FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslijediplomski studij u organizaciji Hrvatskoga Caritasa

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Poslijediplomski specijalističkistudij "Management neprofitnih organizacija i socijalno zagovaranje"što ga je organizirao Hrvatski Caritas u partnerskim odnosima sKatoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) i uz pomoć Njemačkoga Caritasai njemačke Vlade službeno je otvoren danas u Zagrebu.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Poslijediplomski specijalistički studij "Management neprofitnih organizacija i socijalno zagovaranje" što ga je organizirao Hrvatski Caritas u partnerskim odnosima s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) i uz pomoć Njemačkoga Caritasa i njemačke Vlade službeno je otvoren danas u Zagrebu.

Studij, u koji se u prvi semestar upisalo 46 studenata i studentica iz raznih neprofitnih organizacija - crkvenih, društvenih, državnih, obrazovnih i znanstvenih, studij je svehrvatske i europske orijentacije. Tu je ocjenu studiju dao dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu Josip Baloban na svečanosti službenoga otvaranja.

Svečanosti na kojoj su bili studenti i nastavnici Studija, među ostalim uzvanicima, nazočila je i ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović. Osvrnula se na izrečenu orijentaciju studija rekavši kako "Hrvatska želi biti uzorna europska demokracija snažnoga tržišnog gospodarstva, ali isto tako i demokracija snažne socijalne osjetljivosti".

Zato je, istaknula je, razvoj civilnoga društva temelj razvoja demokracije pa je pozvala sve nastavnike i studente novoga poslijediplomskog studija na otvorenu i konstruktivnu suradnju s Ministarstvom europskih integracija. Jer, kako je rekla ministrica, proces europskih integracija nije ni u čijemu vlasništvu već o njemu odlučuju hrvatski građani.

Potporu početku rada Studija koji je, istaknuo je prorektor za nastavu i studente zagrebačkoga Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov "ide posebnim i kvalitetnim putem", dali su i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Pavo Barišić, otpravnik poslova Njemačkoga veleposlanstva u RH Laurids Hoelscher i voditelj Europskoga odjela Njemačkoga Caritasa Oliver Mueller.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa Ivan Milovčić rekao je da je jedan od motiva i razloga za osnivanje Studija bio usmjeriti pozornost na teme i probleme koji "izmiču oku javnosti". Njegova svrha je pak podizanje razine znanja i vještina sadašnjih i budućih lidera u području rukovođenja, vođenja i upravljanja u neprofitnome sektoru s ciljem podizanja razine kvalitete civilnoga društva.

Dodao je da je pokretanjem toga studija Hrvatski Caritas, kao jedna od relevantnih neprofitnih organizacija, pokušao odgovoriti na izazove brzih promjena pred kojima se nalazi hrvatsko društvo u kojemu je djelovanje civilnoga sektora slabo, a izgubljeno je povjerenje u institucije. Zato se Milovčić nada da će Studij, utemeljen na načelima interdisciplinarnosti, biti mjesto upoznavanja i umrežavanja svih koji rade u neprofitnom sektor, ali i mjesto novih poticaja.

Oliver Mueller, koji surađuje s Hrvatskim Caritasom još od ratne 1992., izrazio je zadovoljstvo što je Studij pokrenut dvije i pol godine nakon početka prvih razgovora, što se, istaknuo je, doista nije moglo tako brzo očekivati. Njemački Caritas već je pomogao razvoju takvoga studija u Češkoj jer, kako je rekao, situacija je slična u svim zemljama Srednje Europe i svi sustavi tih zemlja nalaze se pred teškim zadaćama koje, istaknuo je, nevladine organizacije mogu pomoći riješiti.

Zanimanje za Studij bilo je puno veće od broja slobodnih mjesta, a njegovo osnivanje, istaknuo je Mueller, jasno svjedoči i kako se situacija u Hrvatskoj promijenila od ratnih godina.

Studij traje četiri semestra i nakon izvršenja svih obveza, kandidati će steći zvanje specijalist neprofitnog managementa i socijalnog zagovaranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙