FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKI RIBARI TRAŽE PROGLAŠENJE GOSPODARSKOG POJASA

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Iako hrvatski ministar mora,turizma, prometa i veza Božidar Kalmeta izjavljuje Božidar Kalmetaizjavljuje da će ribolovno-ekološki pojas na Jadranu donijetihrvatskim ribarima sigurnost te dokinuti nelojalnu konkurenciju ikrivolov, splitski ribari u razgovoru za Glas Amerike ne skrivajurazočaranje.
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Iako hrvatski ministar mora, turizma, prometa i veza Božidar Kalmeta izjavljuje Božidar Kalmeta izjavljuje da će ribolovno-ekološki pojas na Jadranu donijeti hrvatskim ribarima sigurnost te dokinuti nelojalnu konkurenciju i krivolov, splitski ribari u razgovoru za Glas Amerike ne skrivaju razočaranje.

"Mislili smo da će ekološka zona pripasti nama čija i jest, a ne da će pustiti ponovo Slovence i Talijane da iskorištavaju taj prostor kako su ga i prije koristili. Znači da se nije napravilo ništa", konstatira u razgovoru za postaju splitski ribar Zlatko Šunjić.

"Ne znam što će raditi tih tisuću ljudi za zaštitu ribolovno-ekološkog pojasa. Što će oni činiti? Kontrolirati nas na moru? Napravili su gore nego što je bilo. Bolje je vratiti se na staro kako je bilo nego ovo što su učinili. Znači da oni čuvaju nas od nas", zaključuje Šunjić.

Od prije nekoliko dana hrvatski dio Jadranskog mora trebalo bi nadzirati ukupno tisuću i sto djelatnika mjerodavnih ministarstava koji raspolažu s 90 brodica, 16 brodova, šest zrakoplova, četiri helikoptera, radarskim sustavom i bespilotnom letjelicom, podsjeća VOA.

Hrvatski su ribari danas nezadovoljni zbog visokih cijena nafte, teškoća s privezima u razdoblju od svibnja do listopada, a priželjkuju i manje poreze te traže subvencije države i kredite za nabavu novih i većih ribarica, bilježi postaja.

Ribarima ipak najteže pada što će i nakon proglašenja ribolovno-ekološkog pojasa talijanske ribarice, koje su u pravilu puno veće od hrvatskih, osim na pučini loviti i na 12 milja od hrvatske obale, napominje VOA, prenoseći njihovu sugestiju da je jedino rješenje problema proglašenje gospodarskog pojasa i da su sve druge solucije "gubitničke" za hrvatske ribare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙