FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 16. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 9,30sati
ZAGREB, 16. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

MOSKVA

Ruska svemirska letjelica Sojuz uspješno je u subotu ujutro, nakon 49 sati leta, pristala uz Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), gdje će ostaviti dvojicu novih astronauta koji će zamijeniti postojeću posadu koja je na ISS-u provela posljednjih šest mjeseci. Sojuz je pri pristajanju imao manjih tehničkih problema, jer je zakazao sustav za automatsko spajanje s ISS-om, ali je potom spuštanje uspješno obavio ruski astronaut Saližan Šaripov. Uz njega će idućih pola godine na postaji provesti i američki astronaut Leroy Chiao. S njima je doputovao i ruski astronaut Jurij Šargin, ali on će se 24. listopada Sojuzom vratiti na Zemlju zajedno s Genadijem Padalkom i Mikeom Finckeom, dosadašnjom posadom ISS-a. Zamjenu posade na Međunarodnoj svemirskoj postaji prije su obavljale američke letjelice, ali su Amerikanci prekinuli sve misije nakon nesreće shuttlea Columbija, koji je u veljači 2003. izgorio pri povratku na zemlju s cjelokupnom posadom. Sojuzu je ovo bila četvrta misija prema ISS-u.

ASADABAD

Troje djece i jedan afganistanski policajac ubijeni su u eksploziji bombe postavljene uz prometnicu u području mjesta Asmar u provinciji Kunar na istoku Afganistana, objavili su u subotu očevici događaja. Eksplozija se dogodila nakon što su talibanski gerilci zapalili kamion s namirnicama za obližnju američku bazu. Na mjesto izgreda ubrzo su stigli policajci, ali i mnoštvo znatiželjnika, a zatim je aktivirana eksplozivna naprava. "Ubijeno je troje djece koji su došli izbliza gledati vatru i jedan policajac na očevidu", rekao je svjedok događaja. Od kolovoza prošle godine u Afganistanu je ubijeno više od 1.000 civila, ponajviše u provincijama na istoku i jugu zemlje gdje su talibanski borci najaktivniji.

BAGDAD

U blizini pet crkava u Bagdadu u subotu je u razmaku od dva sata eksplodiralo nekoliko bomba kućne izrade, pri čemu je nastala materijalna šteta, ali nije bilo žrtava, rekao je pukovnik Adnan Abdelrahman iz iračkog ministarstva unutarnjih poslova.#L#

"U blizini tih crkava rano ujutro eksplodiralo je pet podmetnutih eksplozivnih naprava", rekao je Abdelrahman. "Prva se eksplozija dogodila kod crkve sv. Josipa (zapad) u 4 sata; u 4.20 eksplodirala je bomba kod sv. Josipa u Dori (jug); u 4.40 kod sv. Pavla u Dori; u 4.50 kod pravoslavne crkve u Karradi (centar) i sat vremena kasnije kod sv. Tome u Mansuru (zapad)", pojasnio je Abdelrahman. "Zgrade su pretrpjele štetu, ali nemamo dojava o ozlijeđenima", dodao je. "Ako je vlada nemoćna, što mi možemo učinti?", izjavio je patrijarh Emmanuel Delly, potvrdivši da u napadima nije bilo žrtava. "Božje su kuće otvorene svima i mi ih ne možemo zatvoriti. Samo ih (napadače) možemo pozvati da ne napadaju mjesta štovanja, ma koje vjere bila", dodao je. Kršćani predstavljaju oko tri posto iračke populacije, a većinom se radi o pripadnicima sirijskih, asirijskih i kaldejskih crkava.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush i demokratski kandidat John Kerry kritizirali su se u petak međusobno oko domaćih tema u zaoštrenoj predizbornoj kampanji manje od tri tjedna pred izbore 2. studenoga. Govoreći svojim pristalicama u Cedar Rapidsu u Iowi, Bush je optužio Kerryja da ne shvaća izmijenjene realnosti u pitanjima poput zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene skrbi i mirovinskog osiguranja i potrebu za temeljitim reformama. Vraćajući se na raspravu iz prethodne predsjedničke debate, Bush je kazao da Kerry ne shvaća povezanost ekonomije i obrazovanja, da dobar posao započinje s dobrim obrazovanjem. Kerry je sa svoje strane u Milwaukeeu u Wisconsinu optužio Busha da nema ideja i ne pokazuje volju da se promijeni. Senator iz Massachusettsa se usredotočio na ekonomska pitanja i upozorio da Bush ne vidi probleme prosječne američke obitelji te da njegova porezna politika i politika zapošljavanja idu u korist bogatih Amerikanaca i velikih tvrtki.

LUCKNOW

U nesreći autobusa s hinduskim hodočasnicima, koji se u petak u sjevernoj Indiji survao u kanjon dubok stotinjak metara, poginulo je 30 ljudi, izvijestili su lokalni dužnosnici, prenosi AP. Šestoro hodočasnika preživjelo je nesreću koja se dogodila u blizini hodočasničkog središta Yamnotri, oko 300 kilometara sjeverno od New Delhija, rekao je Rameshwar Purohit, lokalni državni dužnosnik. Uzrok nesreće zasad nije objavljen. Autobusi su u Indiji vrlo popularno prijevozno sredstvo, iako su mnogi u lošem stanju, a prometuju prekrcani putnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙