FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: PIRANSKI ZALJEV JEDAN OD RAZLOGA OSTAVKE POMOĆNIKA DIREKTORA POLICIJE

LJUBLJANA,25. listopada(Hina) - Dogovor slovenske i hrvatske policijeradi bolje komunikacije u spornim vodama Piranskog zaljeva, odnosnoSavudrijske vale, koji je potpisan 4. kolovoza ove godine, doveo je doostavke dosadašnjeg drugog čovjeka u slovenskoj policiji.
LJUBLJANA,25. listopada(Hina) - Dogovor slovenske i hrvatske policije radi bolje komunikacije u spornim vodama Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale, koji je potpisan 4. kolovoza ove godine, doveo je do ostavke dosadašnjeg drugog čovjeka u slovenskoj policiji.

Kako je u ponedjeljak u razgovoru za slovenske medije (Slovenski radio, radio Ognjišče, POP-TV) izjavio zamjenik direktora policije Andrej Anžič, "vanjski razlog" njegove ostavke i neposredan povod za nju bio je njegov potpis na sporazum dviju policija koji je potpisan 4. kolovoza ove godine. Njime se predviđalo da policije dviju država jedna drugu obavještavaju o isplovljavanju policijskih plovila, čime bi se spriječili eventualni incidenti i izbjegli nesporazumi.

"Neposredan povod bio je taj potpis, direktor policije Darko Anželj nije me poslije (kad je sporazum u Sloveniji osporen) zaštitio", rekao je Anžič u razgovoru s novinarima, prvom nakon što je sredinom kolovoza otišao na "bolovanje". Kao druge razloge zbog kojih je ponudio ostavku, koja je bila prihvaćena, naveo je preopterećenost policije, slabije međuljudske odnose i kadrovske smjene koje je poduzeo direktor policije Darko Anželj.

Sporazum o međusobnom obavještavanju o isplovljavanju policijskih plovila u Piranskom zaljevu dosadašnja je oporba u rujnu u parlamentu napala kao "dokaz" da se slovenska vlada "odriče suverenosti u cijelom Piranskom zaljevu", tražeći odgovornost ministra unutarnjih poslova Rada Bohinca i direktora policije Darka Anžiča.

Bohinc i Anželj nakon toga su izjavili da je spomenuti sporazum zamišljen samo kao dodatak etičkom ribarskom kodeksu u Piranskom zaljevu, te da nije realiziran jer ni sporazum o ribarskom kodeksu između Slovenije i Hrvatske nije obnovljen.

Usto, Anželj je izjavio da se sporni dogovor o obavještavanju s hrvatskom stranom u slučajevima isplovljavanja policijskih brodova odnosio samo na slučajeve kad su u zaljevu brodovi koji namjeravaju "djelovati".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙