FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 18. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9,30 sati.
ZAGREB, 18. listopada 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BRUXELLES

Sastankom sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Alessandrom Minutom Rizzom, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul počinje u ponedjeljak u Bruxellesu niz susreta u sklopu lobiranja za učlanjenje Hrvatske u NATO-u. Ministar Žužul će program u Bruxellesu nastaviti predavanjem veleposlanicima NATO-a na temu "Hrvatska - profil buduće članice NATO-a i EU-a" te razgovarati s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja Guenterom Altenburgom i američkim veleposlanikom pri NATO-u Nicholasom Burnsom. Današnji program ministra Žužula u sjedištu NATO-a prethodi razgovoru u četvrtak pred političkim odborom saveza o Nacionalnom godišnjem planu za NATO (ANP). Tim planom za 2004.-2005., koji je vlada prihvatila u rujnu, a 2. listopada predala u Bruxellesu, Hrvatska počinje svoj treći ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP), programa prilagodbe NATO-ovim standardima na političkom, gospodarskom, pravnom, sigurnosnom i vojnom planu.

JERUZALEM

Dva naoružana palestinska aktivista koja su u ponedjeljak ujutro prodrla na izraelski teritorij ubijena su, saznaje se iz vojnog izvora. Dva muškarca, pristigla iz pojasa Gaze, prešla su sigurnosnu granicu koja odvaja to područje od izraelske države. Zarobile su ih izraelske snage u kibucu Holit. Jedan je ubijen kad je naprava koju je prenosio eksplodirala, a drugi je stradao pod rafalima izraelskih vojnika, ističe je iz istog izvora.

TRIPOLI

Afrički summit u Tripoliju potvrdio je na završetku rada u noći s nedjelje na ponedjeljak, "odbacivanje svake strane intervencije" u Darfuru i pozvao pobunjeničke pokrete da bez odgađanja potpišu sporazumni protokol o humanitarnim pitanjima, zaključen s Kartumom. Summit koji pruža čvrstu podršku sudanskoj vladi kojoj UN prijeti sankcijama zbog daljnje teške humanitarne krize u Darfuru, potvrđuje svoje "odbacivanje strane intervencije u to isključivo afričko pitanje".

Odbacuje i svaku intervenciju u unutarnje poslove Sudana koja bi omela napore u stabilizaciji zemlje.

CANBERRA

Australija je u ponedjeljak odbila neslužbeni zahtjev SAD-a da pošalje više vojnika u Irak kako bi štitili osoblje koje će biti zaduženo za organizaciju izbora najavljenih za siječanj iduće godine. Glasnogovornik australskog Ministarstva vanjskih poslova Alexander Downer izjavio je da je Australija, koja u Iraku već ima 920 vojnika, odgovorila na UN-ov zahtjev da omogući opremanje i obuku za vojno osoblje Fidžija u Iraku. "Podupiremo UN-ovu nazočnost u Iraku omogućujući opremanje i obuku za fidžijski kontigent. Nećemo više doprinositi slanjem naših vojnika", kazao je glasnogovornik.

MINSK

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko osigurao je potrebnu potporu glasača na nedjeljnom referendumu koja mu dopušta da se kandidira i za treći predsjednički mandat, izvijestili su u ponedjeljak dužnosnici izborne komisije. Predsjednica Središnje izborne komisije Lidiya Ermoshina izjavila je na konferenciji za novinare da je 77,3 posto registriranih birača podržalo Lukašenkov prijedlog da se ukloni ustavna odredba po kojoj je predsjednik države tu dužnost mogao obnašati u samo dva mandata. Lukašenku, koji je na vlasti od 1994., na nedjeljnom je referendumu trebala potpora najmanje 50 posto svih registriranih birača - ne samo onih koji su izašli na referendum - kako bi se moglo prići ustavnim promjenama koje bi mu omogućile da se za predsjednika Bjelorusije kandidira i 2006.

BAGDAD

Islamistička Web stranica u nedjelju je ponudila rijetku izjavu - objavu smrti jednog od pripadnika terorističke skupine Tawhid i Jihad za kojega se tvrdi da je poginuo boreći se s američkim vojnicima u iračkom gradu Falluji. U toj objavi, čiju je autentičnost nemoguće potvrditi, stoji da je Sheik Abu Hafs al-Libi "pao kao mučenik na bojnom polju dok se borio s američkim snagama i njihovim izdajničkim agentima", kako se nazivaju snage iračke vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙