FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 12. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30sati:
ZAGREB, 12. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

BRUXELLES

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul izjavio je u utorak u Bruxellesu da izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i zaključci Vijeća EU-a o Hrvatskoj nisu iznenađenje te kako vjeruje da će Zagreb u prosincu dobiti točan datum početka pregovora o punopravnom članstvu s Unijom. "Da bismo ušli u EU moramo dokazati da smo država koja provodi zakone, koja ne bira koje će zakone provoditi i ne bira građane na koje će se ti zakoni odnositi", istaknuo je Žužul. "Kao član vlade znam za njezinu čvrstu odlučnost da nastavi ovaj proces, ispunjavanjem svojih obveza i uvjeren sam da neće biti nikakvih blokada u odluci početku pregovora" s Europskom unijom, rekao je Žužul. Hrvatski ministar ističe da će se slučaj Gotovina sigurno pojavljivati dok god ne bude riješen, ističući da Hrvatska nema informaciju da je Gotovina viđen u kolovozu na plaži na jadranskoj obali. Ministar Žužul i ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović u utorak će se u Bruxellesu sastati s nekoliko budućih i sadašnjih povjernika Europske komsije - Chrisom Pattenom, Olliem Rehnom i Janom Figelom.

ZAGREB

Povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen doputovat će u srijedu u dvodnevni službeni posjet Republici Hrvatskoj tijekom kojega će se sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima. Prvog dana posjeta Verheugen će razgovarati u Zagrebu s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom, predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom i ministricom europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović. On će se također obratiti Hrvatskom saboru, a nazočit će i sjednici Vlade nakon koje će Sanader i Verheugen održati zajedničku konferenciju za tisak.

TEHERAN

Šesteročlano izaslanstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) doputovalo je u ponedjeljak navečer u Iran gdje će do subote pripremati izvješće koje bi njezin direktor Mohamed El Baradei 25. studenoga trebao predati Vijeću guvernera, izvijestila je u utorak državna televizija. Izaslanstvo koje predvodi zamjenik direktora IAEA Pierre Goldschmidt, raspravljat će s iranskim dužnosnicima o centrifugama P2 i uzrocima kontaminacije otkrivene u nekim nuklearnim pogonima. Centrifuge P2 namijenjene su procesu obogaćivanja urana koji se može koristiti u mirnodopske, ali i u vojne svrhe, odnosno za izradu nuklearnog oružja. Vijeće guvernera IAEA od ElBaradeija je zatražilo potpuno izvješće o iranskom nuklearnom programu koje će biti izneseno na predstojećem sastanku 25. studenoga.

JAKARTA

Samo jedan napadač samoubojica izveo je atentat na australsko veleposlanstvo u Jakarti 9. rujna, pokazali su rezultati DNK testova uzoraka uzetih na mjestu atentata, objavila je u utorak indonežanska policija. "Rezultati analize devet uzoraka pokazuju da je Heri Kurniawan alijas Heri Golun bio jedini napadač samoubojica", izjavio je šef antiteorističkog odjela policije Indonezije. U tom je napadu kombijem-bombom poginulo 10, a ranjeno je 180 osoba. Indonezijska policija i dalje aktivno traži dvojicu malezijskih islamista, stručnjaka za eksploziv Noordina Mohamada Topa i Azahari Husina. Pretpostavlja se da su oni odigrali važnu ulogu u atentatima na Baliju (202 mrtva u listopadu 2002., od kojih 88 Australaca), na hotel Marriott u Jakarti (12 mrtvih u kolovozu 2003.) i na australsko veleposlanstvo.

BAGDAD

Desetorica turskih talaca čije je oslobođenje najavljeno u nedjelju, stigla su u utorak u Bagdad gdje je održana konferencija za novinare na kojoj je njihova tvrtka opovrgnula svoje povlačenje iz Iraka. Katarska televizija al-Jazeera izvijestila je u nedjelju da će ih nakon 40 dana zatočeništva osloboditi oružana skupina "Salafistička skupina Abou Bakr al-Siddiq". U ponedjeljak je skupina Ansar al-Sunna, povezana s al-Qaidom navela da je odrubila glavu jednom turskom poduzetniku i kurdskom prevoditelju koji su priznali "da rade s američkim snagama u Iraku, prema priopćenjima objavljenim na jednoj islamističkoj internet stranci.

RIM

Predsjednik Europske komisije, Romano Prodi, kojemu mandat istječe 31. listopada, vraća se na talijansku političku pozornicu kao budući kandidat lijevog centra za premijera na parlamentarnim izborima 2006. godine protiv premijera desnog centra Silvija Berlusconija, najavljuje u utorak talijanski dnevni list "Corriere della Sera" . Prodi je najavio novo ime stranke lijevog centra u kojoj bi bile sve stranačke skupine, te veliki prosvjed protiv nacrta državnog proračuna vlade desnog centra, koji će se održati 6. studenoga. Po pisanju lista, nova skupina stranaka lijevog centra vjerojatno će se zvati Veliki demokratski savez (GAD), a do veljače sljedeće godine trebali bi se održati tzv. primarni izbori na kojima bi se odredio premijerski kandidat lijevog centra, što će najvjerojatnije biti Prodi. Prodi je također najavio da će GAD zatražiti povlačenje talijanskih snaga iz Iraka i pretvaranje "okupacijskih snaga u mirovne multinacionalne snage".

LONDON

Nastojeći okupiti što veći broj vojnika za Afganistan i proširiti misiju u Iraku, ministri obrane NATO-a ovaj će tjedan pokušati pokrenuti reforme koje će Savezu omogućiti bržu mobilizaciju vojnika u operacijama u udaljenijim dijelovima svijeta. Očekuje se da će glavnu ulogu u realizaciji misije preuzeti američki ministar obrane Donald Rumsfeld. On će u srijedu i četvrtak razgovarati s ostalim NATO-ovim ministrima na sastanku koji će se održati u Rumunjskoj, prvome koji se organizira u jednoj od sedam istočnoeuropskih zemalja koje su se Savezu pridružile u travnju. "Mislimo da NATO mora djelovati brže, s više angažmana i političke volje da pomogne afganistanskoj vladi", rekao je američki veleposlanik u NATO-u Nicholas Burns uoči sastanka u sjedištu Saveza u Bruxellesu. Članice NATO-a povećale su broj vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu tijekom proteklog izbornog vikenda sa 6500 na 9000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙