FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 11. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 11. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

VILNIUS

Laburistička stranka je pobijedila u prvom krugu parlamentarnih izbora u Litvi osvojivši 29 posto glasova i postavivši se tako ispred koalicijske vlade koja je trenutačno na vlasti, pokazali su konačni rezultati izbora objavljeni u ponedjeljak.

Stranka Viktora Uspaskiča, osnovana prošle godine, dobila je 23 mjesta u parlamentu koji broji 141 mjesto.

Koalicija socijaldemokrata ruskog premijera Algirdasa Brauzauskasa i socijal-liberala predsjednika parlamenta Arturasa Paulauskasa osvojila je 21 posto glasova i 19 mjesta.

Konačni sastav parlamenta bit će poznat tek poslije 24. listopada, datuma kada će biti organiziran drugi krug u 66 okruga u skladu dvostrukim biračkim sustavom - proporcionalnim i onim jednostavne većine.

KABUL

Nekoliko predsjedničkih kandidata u Afganistanu kritiziralo je planirani posjet njemačkoga kancelara Gerharda Schroedera Kabulu ističući da on time pokazuje potporu privremenom predsjedniku Hamidu Karzaiju.

Schroeder bi u Kabul trebao stići u ponedjeljak, dva dana nakon prvih demokratskih izbora u Afganistanu.

Pretpostavlja se da je na predsjedničkim izborima pobijedio Karzai, no prebrojavanje bi moglo potrajati do kraja mjeseca. Ujedinjeni narodi i međunarodni dužnosnici obećali su da će ispitati sve navodne nepravilnosti. Neki su kandidati zatražili ponavljanje glasovanja.

PEKING

Ujedinjeni narodi trebali bi igrati jaču ulogu u svijetu, izjavio je u ponedjeljak kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing uoči susreta s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom.

"Svijetu su potrebni jači Ujedinjeni narodi kako bi se aktivno mogli nositi s izazovima i prijetnjama te izgraditi bolju budućnost za nove generacije", rekao je kineski ministar.

Annan je u kratkom obraćanju prije razgovora pozdravio kineske gospodarske reforme. Glavnog tajnika UN-a bi u utorak trebao primiti kineski predsjednik Hu Jintao.

ŠANGAJ

Francuski predsjednik Jacques Chirac doputovao je u ponedjeljak ujutro u Šangaj, nakon što je tijekom dvodnevnog boravka u Pekingu i susreta s najvišim dužnosnicima potvrđena volja dviju zemalja o jačanju globalnog strateškog partnerstva.

Chirac će u Šangaju otvoriti Institut Pasteur, potom će mu na sveučilištu Tongji biti predstavljena maketa budućeg Francusko-kineskog inženjerskog centra za znanost, tehnologiju i inovacije a poslijepodne je predviđeno za susret za bivšim prvim čovjekom Kine Jiangom Zeminom.

Tijekom Chiracovog boravka Kini potpisano je više ugovora. Airbus je zrakoplovnoj kompaniji Air China prodao šest zrakoplova A319, a Kina će ponovo uvoziti francusko žito. Prvi ugovor vrijedan 150 milijuna dolara odnosi se na otkup 700.000 tona žita. Chirac u utorak putuje u Hong Kong.

NAIROBI

Abdullai Yusuf Ahmed kojega je somalski parlament na sastanku održanom u Nairobiju u nedjelju izabrao za predsjednika, obećao je da će sve učiniti za obnovu zemlje, razorene nakon godina borbi među suparničkim klanovima, koja od 1991. nije imala centralnu vladu, te da će, ne uspije li u tome, podnijeti ostavku.

"Posebno sam sretan jer će Somalija sad imati vladu", rekao je nakon objave izbora, obećavajući onima koji su ga izabrali i međunarodnoj zajednici da će "sve učiniti kako bi pomirio Somalce te uveo mir i sigurnost" u zemlju. Ahmed je zatim pozvao da se u Somaliju pošalju međunarodne snage koje će pomoći u njezinoj obnovi.

Afrička unija već je najavila da će razmotriti mogućnost slanja međunarodnih snaga, ali još nije otkrila detaljan program.

WASHINGTON

Američki glumac Christopher Reeve preminuo je u nedjelju u 52. godini života u nakon srčanog udara, objavio je njegov agent.

Reeve, koji je na velikim ekranima utjelovio strip junaka "Supermana", doživio je 1995. godine težak pad s konja, nakon čega je ostao oduzet. Prema riječima agenta, Reeve je preminuo u bolnici Northern Westchester, Mount Kisto, nedaleko od New Yorka. U bolnicu je prebačen nakon što je ranije, u svom domu, zbog zastoja srca pao u komu, pojasnio je Wesley Combs.

Oženjen i otac troje djece, Christopher Reeve je nakon nesreće osnovao zakladu na svoje ime i prikupljao novčana sredstva namijenjena za izučavanje bolesti vezanih uz oštećenja leđne moždine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙