FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 16. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajau svijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 16. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

OHRID - Unapređenje regionalne suradnje i suradnja u procesu pridruživanja u članstvo Europskoj uniji i NATO-u bile su teme neformalnog susreta ministara vanjskih poslova Makedonije, Hrvatske, Albanije, BiH, SiCG i Francuske koji je u petak održan u Makedoniji, na Ohridu.

"Razgovarali smo o razvoju i suradnji cijele ove regije u svezi priprema za priključivanje EU, a uspjesi Hrvatske istaknuti su kao primjer i model koji trebaju slijediti ostale zemlje", izjavio je hrvatski ministar Miomir Žužul.

Francuski šef diplomacije Michael Barnier, navodeći zadaće koje zemlje moraju obaviti na putu u EU, potvrdio da je Hrvatska najviše uznapredovala u reformama naglasivši da svaka zemlja sama mora kročiti na putu za EU.

Barnier je pritom obećao i potporu EU zemljama u regiji i ustvrdio da će 53 projekta u vrijednosti od 4 milijarde dolara biti realizirana u zemljama jugoistočne Europe.

BEOGRAD - Bit pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije je u tome da svi narodi koji su sudjelovali u ratovima, zbog samih sebe, utvrde istinu o onome što se dogodilo, a ne da istinu dokazuju nekom drugom, kazao je veleposlanik Republike Hrvatske Tonči Staničić na početku konferencije "Istina i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji" koja je u petak navečer otvorena u Beogradu.

Konferenciju, koju je organiziralo Viktimološko društvo Srbije i Zaklada Friedrich Ebert, otvorio je srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je u uvodnom govoru kazao da "patriotizam i državni razlozi ne mogu biti izgovor za zataškavanje zločina poput onoga koji se dogodio u Srebrenici tijekom rata u Bosni i Hercegovini".

Osnovni cilj konferencije je, kako je rečeno, razmjena iskustava i ideja u vezi s procesom istine i pomirenja u bivšoj Jugoslaviji, kao i prezentacija javnosti u Srbiji dosadašnjih inicijativa i konkretnih projekata koji se provode u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim dijelovima bivše SFRJ.

JERUZALEM - Izraelska vojska je objavila u petak navečer da se njezine snage nakon 18 dana akcije na sjeveru pojasa Gaze povlače.

"Izraelske snage se na sjeveru pojasa Gaze povlače u sklopu akcije kojom se pokušava smanjiti mogućnost ispaljivanja raketa Qasam na Izrael", rekao je jedan vojni glasnogovornik, prenosi AFP.

Ranije je izraelski državni radio izvijestio da je izraelski premijer Ariel Sharon dao zeleno svjetlo za povlačenje snaga koje sudjeluju u ofenzivi na sjeveru pojasa Gaze.

Od početka operacije onemogućavanja raketnih napada na izraelski teritorij 28. rujna izraelska vojska je ubila 128 Palestinaca u pojasu Gaze.

WASHINGTON - Sjedinjene Države pozdravljaju izraelsku odluku o povlačenju iz Gaze, rekao je u petak glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

On je naglasio da se SAD nadaju brzom završetku akcije koju su izraelske snage pokrenule prije više od dva tjedna, a u kojoj je ubijeno više od 120 Palestinaca dok je oko 450 ranjeno.

Boucher je rekao kako na Palestincima ostaje da se pobrinu za zaustavljanje daljnjih raketnih napada na Izraelce.

HAMBURG - Sirijski poslovni čovjek kojeg Španjolska optužuje za pomaganje al Qaidi Osame bin Ladena uhićen je u petak u Njemačkoj, objavili su sudski dužnosnici.

Biznismena Mamouna Darkanzanlia Španjolska traži zbog logističkog i financijskog pomaganja al Qaidi. Uhićen je u lučkom gradu Hamburgu na sjeveru Njemačke na temelju međunarodne tjeralice koju je izdala Španjolska, rekao je glasnogovornik suda.

Njemačka strahuje da će nakon uhićenja postati meta terorističkih napada, unatoč tome što se protivila američkom napadu na Irak. Direktor njemačke obavještajne službe izjavio je prošlog mjeseca da bi militanti mogli napasti Njemačku, jer podupire borbu protiv terorizma i ima svoje vojnike u Afganistanu.

DUBAI - Teroristička skupina Islamska vojska u Iraku, koja je u kolovozu ubila talijanskog novinara Enza Baldonija, opomenula je u poruci objavljenoj u petak navečer na svojoj internet stranici talijansku vladu da povuče svoje vojnike, poduzetnike i dužnosnike iz Iraka, jer će oni u u suprotnom doživjeti istu sudbinu.

"Upozoravamo talijanski narod i vladu da povuku postrojbe i tvrtke iz Iraka", piše ta skupina i nastavlja da će "svi vojnici, ulagači, vlasnici tvrtki ili dužnosnici doživjeti sudbinu poput Baldonijeve".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙