FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Regionalnom suradnjom ka europskim integracijama

SCG-MEĐUNARODNA TRIBINARegionalnom suradnjom ka europskim integracijamaBeograd,1.listopada 2004.(Hina) - U organizaciji Instituta zamedjunarodne ekonomske studije iz Beča u petak je u Beogradu počeodvodnevni okrugli stol o temi "Jugoistočna Europa: Gospodarski razvoji regionalna suradnja ", na kojem je konstatirano da su regionalnasuradnja u oblasti trgovine, ulaganja u razvoj infrastrukture , kao ipolitička koordinacija, provjera koliko su zemlje regije sposobne ispremne za pristupanje europskim integracijama.
Beograd,1.listopada 2004.(Hina) - U organizaciji Instituta za medjunarodne ekonomske studije iz Beča u petak je u Beogradu počeo dvodnevni okrugli stol o temi "Jugoistočna Europa: Gospodarski razvoj i regionalna suradnja ", na kojem je konstatirano da su regionalna suradnja u oblasti trgovine, ulaganja u razvoj infrastrukture , kao i politička koordinacija, provjera koliko su zemlje regije sposobne i spremne za pristupanje europskim integracijama.

Koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek upozorio je da je primjena sporazuma o slobodnoj trgovini u regiji samo priprema za ulazak zemalja u tranziciji u Europsku uniju. Preko tih sporazuma treba stvoriti regiju slobodne trgovine, rekao je Busek i dodao da još nije učinjeno dovoljno.

Busek je rekao da se uvjeti investiranja u jugoistočnoj Europi moraju dalje razraditi budući da je trenutačno lakše investirati u Kini i Indiji nego u spomenutoj regiji te zaključio da će te zemlje biti primorane surađivati na putu ka EU.

Hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar- Kitarović rekla je da "svaka zemlja jugoistočne Europe treba biti sposobna prijeći most ka EU zahvaljujući vlastitim zaslugama , rezultatima u prihvaćanju europskih standarda i kriterija". Ona je istaknula da je puno članstvo u EU bio i ostao hrvatski strateški cilj.

Hrvatski status kandidata za ulazak u EU može biti jasan signal i model drugima u regiji u njihovoj europskoj perspektivi, rekla je ministrica Kitarović i dodala da je u interesu Hrvatske liberalizacija trgovine u regiji i investiranje u okruženju.

Potpredsednik vlade Srbije Miroljub Labus je uz ostalo rekao da se na primjeru Hrvatske treba i može učiti kako i što treba činiti na putu ka Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙