FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 23. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30sati:
ZAGREB, 23. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

BAGDAD

Deset je policajaca ubijeno, a 40 ranjeno u subotu u eksploziji automobila-bombe u mjestu Baghdadi, dvjestotinjak kilometara udaljenom od Bagdada, dok su u eksploziji na kontrolnoj točki sjeverno od Bagdada poginula četvorica pripadnika Iračke nacionalne garde. "Deset je policajaca ubijeno, a 40 ranjeno u eksploziji koju je na ulazu u policijsku akademiju izazvao samoubojica u automobilu-bombi", izjavio je za AFP general Mojtaba Ahmed Mohammed al-Hiti, šef policije u obližnjem gradu Hitu. Automobil je eksplodirao u 7,30 po mjesnom vremenu. Druga eksplozija dogodila se u blizini kontrolne točke Iračke nacionalne garde sjeverno od Bagdada, prenio je Reuters. Šestorica pripadnika garde ranjena su i u eksploziji bombe u selu Ishaqi u blizini Samarre, oko 100 km sjeverno od Bagdada. U tom selu nekoliko dana traju sukobi američkih i iračkih snaga.

LJUBLJANA

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan rekao je da je Janez Janša ambiciozan političar, no da treba pričekati s ocjenama. "Kad bih o njemu sudio samo po onome što sada govori, mogao bi biti dobar premijer", odgovorio je Kučan u razgovoru za ljubljansko Delo od subote na pitanje kakav će Janša biti kao predsjednik nove vlade. No, dodao je, s ocjenama kako će se Janša ponašati na vlasti treba pričekati nekoliko mjeseci. Janšu je inače Kučan okarakterizirao kao "političkog veterana, radišnog i ambicioznog čovjeka, dobrog analitičara, pa i taktičara".

TEHERAN

Prijedlog Europske unije Iranu da prekine sve aktivnosti vezane uz obogaćivanje urana protivan je Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i neprihvatljiv, rekao je u subotu jedan iranski parlamentarac. "Europski prijedlog pretjeran je, protivan Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i neprihvatljiv", rekao je Alaedin Borujerdi, predsjednik parlamentarnog povjerenstva za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost, a prenosi iranski tisak. Ovo je prva negativna reakcija nekog iranskog dužnosnika nakon što su Francuska, Velika Britanija i Njemačka u četvrtak u Beču od Teherana zatražile da u potpunosti prekine obogaćivanje urana želi li izbjeći prijavu Vijeću sigurnosti UN-a. Pariz, Berlin i London predložili su da će Iranu osigurati civilnu nuklearnu tehnologiju, uključujući eventualno i reaktor na laku vodu, ali tek nakon što dokaže da ne pokušava razviti atomsko oružje. Pregovori između Irana i EU trebali bi se nastaviti u srijedu 27. listopada.

RIM

Talijani će u sedam izbornih okruga u subotu i nedjelju birati sedam novih zastupnika, umjesto onih koji su izabrani u Europski parlament i koji će zastupničko mjesto u Rimu zamijeniti onim u Strasbourgu. Na birališta je pozvano oko 730 tisuća birača koji do ponedjeljka u 14 sati moraju izabrati zamjenu za, među ostalima, Umberta Bossija, Massima D'Alemu, Alessandru Mussolini. Dvoboji između kandidata lijevog i desnog centra mogli bi pokazati raspoloženje talijanskih birača prema vladinoj koaliciji i prema oporbenom lijevom centru jer se bira u šest različitih regija od sjevera do juga (Lombardija, Liguria, Emilia Romagna, Toscana bira dvojicu, Campania i Puglia), pa će to biti i dobar uzorak za procjenu mišljenja talijanskih birača.

RIM

Za organizaciju svečanosti potpisivanja sporazuma o europskom Ustavu, koja će se održati u Rimu 29. listopada, Italija će potrošiti 10 milijuna eura, objavio je danas list Corriere della Sera. Prema programu, šefovi država i vlada te ministri vanjskih poslova 25 zemalja Europske unije, te Bugarske, Rumunjske, Turske i Hrvatske, trebali bi se 29. listopada oko 10 sati okupiti ispred gradske vijećnice na rimskom trgu Campidoglio, a zatim u dvorani Orazi e Curiazi u kojoj je 1957. potpisan prvi sporazum šest zemalja o osnivanju Europske ekonomske zajednice, potpisati sporazum o europskom Ustavu, koji je Europsko vijeće usvojilo 18. lipnja ove godine. Za dan poslije, 30. listopada najavljeni su prosvjedi protuglobalista. Zračna luka Ciampino tri će dana biti zatvorena za običan promet, a u zračnoj luci u Fiumicinu bit će znatno smanjen broj letova kako bi se jamčila sigurnost šefovima država i vlada. Bit će to najveći skup europskih državnika u Rimu.

SEUL

Sjeverna Koreja zaprijetila je u subotu da će udvostručiti nuklearnu prijetnju ako Sjedinjene Države ne odustanu od svoje neprijateljske politike. Sjeverna Koreja u petak je postavila tri uvjeta za nastavak multilateralnih pregovora o svojem nuklearnom programu, a jedan od njih je i promjena američke politike. Sjeverna Koreja nikad nije objavila koliko ima nuklearnog oružja za koje obično koristi neizravni izraz "snage za odvraćanje". Američki dužnosnici smatraju da bi mogla posjedovati dvije do osam atomskih bombi. Na nastavak pregovora o nuklearnom programu Sjeverna Koreja spremna je pristati samo ako ih ocijeni korisnima, poručila je. Viši dužnosnik State Departmenta ocijenio je te uvjete pukom, dobro poznatom retorikom. Sjeverna i Južna Koreja, Sjedinjene Države, Japan, Kina i Rusija dosad su održali tri kruga pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Četvrti krug, predviđen za rujan, nije održan. Većina analitičara smatra da Sjeverna Koreja prije donošenja bilo kakve odluke o pregovorima čeka ishod američkih predsjedničkih izbora 2. studenoga.

BERLIN

Njemačke obavještajne službe zabrinute su zbog profesionalizacije aktivnosti neonacističkih skupina protiv njihovih protivnika i policije, objavio je u subotu dnevnik Tagespiegel. Pet udruga neonacista na berlinskom području, koja imaju najmanje 60 članova, "profesionaliziralo je svoju kampanju protiv antirasističkih organizacija", upozorava direktorica policijskih službi za Berlin Claudia Schmid. Neonacistički militanti pokušavaju špijunirati političke protivnike i provoditi kampanju prijetnji, ističe ona, dodajući da se to u prvom redu odnosi na radikalnu ljevicu i političare, ali i na novinare i policajce.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙