FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 6. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 6. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB

Posmrtni ostaci poginulog hrvatskog vozača krenuli su iz Iraka i u Hrvatskoj se očekuju u noći s nedjelje na ponedjeljak, objavilo je u subotu Ministarstvo vanjskih poslova (MVP). Tijelo Dalibora Burazovića preuzeli su u gradu Mosulu hrvatski vozači i prebacili ga u gradić Zakho na sjeveru Iraka, odakle će biti prevezeno u Tursku. Tamo ga očekuju hrvatski diplomatski predstavnici i pogrebni prijevoznik iz Osijeka, koji će tijelo preko Bugarske i Srbije prevesti u Hrvatsku, stoji u priopćenju MVP-a. Dalibor Burazović iz Nove Gradiške poginuo je prije desetak dana u napadu pobunjenika na kamionski konvoj kod Mosula u blizini iračko-turske granice. Njegovo tijelo trebalo je biti preuzeto još u srijedu, ali je primopredaja nekoliko puta odgađana zbog administrativnih razloga.

ABIDJAN

Osam francuskih vojnika ubijeno je a 23 su ranjena u Obali Bjelokosti kada su ih u subotu napali vojnici lojalni predsjedniku Laurentu Gbagbou, priopćio je UN. Francuske snage uništile su dva zrakoplova te zemlje nakon što su oni napali francuske ciljeve u pobunjeničkome gradu Bouakeu i ubili osmoricu vojnika, objavili su Ujedinjeni narodi. "Vojni izvori Ujedinjenih naroda javljaju da su Francuzi upravo uništili dva borbena zrakoplova Suhoja koji pripadaju vojsci Obale Bjelokosti, nakon što su ti zrakoplovi gađali i pogodili jedan francuski cilj", rekao je Jean-Victor Nkolo, glasnogovornik UN-ove misije u Obali Bjelokosti. "Osmorica su ubijena, a 23 ranjena. Svi su pripadnici francuske vojske", dodao je. Francuski su vojnici dio međunarodnih mirovnih snaga.

PARIZ

Unatoč svjetskom interesu za zdravlje palestinskog čelnika Jasera Arafata, francuske vlasti već osam dana ograničavaju liječničke biltene na minimum, otvarajući tako put brojnim špekulacijama, piše francuska agencija France presse. Otkad je Arafat primljen u vojnu bolnicu Percy de Clamart na periferiji Pariza 29. listopada, izdana su samo četiri liječnička priopćenja - u utorak, srijedu, petak i u subotu. Posljednje, objavljeno u subotu poslije podne, kaže da nema "nikakvih promjena (njegova zdravlja) u ovom ili onom smislu". Kako bi opravdale takav odnos prema medijima, francuske vlasti spominju liječničku etiku i želju obitelji, ali je bolest palestinskog čelnika, koji već desetljećima simbolizira borbu Palestinaca za svoju državu, postala prvorazredno političko pitanje, što zbog pitanja njegova nasljednika što zbog problema mjesta njegovog ukopa.

GAZA

Izraelske snage ubile su u subotu četiri Palestinca, uključujući i jednog dječaka, tijekom sukoba u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, objavili su očevici i vojni izvori. U drugom incidentu još su tri palestinska militanta ubijena na Zapadnoj obali u eksploziji automobila za kojega Palestinci kažu da je bila izraelska bomba iznenađenja. Izraelci, međutim, opovrgavaju vezu s tim incidentom. U pojasu Gaze, vojnici su uz potporu helikoptera ubili dva napadača koji su navodno postavljali bombu u blizini židovskog naselja Gush Katif. Militantna skupina Islamski Jihad potvrdila je da se radi o njihovim pripadnicima. U blizini granice izmeđe Gaze i Izraela, izraelski vojnici otvorili su vatru na dvojicu naoružanih Palestinaca koji su ušli u zabranjeno područje, tvrdi izraelska vojska. Palestinski bolnički izvori objavili su da je jedan od njih poginuo.

KABUL

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf u subotu je čestitao afganistanskome predsjedniku Hamizu Karzaiju na izbornoj pobjedi i rekao da bi te dvije susjedne zemlje morale pojačati suradnju u ratu protiv terorizma. I Pakistan i Afganistan važni su saveznici Sjedinjenim Državama u ratu protiv terorizma, ali odnosi među njima katkad su nategnuti, osobito zbog afganistanskih optužbi da se protuvladini pobunjenici skrivaju u pograničnim područjima Pakistana. Musharraf je prvi šef države koji je otputovao u Afganistan čestitati na uspješno organiziranim izborima 9. listopada i Karzaiju na pobjedi.

MADRID

Španjolska je policija uhitila ženu osumnjičenu za suradnju s baskijskom separatističkom organizacijom ETA-om, objavili su u subotu mediji. Žena, jedanaesta osoba uhićena u dvotjednoj policijskoj operaciji protiv ETA-e, uhićena je u povijesnome središtu Bilbaa. Ni policija ni vlasti nisu još komentirali najnovije uhićenje. Španjolski je premijer Jose Luis Zapatero već prije ponovno isključio mogućnost pregovora s ETA-om ne pristane li ona na bezuvjetno razoružavanje. ETA je od 1968. otkad se nasilno bori za nezavisnu baskijsku državu ubila više od osamsto ljudi.

MOSTAR

Predsjednik Komisije za traženje nestalih osoba u BiH Amor Mašović potvrdio je u subotu da je završena ekshumacija iz druge po veličini masovne grobnice u državi u mjestu Stari Kevljani kod Prijedora gdje su pronađeni posmrtni ostatci gotovo 400 ubijenih Hrvata i Bošnjaka, najvjerojatnije žrtava iz zloglasnih srpskih koncentracijskih logora u Omarskoj i Keratermu. "Dokumenti koji su pronađeni u grobnici dokazuju da su žrtve Hrvati i Bošnjaci, a među dokumentima su pronađeni i neki koji pripadaju istaknutim prijedorskim uglednicima", rekao je Mašović čiju je izjavu u subotu prenijela Neovisna novinska agencija iz Mostara. Mašović je pojasnio kako je u grobnici ekshumirano više od 250 potpunih kostura te oko 150 koji nisu cjeloviti. Predsjednik državne Komisije ustvrdio je kako su žrtve najvjerojatnije ubijene nedaleko Prijedora te da su Stari Kevljani sekundarna masovna grobnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙