FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 6. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 15,30 sati.
ZAGREB, 6. studenog 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u ponedjeljak će otputovati u Austriju, iako su mediji ranije javili da je otkazao put u Beč, doznaje se u subotu u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP). Hrvatski šef diplomacije sastat će se u ponedjeljak s austrijskom ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik, a u utorak će sudjelovati na konferenciji UNIDO-a, izjavio je Hini glasnogovornik MVP-a Dobroslav Silobrčić.

Austrijska novinska agencija APA objavila je u petak, pozivajući se na austrijski MVP, da je Žužul "iznenadno i neočekivano" otkazao posjet Austriji. Agencija to dovodi u vezu s činjenicom da se ministar Žužul posljednjih dana našao pod pritiskom zbog optužbi za korupciju i da je saborska oporba najavila kako će u ponedjeljak službeno poslati zahtjev da Hrvatski sabor izglasa nepovjerenje ministru vanjskih poslova.

RAMALLAH

Nikakvi pregovori između Izraelaca i Palestinaca nisu u tijeku o eventualnom pokopu Jasera Arafata koji je hospitaliziran u Parizu, rekao je u subotu u Ramallahu palestinski ministar zadužen za pregovore Saeb Erakat.

"Nema pregovora u ovom trenutku o tom pitanju", rekao je Erakat novinarima prije otvaranja sastanka Izvršnog odbora PLO-a u Ramallahu. Tom prigodom on je pozvao Izraelce da pokažu "senzibilitet" o pitanju mjesta pokopa palestinskog vođe. Izraelski premijer Ariel Sharon prije nekoliko dana rekao je da se kategorički protivi da Arafat bude pokopan u Jeruzalemu, dok je u prošlosti palestinski čelnik dao na znanje da ima želju počivati u istočnom Jeruzalemu.

PARIZ

Stanje palestinskog predsjednika Jasera Arafata i dalje je kritično i nema većih promjena u njegovu zdravlju, kazao je u subotu njegov suradnik, kako javlja Reuters. "Doktori kažu da njegovo stanje nije nepovratno. Nema promjena, i dalje je kritično. Doktori još ne znaju od čega boluje", rekao je Nabil Abu Rdainah, Arafatov pomoćnik. U subotu ujutro pojavile su se proturječne vijesti o Arafatovu zdravstvenom stanju, dok su njegovi najbliži suradnici zaokupljeni mišlju kako spriječiti sve veći metež. Mnogi Palestinci strahuju da će doći do vakuuma u vlasti i do borbe za vlast ako Arafat umre. Izraelski dnevnik list Yediot Aharonot, kako prenosi AFP, objavio je u subotu na svojoj internetskoj stranici da je palestinski čelnik Jaser Arafat otvorio oči u noći s petka na subotu, u bolnici nedaleko od Pariza, gdje je primljen prije osam dana. Web-stranica Yediota dodaje da liječnici misle da će za tri dana utvrditi od čega Arafat boluje i da će ga moći izliječiti.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u subotu Hansa Zehetmaira, dugogodišnjeg ministra kulture Bavarske i sadašnjeg predsjednika Zaklade "Hans Seidel", koji po prvi puta na novoj dužnosti posjećuje Hrvatsku, priopćio je Ured predsjednika. Predsjednik je zahvalio je Zehetmairu na višegodišnjem doprinosu Zaklade u razvoju demokracije u Hrvatskoj s obzirom da je ona različitim projektima znatno pridonijela uspostavljanju europskih standarda u društvenom i političkom životu zemlje. Zehetmair je zahvalio predsjedniku Mesiću na otvorenoj i konstruktivnoj suradnji sa Zakladom, te istaknuo kako Hrvatska svojom poviješću, kulturom i tradicijom pripada zapadnoeuropskom krugu. Naglasio je također kako će Zaklada nastaviti podupirati integraciju Hrvatske u Europu, pri čemu savezna država Bavarska, kroz 60-ak projekata godišnje, daje svoj konkretan doprinos, dodaje se u priopćenju.

LJUBLJANA

Jedan od utjecajnih suradnika budućeg slovenskog premijera Janeza Janše najavio je osnivanje istraživačkih timova koji će raditi na otvorenim pitanjima s Hrvatskom, pri čemu osobito ističe okupljanje eksperata za područje međunarodnog prava radi razgraničenja na moru. "Postavlja se pitanje onemogućuje li Hrvatska svjesno i planski Sloveniji izlaz na otvoreno more, što je u našem dugoročnom interesu, kako u povijesnom tako i u strateškom smislu", rekao je u razgovoru za vodeći slovenski list "Delo" od subote Peter Jambrek, nekadašnji ustavni sudac i ministar unutarnjih poslova u tzv. Bajukovoj i Janšinoj prijelaznoj vladi koja je bila na vlasti 5 mjeseci pred redovne parlamentarne izbore 2000. godine. "Otvorena pitanja u našim odnosima s Hrvatskom sve su brojnija, aktualnija i jasnija, no mi jednostavno nemamo dovoljno razvijenu struku koja se zove međunarodno pravo", rekao je Jambrek. Po njegovoj ocjeni buduća vlada mora zato oformiti timove stručnjaka koji će raditi na otvorenim pitanjima kao što su granica, Ljubljanska banka, nuklearka Krško i druga.

BANJA LUKA

Predsjednik Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u intervjuu subotnjem broju Nezavisnih novina ustvrdio je da je ponašanje vlade Srbije i njenog premijera Vojislava Koštunice temeljni problem za Republiku Srpsku jer su nezainteresirani za uhićenje haaških optuženika koji se nalaze na teritoriji Srbije i Crne Gore. On je dodao da su vlasti RS vladi u Beogradu dostavile adrese na kojima se nalaze optuženi za ratne zločine, ali da oni ne žele ništa da učiniti po tom pitanju. "SNSD zna da je ovo trenutak u kojem je Haag pitanje svih pitanja i zato nudimo prijedloge i rješenja. Jedno od tih rješenja je formiranje specijalne policije i potpisivanje bilateralnog sporazuma sa SCG da ta policija može prijeći granicu i na adresama koje ima tražiti, uhititi i isporučiti optužene u Haag. Mi to moramo uraditi odmah, jer nemamo alternative", upozorio je Dodik.

FALLUJA

Dvadesetorica američkih marinaca ranjena su u subotu u napadu na vojni konvoj na zapadu Iraka, priopćio je glasnogovornik marinaca. Nije rekao pojedinosti o napadu, samo da se dogodio u sunitskome gradu Ramadiju, 110 km zapadno od Bagdada, a da su svi ranjeni marinci. Ramadi je jedan od dvaju pobunjeničkih uporišta koje Amerikanci žele zauzeti u ofenzivi čiji se početak uskoro očekuje. Očekuje se da marinci pokrenu ofenzivu na pobunjenike u Ramadiju i Falluji, drugome pobunjeničkome uporištu, ne bi li smirili Irak za izbore koji će se ondje održati 27. siječnja.

SAMARRA

Najmanje su 23 osobe poginule, a nekoliko je desetaka ranjeno u subotu ujutro u tri eksplozije automobila-bombi i napadima na tri policijske postaja u iračkom gradu Samarri 125 km sjeverno od Bagdada, priopćili su policijski i bolnički dužnosnici. Prema izjavama bolničkih dužnosnika, najmanje je 20 osoba poginulo u dvije eksplozije automobila-bombi ispred gradske vijećnice i obližnje policijske postaje u središtu grada. Policija je izvijestila da su izvedena i tri istodobna napada na tri policijske postaje u kojima su poginula četiri policajca, a 17 ih je ranjeno i 10 zarobljeno. Pola sata poslije eksplodirao je i treći automobil kojemu je cilj bio američki konvoj koji se pokušao probiti do mjesta prvih dviju eksplozija, priopćila je policija.

BERLIN

Proširena Europska unija mora "vjerovati da će za dvadeset godina biti svjetska sila", izjavio je predsjednik španjolske vlade Jose Luis Zapatero u razgovoru za njemački časopis Der Spiegel koji će izaći u ponedjeljak. "Bude li dinamična i produktivna, što znači bude li više ulagala u istraživanje i u školstvo, Europska unija zacijelo će imati vodeću ulogu", kazao je španjolski premijer koji će u ponedjeljak u Leonu (na sjeverozapadu zemlje) primiti kancelara Gerharda Schroedera u prigodi 19. španjolsko-njemačkih susreta.

"Važno je sačuvati gospodarski rast i socijalno jedinstvo", dodao je Zapatero, ocjenjujući da će "za petnaest do dvadeset godina sigurno postojati europsko ministarstvo vanjskih poslova".

TEHERAN

U prvoj službenoj izjavi nakon reizbora Georgea Busha za američkog predsjednika, Iran ga je u subotu pozvao na promjenu stajališta tijekom njegovog drugog mandata. "Ono što je nama važno to je promjena stajališta. Nadamo se da će doći do pozitivnog razvoja" tijekom drugog Bushevog mandata, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi na konferenciji za novinare u Teheranu održanoj zajedno s njegovim kineskim kolegom Liom Zhaoxingom.

TEHERAN

Iranski glasnogovornik naglasio je kako postoje "fundamentalne razlike" u pregovorima s predstavnicima Europske unije oko iranskoga nuklearnog programa, ali je dodao kako obje strane pokušavaju te razlike svesti na minimum. Uoči subotnjeg nastavka razgovora u Parizu, Hussein Mussaian, vođa iranskoga izaslanstva rekao je u Parizu: "Razlike među dvjema stranama fundamentalne su". "Neke od tih razlika već su riješene, a druge nastojimo svesti na minimum", dodao je. Prema njegovim riječima, zato će se razgovori u francuskome ministarstvu vanjskih poslova u Parizu nastaviti i u nedjelju. Diplomati iz Francuske, Njemačke i Velike Britanije traže od Irana da obustavi program obogaćivanja urana dok se cijelo to pitanje ne riješi u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). Washington optužuje Iran da se tim programom kani služiti za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran je pristao obustaviti program na ograničeno vrijeme, kao znak dobre volje, ali od Europske unije očekuje da prizna iransko pravo na nuklearnu tehnologiju za mirnodopske svrhe, pa tako i na obogaćivanje urana.

(Hina) xmaš ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙