FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENA BARELA NAFTE PALA ISPOD 53 USD

LONDON, 19. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskimtržištima danas su nastavile svoj jučerašnji pad zbog naznaka davisoki energetski troškovi potkopavaju gospodarski rast, pri čemu jecijena barela na američkom tržištu pala ispod 53 dolara.
LONDON, 19. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskim tržištima danas su nastavile svoj jučerašnji pad zbog naznaka da visoki energetski troškovi potkopavaju gospodarski rast, pri čemu je cijena barela na američkom tržištu pala ispod 53 dolara.

Do podneva se cijena barela nafte na američkom tržištu smanjila za 74 centa na 52,93 dolara po barelu, nakon što je već jučer pala za 1,26 dolara. Tako je u dva dana cijena nafte pala gotovo četiri posto. Cijena barela marke Brent na londonskom tržištu smanjila se za 55 centi, na 48,36 dolara po barelu.

Obrat je uslijedio nakon učestalih naznaka da trend naglog porasta cijena počinje usporavati globalni gospodarski rast, koji je već pridonio ovogodišnjem porastu cijene barela za 20 dolara. U ponedjeljak su banke Morgan Stanley i J.P. Morgan snizile svoje procjene rasta u 2005., okrivljujući visoke troškove energenata.

"Dok visoke cijene nafte odmah utječu na potrošnju, potražnja obično reagira na u razdoblju od tri do šest kvartala, koliko je potrebno da se očituje u indeksima potrošačkih cijena", kazao je Marshall Hall iz londonske konzultantske tvrtke za energetiku EMC. "To znači da će se posljedice cijene od 50 dolara po barelu osjećati u gospodarstvu još i u drugoj polovini 2005.", dodao je Hall.

Banka Morgan Stanley snizila je svoju prognozu globalne gospodarske ekspanzije u sljedećoj godini s 3,9 na 3,6 posto, upozoravajući na mogućnost novih korekcija. "Budući da je mogućnost prave naftne krize sve veća, izbijanje globalne recesije u 2005. čini se sve izglednijim", kazao je glavni ekonomist Morgan Stanleya Stephen Roach.

J. P. Morgan snizio je svoju prognozu očekivanog gospodarskog rasta u SAD-u sa četiri na 3,25 posto u prvoj polovini 2005.

I sužnosnici u SAD-u, Njemačkoj i Japanu upozorili su da bi rast cijena nafte mogao zakočiti gospodarski rast. "Suočavamo se s rastom cijena nafte koji bi mogao predstavljati najveći faktor rizika bude li nastavljen u duljem vremenskom razdoblju", naglasio je japanski ministar gospodarstva Heizo Takenaka.

Zbog visokih cijena OPEC je u ponedjeljak smanjio svoju procjenu potražnje nafte u svijetu u sljedećoj godini za 130.000 barela dnevno, ocjenjujući da će iznositi ukupno 1,61 milijuna barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙