FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JANŠIN SURADNIK NAJAVLJUJE OSNIVANJE ISTRAŽIVAČKIH TIMOVA ZA OTVORENA PITANJA S HRVATSKOM

LJUBLJANA,6. studenoga(Hina) - Jedan od utjecajnih suradnika budućegslovenskog premijera Janeza Janše najavio je osnivanje istraživačkihtimova koji će raditi na otvorenim pitanjima s Hrvatskom, pri čemuosobito ističe okupljanje eksperata za područje međunarodnog pravaradi razgraničenja na moru.
LJUBLJANA,6. studenoga(Hina) - Jedan od utjecajnih suradnika budućeg slovenskog premijera Janeza Janše najavio je osnivanje istraživačkih timova koji će raditi na otvorenim pitanjima s Hrvatskom, pri čemu osobito ističe okupljanje eksperata za područje međunarodnog prava radi razgraničenja na moru.

"Postavlja se pitanje onemogućuje li Hrvatska svjesno i planski Sloveniji izlaz na otvoreno more, što je u našem dugoročnom interesu, kako u povijesnom tako i u strateškom smislu", rekao je u razgovoru za vodeći slovenski list "Delo" od subote Peter Jambrek, nekadašnji ustavni sudac i ministar unutarnjih poslova u tzv. Bajukovoj i Janšinoj prijelaznoj vladi koja je bila na vlasti 5 mjeseci pred redovne parlamentarne izbore 2000. godine.

Šezdesetčetverogodišnji pravnik, jedna je najutjecajnijih osoba u Zboru za republiku, krugu intelektualaca i političara desnog centra koja je uoči ovogodišnjih parlamentarnih izbora promovirala interese stranaka koje su pobijedile na parlamentarnim izborima odranim 3. listopada ove godine.

Jambrek je rekao da je Zbor za republiku nedavno analizirao odnose s Hrvatskom i zaključio da je Slovenija na području eksperata u otvorenim pitanjima s Hrvatskom deficitarna, osobito kad je riječ o području međunarodnog prava, pa je potrebno oformiti ekspertne timove koji će raditi na tim pitanjima.

"Otvorena pitanja u našim odnosima s Hrvatskom sve su brojnija, aktualnija i jasnija, no mi jednostavno nemamo dovoljno razvijenu struku koja se zove međunarodno pravo", rekao je Jambrek.

Po njegovoj ocjeni buduća vlada mora zato oformiti timove stručnjaka koji će raditi na otvorenim pitanjima kao što su granica, Ljubljanska banka, nuklearka Krško i druga.

"Sve to zahtijeva ozbiljna istraživanja, a ne samo povremeni angažman savjetnika", ocijenio je Jambrek za "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙