FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROPISI O ZAŠTITI OKOLIŠA U SURADNJI S GOSPODARSTVOM

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - U donošenju propisa o zaštitiokoliša država treba surađivati s gospodarstvom, kazao je danasdirektor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost VinkoMladineo govoreći o dosadašnjim iskustvima tog Fonda.
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - U donošenju propisa o zaštiti okoliša država treba surađivati s gospodarstvom, kazao je danas direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo govoreći o dosadašnjim iskustvima tog Fonda.

Mladineo je to rekao na stručnoj raspravi "Kako poboljšati kvalitetu propisa zaštite okoliša i učinkovitost provedbe" koju je organizirao Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj.

Ako toga nema teško će se dobiti kvalitetni i provedivi zakoni, smatra Mladineo. Napomenuo je da se zakonom o tom fondu više udovoljilo domaćem gospodarstvu, jer ono ne može trenutno podnijeti veća izdvajanja koja bi ugrozila njegovo poslovanje.

Mladineo je napomenuo da fond nije na proračunu već dobiva sredstva od naknade za vozila na motorni pogon, od onečišćivača prostora, od komunalnih naknada. U dosadašnjem radu pokazalo se da je Zakon o fondu primjenjiv i da su prihodi stabilni i sigurni.

U zadnja tri mjeseca već smo uložili u sanaciju 34 odlagališta komunalnog otpada, čime je počeo programa sanacije tih odlagališta, kazao je Mladineo. Dodao je da u Hrvatskoj ima 126 službenih neuređenih komunalnih odlagališta.

Sredstva fonda namijenjena su i ulagat ce se u sanaciju odlagališta, smanjenje štetnih emisija u okoliš, gospodarenje otpadom, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Voditeljica odsjeka za donošenje nacionalnog programa u Ministarstvu europskih integracija Sanja Ječmenica naglasila je da je obveza Hrvatske da pravnu stečevinu Europske unije (Acquis communautaire) pretoči u nacionalno zakonodavstvo.

Hrvatska si je zadala ambiciozan plan glede ulaska u EU i za to treba osigurati hitno donošenje zakona. Tako se planira da bi do kraja ove godine trebala biti usvojena 43 zakona i 190 podzakonskih akata vezanih uz proces približavanja EU.

Glede pitanja okoliša u EU procjenjuju da Hrvatska treba učiniti još dosta napora da se približi europskim standardima. Gotovo jedna trećina pravne stečevine EU odnosi se na pitanja okoliša, a provođenje tih propisa iziskuje velika financijska sredstva i prilagodbu gospodarstva, kazala je Ječmenica Dodala je da su za to otvoreni i neki predpristupni fondovi EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙