FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 23. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 15.30 sati:
ZAGREB, 23. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

ZAGREB

Slovenski stručnjak za međunarodno pravo Mitja Gerbec smatra da je Ljubljana suzdržana prema međunarodnoj arbitraži u rješavanju spora s Hrvatskom oko granice na moru zato što bi, iako bi možda dobila veći dio Piranskog zaljeva, budućnost koridora do otvorenog mora ostala upitnom.

"Slovenija bi (pred arbitražom) mogla dokazati i utemeljiti posebne okolnosti koje govore u korist odustajanja od načela ekvidistancije (pri delimitaciji u Piranskom zaljevu prema konvenciji UN-a o pravu mora, UNCLOS). Mislim da bi i arbitražom Slovenija dobila veći dio Piranskom zaljeva. No, vrlo je nejasno, što bi se dogodilo s koridorom do međunarodnog mora, što je povezano s priznavanjem isključivog gospodarskog pojasa", rekao je Gerbec za "Delo" od subote komentirajući što bi Slovenija mogla dobiti arbitražom u odnosu na rješenja koja su se spominjala u tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan iz 2001. godine.

Gerbec navodi da postoje i slučajevi u kojima su arbitražom nekim obalnim državama priznati koridori do međunarodnih voda, a dodaje da bi kompromisno rješenje s Hrvatskom moglo biti i "kondominij (suupravljanje Piranskim zaljevom), te "zajedničko izvođenje suverenosti nad koridorom, odnosno zajedničko upravljanje morem od slovenskog do međunarodnog mora".

BANJA LUKA

Pripadnici Državne granične službe (DGS) Bosne i Hercegovine uhitili su u noći između četvrtka i petka Veljka Ćejića (36) iz Banje Luke, koji je osumnjičen za više kaznenih djela krivotvorenja carinskih isprava uz pomoć kojih je registriran veliki broj motornih vozila, piše u subotu tisak u Banjoj Luci.

Ćejić je uhićen na graničnom prijelazu u Brčkom, prilikom pokušaja da prijeđe u Gunju u Republici Hrvatskoj i pretpostavlja se da je povezan s hrvatskom auto-mafijom, objavio je dnevnik "Nezavisne novine" pozivajući se na neimenovani izvor u brčanskoj policiji.

Ćejić se, prema listu, više godina bavi ilegalnim registriranjem automobila, a u tom "poslu" je najvjerojatnije imao potporu pojedinaca iz MUP-a RS, jer je odmah nakon što je proljetos pokrenuta akcija "Falsifikat" pobjegao iz Banja Luke, zbog čega je za njim raspisana tjeralica.

Veljku Ćejiću, čiji je kum bivši ministar unutrašnjih poslova RS Dragomir Jovičić, u ilegalnom je registriranju vozila pomagao i Velimir Glavić (42), bivši djelatnik Odjela za upravno-pravne poslove Centra javne sigurnosti Banja Luka, koji je također uhićen u akciji "Falsifikat", dodaje list.

BAGDAD

Četiri su osobe ubijene, a tri su ozlijeđene u subotu u Iraku u napadima pobunjenika, a zabilježena je i nova sabotaža iračkog naftovoda.

Naoružani napadači otvorili su vatru na konvoj turskih kamiona u Mosulu na sjeveru Iraka i pritom ubili dva turska vozača i ranili još dva, priopćila je policija. Napad je izvršen u središtu grada. Policija navodi da su kamioni prevozili potrepštine za američku vojsku.

U međuvremenu su pobunjenici ispalili dvije minobacačke granate u središtu Bagdada od kojih su smrtno stradala dva civila, a jedan je ranjen, izjavili su očevici.

Prema riječima časnika Iračke nacionalne garde, saboteri su bombardirali irački naftovod kojim se nafta transportira sa sjeveroistoka zemlje do bagdadske rafinerije Dora.

Bojnik Ali Mahmoud rekao je da snage Nacionalne grade pokušavaju ugasiti požar koji je oštetio 150 metara naftovoda Khana. Dodao je da je pronađena još jedna bomba kod naftovoda koja je odmah deaktivirana.

ERBIL

Šefa policije u gradu Erbilu, u iračkom Kurdistanu, pukovnika Tahu Ahmada Omara, ubile su u subotu u pucnjavi nepoznate osobe na izlasku iz džamije nakon molitve u zoru, priopćeno je iz policijskog izvora.

Taj je incident u gradu Erbilu, području Demokratske stranke Kurdistana (DSK) Masuda Barzanija, jedan od rijetkih u ovom kraju pošteđenom nasilja koje potresa središnji i zapadni dio Iraka.

Direktor policije unutar lokalne vlade DSK-a general Jamil Khodr, potvrdio je da je 51-godišnja žrtva "pogođena s osam metaka iz jurišne puške kalašnjikov kad se vraćala kući poslije molitve".

TOKYO

Sjedinjene Države odbacile su u subotu sjevernokorejske uvjete za nastavak multilateralnih pregovora o njezinom nuklearnom programu.

Američki državni tajnik Colin Powell odbio je razmotriti tri zahtjeva koje je Sjeverna Koreja postavila u petak kao uvjet za novi krug pregovora. Umjesto toga on je predložio da Pjongjang, koji se odbija vratiti na pregovore još od lipnja, iznese svoje zahtjeve na šestostranim pregovorima u koje su uključeni i Japan, Južna Koreja, Kina i Rusija.

Powell je rekao da SAD stalno pokušavaju uvjeriti Sjevernu Koreju da je neće napasti i da se na pregovorima može razgovarati o njezinim prošlim pokusima. Međutim, on je isključio mogućnost bilo kakve izravne američke pomoći sve dok Pjongjang ne kaže što će dati u zamjenu za prijedlog iz lipnja koji bi prvotno omogućio da Japan i Južna Koreja opskrbljuju Sjevernu gorivom ako ona odustane od svog nuklearnog programa.

TOKIO

Američki državni tajnik Colin Powell doputovao je u subotu u Japan, prvu etapu trodnevne turneje po sjeveroističnoj Aziji, u pokušaju ponovnog pokretanja višestranačkih pregovora o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi.

Tijekom 20-satnog posjeta Powell bi se trebao susresti s premijerom Junichirom Koizumijem i svojim kolegom Nobutakom Machimurom. Trebao bi razgovarati i o Iraku gdje je Japan prije više mjeseci rasporedio 600 vojnika na jugoistoku zemlje, a ta će misija vjerojatno biti produžena.

Među bilateralnim pitanjima o kojima će razgovarati ističu se američko vojno prisustvo u Okinawi, izvor sukoba s lokalnim stanovništvom, te preraspoređivanje američkih postrojbi u Japanu i okolnom području.

Japan i SAD sudjeluju, pored Kine, obaju Koreja i Rusije, u pregovorima koji bi trebali dovesti do uvjeravanja Pjongjanga da odustane od nuklearnih ambicija.

KABUL

U napadu koji je u subotu rano popodne u Kabulu izvšio napadač-samoubojica poginuo je sam počinitelj, ranjeno je sedam osoba, među kojima tri pripadnika međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu, izjavio je šef gradske policije general Baba Jan.

"Eksplozija je odjeknula rano poslijepodne u samom središtu grada. Kamikaza je pričvrstio granate za svoje tijelo i aktivirao ih. Ubio je sebe, a ranio najmanje sedam osoba. Trojica su članovi Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti u Afganistanu (ISAF), a četiri su osobe Afganistanci", kazao je general.

Do eksplozije je došlo u ulici vrlo poznatoj među strancima u Kabulu, Chicken Street, koju posjećuju zbog trgovaca tepisima.

JERUZALEM

Izrael je dozvolio dolazak u Ramallah, na Zapadnoj obali, trojice tuniskih liječnika koji će pregledati palestinskog čelnika Jasera Arafata, objavio je u subotu izraelski državni radio.

Tu je odluku donio premijer Ariel Sharon i šef diplomacije Sylvan Shalom na zahtjev tuniskih vlasti, dodaje se na radiju koji navodi da su liječnici već na putu.

Izraelski zastupnik, Arap Ahmad Tibi, liječnik i Arafatova bliska osoba, kazao je na radiju da je zdravlje Jasera Arafata "normalno". "Nedavno je bolovao od gripe ali se oporavio", dodao je Tibi.

Izraelski mediji, međutim, zadnjih su dana izvještavali o zdravstvenim poteškoćama Jasera Arafata, koji je navodno morao smanjiti svoje aktivnosti.

TOKYO

Nekoliko snažnih potresa pogodile je sjeverozapadni Japan u subotu i pritom su dvije osobe poginule, a najmanje 60 je ozlijeđeno, priopćile su vlasti.

Jedan muškarac preminuo je u bolnici u gradu Ojiya od zadobivenih ozljeda nakon što su mu na glavu pali odlomljeni komadi betona. Najmanje 60 ljudi je ozlijeđeno, a nekoliko kuća u gradu Ojiya u prefekturi Niigata, oko 400 kilometara sjeverozapadno od Tokya, se srušilo.

U gradu Kashiwazakiju i drugim gradovima u Niigati domaćinstva su ostala bez električne energije, javila je televizija NHK.

Prvi potres, jačine 6,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, zabilježen je u 8:56 sati po GMT-u. Potres se jako osjetio u mnogim sjevernim i istočnim prefekturama kao i u Tokyu.

Drugi potres, jačine 6,2 stupnja, također je pogodio Niigatu ubrzo nakon prvog, a osjetio se na istim područjima. Nakon njega zabilježeno je još nekoliko podrhtavanja tla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙