurarlnom području Berksirea, u pomoć su pristigla brojna vatrogasna vozila i vozila hitne pomoći. Mnogi unesrećeni bili su zatočeni satima u olupinama vlaka, no u policiji napominju da su nedugo nakon ponoći svi pronađeni i da im je pružena pomoć. Ipak, naglašavaju da će na terenu ostati i tijekom noći. Uzroci teških željezničkih nesreća u Velikoj Britaniji u zadnjih pet

godina bili su loše tehničko održavanje i slabija obuka vlakovođa.

ABIDJAN

Ujedinjeni narodi i Francuska zatražili su u nedjelju od predsjednika Bjelokosne Obale Laurenta Gbagba prestanak sukoba u toj zemlji, nakon što su devetorica francuskih vojnika poginula u bombardiranju pobunjeničkoga uporišta. Francuska je uzvratila i uništila veći dio male zrakoplovne flote te zapadnoafričke države, a zaprijetila je i da će od UN-a zatražiti embargo na oružje i druge sankcije za svoju nekadašnju koloniju. Dužnosnici Bjelokosne Obale kažu i da je Gbagbo, izabran prije četiri godine na osporavanim izborima, pod snažnim francuskim pritiskom da se povuče s dužnosti. "To ne dolazi u obzir", rekao je predsjednik nacionalne skupštine Mamadou Koulibaly. "Idemo prema velikom građanskom ratu, prema ustanku kakav dosad u Africi vjerojatno još nije viđen. Ne vidim kako bi (francuski predsjednik Jacques) Chirac mogao trijumfirati". Gbagbove snage prošli su tjedan izvele trodnevne zračne napade, a vojnici su ušli i u neutralnu tampon-zonu čime je prekršeno 18-mjesečno primirje s pobunjenicima koji drže sjevernu polovicu te zemlje, najvećega svjetskog uzgajivača kakaa. Na hitnoj subotnjoj sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti deset tisuća francuskih i drugih međunarodnih mirovnih snaga dobilo je zeleno svjetlo za "upotrebu svih nužnih sredstava" kako bi prestali sukobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙