FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U EU IMA DRŽAVA KOJE SU RAVNOPRAVNIJE OD DRUGIH

LJUBLJANA,22. listopada(Hina) - Intervju dopredsjednika talijanskevlade Francesca Finija "Slobodnoj Dalmaciji" može se uzeti kao dokazda male i velike države u Europskoj uniji nisu potpuno ravnopravne,odnosno da postoje one koje su "ravnopravnije", barem kad je riječ oupozorenjima koja upućuju Hrvatskoj, teza je koju u mariborskom listu"Večer" od petka iznosi Bojan Brezigar, inače glavni urednik lista"Primorski dnevnik", glasila slovenske zajednice u Trstu.
LJUBLJANA,22. listopada(Hina) - Intervju dopredsjednika talijanske vlade Francesca Finija "Slobodnoj Dalmaciji" može se uzeti kao dokaz da male i velike države u Europskoj uniji nisu potpuno ravnopravne, odnosno da postoje one koje su "ravnopravnije", barem kad je riječ o upozorenjima koja upućuju Hrvatskoj, teza je koju u mariborskom listu "Večer" od petka iznosi Bojan Brezigar, inače glavni urednik lista "Primorski dnevnik", glasila slovenske zajednice u Trstu.

"Fini je među ostalim u spomenutom intervjuu izrazio žaljenje zbog činjenice da je Italija pustila Sloveniju u Europsku uniju. Navodno Italija nije prethodno zaštitila interese talijanske manjine, odnosno talijanske kulturne interese na teritoriju koji je nekoć pripadao Italiji. No, cilj intervjua bila je Hrvatska kojoj je Fini zaprijetio blokadom njenog uključivanja u EU, pri čemu je izazvao žestoke prosvjede Zagreba. Naravno, znade se da su sve članice Europske unije ravnopravne, ali nije isto kad ti zaprijeti jedna od država koje su utemeljile EU ili ako to učini novopečena članica džepnog formata poput Slovenije", piše Brezigar, podsjećajući tako da je i slovenska vlada Antona Ropa nedavno zaprijetila uskraćivanjem potpore Hrvatskoj na njenom putu u EU, motivirajući to zaštitom slovenskih nacionalnih interesa na moru.

Brezigar je prije tjedan dana u svom matičnom listu već objavio komentar u kojem kritizira ponašanje talijanske desnice u Trstu prema slovenskoj manjini i tako relativizira Finijevo deklarativno distanciranje od fašizma i njegovih posljedica u tom dijelu Italije. Fini je u Jeruzalemu nazvao "apsolutnim zlom", no kako piše Brezigar, za dopredsjednika talijanske vlade, predsjednika stranke Alleanza nazionale, "apsolutne istine" u Trstu su "relativni pojmovi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙