FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NAGAĐANJA OKO POSREDNIKA U HRVATSKO-SLOVENSKOM SPORU

LJUBLJANA,3. studenoga(Hina) - Mariborski list "Večer" od srijede učlanku naslovljenom "Da li smo uistinu već pokušali sve?" piše ošpekulacijama oko mogućih međuanordnih posrdnika u hrvatsko-slovenskomgraničnom sporu, te postavlja pitanje jesu li iscrpljene svemogućnosti da Hrvatska i Slovenija spor u vezi granice riješebilateralno.
LJUBLJANA,3. studenoga(Hina) - Mariborski list "Večer" od srijede u članku naslovljenom "Da li smo uistinu već pokušali sve?" piše o špekulacijama oko mogućih međuanordnih posrdnika u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, te postavlja pitanje jesu li iscrpljene sve mogućnosti da Hrvatska i Slovenija spor u vezi granice riješe bilateralno.

Podsjećajući na jednu raniju izjavu šefa slovenske diplomacije Ive Vajgla da je Slovenija uspostavila kontakt s dvije ličnosti iz EU-a koje su ponudile "dobre usluge" u rješavanju spora s Hrvatskom, list navodi da se špekuliralo s imenom Erharda Buseka, koordinatora Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi. "Inače se do sada kao o mogućem posredniku koji bi nudio svoje dobre usluge, a po nekim željama čak i o obvezujućem arbitru, govorilo prvenstveno o predstavniku EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku Javieru Solani, pa i o austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru, a naš je list iz pouzdanih izvora prije nekoliko dana doznao da je navodno u igri i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel. Fischer je u međuvremenu isključio mogućnost preuzimanja uloge arbitra u graničnom sporu", piše "Večer".

List iznosi i stajališta koja je u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" o rješenju pitanja granice naveo hrvatski veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo. "Nobilo je podsjetio da je hrvatski ministar Miomir Žužul slovensku stranu već pozvao da izabere sudsku instituciju, te da hrvatski premijer Ivo Sanader doduše nije zatvorio mogućnost daljnjih razgovora, ali da bi oni ipak morali biti u prvom redu usmjereni prema dogovoru o arbitru, predmetu i financiranju postupka arbitraže", prenosi u srijedu mariborski "Večer".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙