FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

SISAK - Sisačka Željezara-Valjaonica cijevi, koju je nakon raskida ugovora s "Mečeljom" preuzeo Hrvatski fond za privatizaciju, danas je počela raditi, priopćila je Uprava nove tvrtke na čijem je čelu Damir Begović, bivši direktor Hrvatske elektroprivrede. Tvrtka je osnovana s temeljnim udjelom od 20 tisuća kuna, a registrirana je za sve djelatnosti kojima se bavio i ruski "Mečelj". Kad se završe pravne fomalnosti, u novu tvrtku prenijet će se i ugovori o radu svih 1606 radnika, koji će u njoj ostvarivati sva prava iz radnog odnosa, zdravstveno i mirovinsko osiguranje i koja će radnicima isplaćivati minimalne plaće iz "Mečeljova" bankovnog jamstva od 3,6 milijuna eura.

ZAGREB - Hrvatska je učinila značajne napretke u nizu područja iz Povelje o malom gospodarstvu Europske unije, no nedovoljne na području procedure osnivanja novih tvrtki, financiranja poduzetništva te uspostave e-poslovanja, zaključak je danas završenog dvodnevnog sastanka predstavnika Europske komisije i hrvatskih ministarstava i institucija nadležnih za malo gospodarstvo. Jedan od najvećih problema u razvoju malog gospodarstva je dug, skup i kompliciran proces otvaranja poduzeća, drže državna tajnica za poduzetništvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tajana Kesić-Šapić i Edward Tersmette iz Glavne uprave za poduzetništvo Europske komisije.

ZAGREB - Ukoliko Hrvatska na vrijeme ne izvrši sve institucionalne reforme, odnosno ne prilagodi svoju poljoprivrednu politiku standardima Europske unije (EU) te poveća svoju konkurentnost, mogla bi naići na prepreke u pregovorima sa EU. Istaknuto je to Jos Haynes, konzultant iz EU-a u okviru projekta Cards na danas održanom seminaru pod nazivom "Gospodarske integracije u poljoprivrednom sektoru". Na seminaru je istaknuta nužnost stvaranja konkurentnog poljoprivrednog gospodarstva, jer je povećana konkurentnost, kako je rečeno, neophodna za poboljšanje životnog standarda poljoprivrednika i povećanje njihovog doprinosa ukupnom gospodarskom razvitku.

ZAGREB - U povodu 28. rujna međunarodnog dana dana inicijative "Građani imaju pravo znati", danas je u organizaciji koalicije 28 nevladinih udruga koje su vodile kampanju za donošenje Zakona o pravu na pristup informacijama održan skup kojemu je cilj skrenuti pozornost javnosti na mogućnost korištenja toga prava. Na skupu u Hrvatskom novinarskom društvu upozoreno je da još uvijek nisu stvorene pretpostavke za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama, jer među ostalim, Vlada nije objavila popis tijela javne vlasti, nisu doneseni podzakonski akti i drugo. U prigodnoj riječi predsjednik Republike Stjepan Mesić naglasio je važnost ustroja institucija civilnog društva za daljnji razvoj Hrvatske i njezinu demokratizaciju, jer, kako je rekao, bez transparentnosti i poštivanja procedure nema ni demokracije.

PULA - Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić otvorio je danas godišnji sastanak Vijeća jugoistočne Europe za civilno-vojno planiranje u kriznim situacijama, koji je okupio tridesetak sudionika i predstavnika služba civilne zaštite iz 11 država. Po njegovim riječima u proteklih je godinu dana Vijeće pratilo svoje članice od kojih je, kako je rekao, "Slovenija ušla u Europsku uniju, Bugarska i Rumunjska su uznapredovale prema članstvu, a Hrvatska statusom kandidata zakoračila u tom smjeru". Katić drži da su te promjene izravno utjecale na Vijeće jer se i u području zaštite i spašavanja razvija integracija nacionalnih sustava unutar Europske unije. Međutim, dodao je, ta integracije nije i ne treba biti zapreka ili nadomjestak za regionalnu suradnju.

ZAGREB - Rezultati ovogodišnje turističke sezone bit će u skladu s planiranim povećanjem broja turista do 5 posto i financijskih učinaka do 7 posto, slijedom čega je u hrvatskom turizmu i u 2005. moguće očekivati ostvarenje daljih porasta, do 2 posto fizičkog i do 5 posto financijskog prometa. Takve su se ocjene ove i procjene za buduću sezonu čule na današnjoj sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, na kojoj su prihvaćene i polazne odrednice Programa rada Hrvatske turističke zajednice za 2005. Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić naglasio je da je u ovogodišnjoj sezoni Hrvatska na većini inozemnih tržišta ostvarila pozitivne rezultate, a posebno su dobri, sa dvoznamenkastim porastima, zabilježeni na "novim" tržištima Skandinavije, Francuske, Velike Britanije, Mađarske, SAD-a, Nizozemske, Rusije, Švicarske i Rusije.

ZAGREB - Odbor Hrvatskog sabora za zakonodavstvo danas je uputio načelni prigovor Vladi zbog, kako je zaključeno, 'prebukvalnih' prijevoda međunarodnih sporazuma koji iz Vlade, odnosno resornih ministarstava, dolaze na saborske klupe. Članovi Odbora podržali su ratifikaciju Protokola o eksplozivnim ostacima iz rata te Konvenciju o zabrani konvencionalnog oružja s pretjeranim traumatskim učinkom. Odbor je podržao i izmjene Ovršnog zakona, kojima se predlaže iz zakona brisati odredbe o sudjelovanju javnih bilježnika u ovršnim postupcima.

SPLIT - Hrvatska udruga sindikata (HUS) ocijenila je danas odluku o poskupljenju goriva "nastavkom harača Vlade nad građanima", čime vlast i dalje pokazuje socijalnu neosjetljivost. Potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević izjavio je kako njegov sindikata oštro osuđuje i odnos Vlade prema poljoprivrednicima i ribarima, podsjećajući na javne istupe ministara Ivana Šukera i Petra Čobankovića, odnosno, njihovo obećanje o sniženju cijena plavog dizela s 3,37 kuna na 3 kune, jer je u međuvremenu cijena tog goriva narasla na 3,49 kuna po litri. Matijašević poručuje kako je Vlada mogla "intervenirati u sustav trošarina i suzdržati se od povećanja cijena radi punjenja državnog proračuna".

ZAGREB - Dokumentrani film "Prezrena rijeka" Bogdana Žižića i Radovana Ivančevića dobio je nagradu u kategoriji "Grad i urbanizam" na 10. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Bukureštu, održanu od 23. do 25. rujna, izvijestio je danas Zagreb film. U tom dokumentarcu od 26 minuta, snimljenu 2003. u proizvodnji Zagreb filma, redatelj Bogdan Žižić i povjesničar umjetnosti Radovan Ivančević upozoravaju kako se Zagreb, za razliku od mnogih gradova koji žive na svojim rijekama, otuđio od svoje rijeke Save.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙