FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SEMINAR "GOSPODARSKE INTEGRACIJE U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU"

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Ukoliko Hrvatska na vrijeme ne izvršisve institucionalne reforme, odnosno ne prilagodi svoju poljoprivrednupolitiku standardima Europske unije (EU) te poveća svojukonkurentnost, mogla bi naići na prepreke u pregovorima sa EU.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Ukoliko Hrvatska na vrijeme ne izvrši sve institucionalne reforme, odnosno ne prilagodi svoju poljoprivrednu politiku standardima Europske unije (EU) te poveća svoju konkurentnost, mogla bi naići na prepreke u pregovorima sa EU.

Istaknuto je to Jos Haynes, konzultant iz EU-a u okviru projekta Cards na danas održanom seminaru pod nazivom "Gospodarske integracije u poljoprivrednom sektoru". Seminar je okupio 40-ak sudionika iz Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta, savjetodavnih poljoprivrednih službi te poljoprivrednih udruga.

Haynes je autor izvješća o utjecaju zajedničke poljoprivredne politike na hrvatsku poljoprivredu.

U mnogim područjima, kao što su tržište zemljišta i kapitala, struktura gospodarstva, marketing, kvaliteta proizvoda, obrazovanje i usavršavanje još je potrebno mnogo toga učiniti kako bi hrvatski poljoprivrednici opstali i napredovali na tako velikom tržištu kao što je EU, rekao je Haynes.

Naglasio je i kako hrvatskoj poljoprivredi EU može pripomoći kroz predpristupne fondove, ali svi projekti trebaju biti ekonomski opravdani kako bi se za njih moglo dobiti sredstva iz tih fondova.

Na seminaru je istaknuta nužnost stvaranja konkurentnog poljoprivrednog gospodarstva, jer je povećana konkurentnost, kako je rečeno, neophodna za poboljšanje životnog standarda poljoprivrednika i povećanje njihovog doprinosa ukupnom gospodarskom razvitku.

U vremenu do ulaska u EU hrvatska poljoprivredna politika, naglašeno je, treba za cilj imati smanjivanje trenutnih nejednakosti u razinama plaćanja između pojedinih proizvoda, a kao prvo treba smanjiti najviša plaćanja i naglasak staviti na strukturne promjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙