FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROATLANTSKE INTEGRACIJE - PRIORITET ZA HRVATSKU I BUGARSKU

SOFIJA, 4. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska i Bugarska imaju odličnebilateralne odnose i potpuno im se podudaraju vanjskopolitičkiprioriteti, a to su euroatlantske integracije, ocijenili su uponedjeljak u Sofiji predsjednici hrvatskog i bugarskog parlamenta.
SOFIJA, 4. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska i Bugarska imaju odlične bilateralne odnose i potpuno im se podudaraju vanjskopolitički prioriteti, a to su euroatlantske integracije, ocijenili su u ponedjeljak u Sofiji predsjednici hrvatskog i bugarskog parlamenta.

Bugarska je obećala pomoć Hrvatskoj na njezinom putu približavanja Europskoj Uniji, rekao je predsjednik Narodnog sobranja Ognjan Gerdžikov u izjavi za novinare nakon susreta.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je da su razgovori bili posebice usmjereni na to da odbori za europske integracije i vanjsku politiku dvaju parlamenata što prije ostvare operativniju suradnju.

Na taj će način Hrvatska moći koristiti "dragocjena znanja i iskustva koja je Bugarska već stekla u procesu približavanja EU", rekao je Šeks.

On je zahvalio Gerdžikovu na velikoj potpori koje je Bugarska dala RH prije i uoči Istambulskog summita NATO-a čime su, kako je rekao, "malo više odškrinuta vrata" Hrvatskoj za ulazak u tu integraciju.

Bugarska je početkom travnja ove godine, zajedno s još sedam bivših komunističkih zemalja, primljena u punopravno članstvo NATO-a, a u Europsku bi uniju, prema najavama, trebala ući 2007. zajedno sa susjednom Rumunjskom. Bugarska je tijekom ove godine završila pregovore o svih 29 poglavlja acquis communautairea (zajedničke pravne stečevine EU-a).

Što se tiče gospodarske suradnje, nastavio je Šeks, dobri politički odnosi između dviju zemalja održavaju se i intenziviraju tu suradnju.

Tako je robna razmjena između Hrvatske i Bugarske prošle godine iznosila 73 milijuna dolara što je gotovo trostruko više u odnosu na 2002. Međutim, zaključeno je da postoje još neiskorištene mogućnosti i to na području turizma, opremanju željeznica i gradnji novih elektroenergetskih postrojenja.

Predsjednika Hrvatskog sabora i saborsko izaslanstvo primio je i predsjednik Republike Bugarske Georgij Prvanov.

Prvanov je ponovio potporu Bugarske hrvatskom približavanju EU i rekao kako smatra da će članstvo RH u toj integraciji biti jamac stabilnosti cijele regije.

Saborsko izaslanstvo također se sastalo s potpredsjednikom bugarske vlade Plamenom Panajotovim i položilo je vijenac na spomenik neznanog vojnika.

Tijekom poslijepodneva saborsko će se izaslanstvo sastati s bugarskim premijerom Simeonom Sakskoburggotskim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙