FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 22. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 22. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američke vlasti procjenjuju da u Iraku ima puno više radikalnih boraca nego što se prvobitno mislilo te da oni raspolažu znatnim financijskim sredstvima, izvijestio je u petak The New York Times.

Pozivajući se na anonimne izvore, list prenosi kako čvrsto jezgro radikalnih boraca u Iraku čini između 8.000 i 12.000 osoba te da su među njima i stranci te pripadnici mreže jordanskog islamista Abu Musaba Al-Zarqawija.

Novine također pišu kako se broj radikalnih pobunjenika procjenjuje na oko 20.000 što je u suprotnosti s brojkama koje su nedavno objavile obavještajne službe. One, naime procjenjuju da broj pobunjenika varira između 2.000 i 7.000.

Vojni i vladini dužnosnici u Iraku i Washingtonu procjenjuju da se čvrsto jezgro iračkih pobunjenika sastoji od pedesetak aktivnih ćelija koje "neograničena financijska sredstva" dobivaju od tajne financijske mreže koju vode bivši šefovi stranke Baas i članovi obitelji Sadama Huseina.

TOKIO

Japanska vlada u petak je izvijestila kako namjerava osigurati dostatna sredstva za pomoć stanovništvu i obnovu nakon najgoreg tajfuna koji je pogodio zemlju u posljednjih 25 godina.

"Razmotrit ćemo mogućnost izdvajanja dodatnih sredstava ako troškovi prijeđu predviđenu visinu", rekao je visoki japanski dužnosnik.

Od posljedica tajfuna Togake koji je pogodio Japan u srijedu poginulo je 68 osoba, a 20 ih se smatra nestalima, izvijestile su vlasti u petak. Mnogi su stradali kada je došlo do odrona tla. Uništeno je 2.000 kuća.

Tokage je deseti tajfun koji je u ovoj godini pogodio Japan, što je više od dosadašnjeg rekorda iz 90-te kada je zemlu pogodilo šest tajfuna. Od njihovih posljedica ove je godine u Japanu poginulo 170 ljudi, a 33 ih se još smatra nestalima.

HAVANA

Kubanski su liječnici u četvrtak izveli kirurški zahvat na koljenu lijeve noge 78-godišnjeg predsjednika Fidela Castra koji je trajao tri sata i petnaest minuta, izvijestili su u petak mediji, prenijevši Castrovu pisanu poruku od 1.200 riječi sastavljenu nakon operacije i upućenu njegovim sunarodnjacima.

Nakon pada i prijeloma čašice koljena na osam mjesta liječnici su odlučili operirati Castra i nogu staviti u gips. "Čašica je pukla na osam dijelova. Vidio sam sve rentgenske snimke učinjene prije operacije. Gornji dio desne ruke također je slomljen" piše među ostalim u Castrovu pismu u kojemu se do detalja opisuje nezgoda koja mu se dogodila u srijedu u gradu Santa Clari.

Castro je detaljno opisao i pad, put vozilom hitne pomoć do glavnoga grada od Santa Clare udaljenog 280 km te pojedinosti kirurškog zahvata koji je uslijedio.

SEOUL

Stalan dolazak Sjevernokoreanaca koji traže diplomatske kanale u Kini kako bi ostvarili siguran prolaz u Južnu Koreju, nastavljen je u petak ulaskom skupine od njih 29-oro u južnokorejsku školu u Pekingu, izvješćuje agencija Yonhap.

Skupina azilanata, koju su čine 23 žene i šest muškaraca, ušla je u školsku zgradu kroz nezaključani stražnji ulaz i u ured ravnatelja škole predstavivši se kao Sjevernokoreanci, rekavši da žele ići u Južnu Koreju.

To je prvi slučaj da je skupina tražitelja azila ušla u tu pekinšku školu. Tjedan ranije skupina od 20 Sjevernokoreanaca ušla je u južnokorejski konzulat u Pekingu tražeći azil u Južnoj Koreji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙