FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski sociolog: Sanaderov i Janšin mandat slični

LJUBLJANA,26. listopada(Hina) - Jedan je slovenski sociolog uponedjeljak na predavanju o tome kako će izgledati četverogodišnjimandat najvjerojatnijeg premijera Janeza Janše, izjavio da će on imatisličnu zadaću kakvu u Hrvatskoj ima Ivo Sanader.
LJUBLJANA,26. listopada(Hina) - Jedan je slovenski sociolog u ponedjeljak na predavanju o tome kako će izgledati četverogodišnji mandat najvjerojatnijeg premijera Janeza Janše, izjavio da će on imati sličnu zadaću kakvu u Hrvatskoj ima Ivo Sanader.

"Najveći izazov karijere za Janšu bit će usklađivanje birača iz političkog centra i radikala koji su ga podržavali niz godina", rekao je na predavanju u Ljubljani sociolog i politički analitičar Gorazd Kovačič.

Kako je prenijela slovenska agencija STA, on je Janšinu zadaću usporedio s onom koju u Hrvatskoj ima predsjednik vlade Ivo Sanader.

"Birači koji pripadaju političkoj sredini i radikali imaju različite prioritete, zato će Janša na različitim područjima morati nastupati na različite načine, slično kako to radi hrvatski premijer Sanader", ocijenio je Kovačič.

Janša svojim pragmatizmom može riješiti taj naizgled nerješivi zadatak, dodao je.

Govoreći o biračkom tijelu kojemu se je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) uspjela približiti i tako na izborima početkom mjeseca poraziti liberalne demokrate (LDS) koji su na vlasti bili 12 godina, Kovačič je ocijenio da se Janšina stranka predstavila kao "stranka malih ljudi" u situaciji kad su oni bili zasićeni dugogodišnjom vladavinom "stranke velikih sistema" kako je nazvao liberale.

No, da bi zadovoljio tako stvorenu izbornu bazu, Janša će morati postati tolerantan državnik iako će radikalni dio biračkog tijela koji mu pripada ubuduće djelovati na "profinjeniji" ali ne i bitno drukčiji način, ocijenio je Kovačič. On je kao jedan od uzroka poraza liberala naveo i zasićenost javnosti "velikim pričama" o ulasku u EU i NATO za koje "mali ljudi" smatraju da im nisu donijele bolji život.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙