FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRABAR-KITAROVIĆ S PREDSTAVNICIMA SELJAČKOG SAVEZA

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Ministrica europskih integracijaKolinda Grabar - Kitarović i predstavnici Hrvatskog seljačkog savezarazgovarali su danas o temama vezanim za poljoprivredu u kontekstuprocesa približavanja Hrvatske europskim integracijama.
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar - Kitarović i predstavnici Hrvatskog seljačkog saveza razgovarali su danas o temama vezanim za poljoprivredu u kontekstu procesa približavanja Hrvatske europskim integracijama.

Grabar - Kitarović sastanak je ocijenila konstruktivnim i sadržajnim ističući kako je cilj sastanka bila uspostava i dogovor o daljnjoj suradnji u procesu "screeninga", pregovora, informiranja i obrazovanja javnosti kako bi se pomoglo poljoprivrednom sektoru i poljoprivrednicima da se prilagode u procesu približavanja europskim integracijama.

Ministrica je pozvala sve udruge da se obrate Ministarstvu te da sudjeluju u procesu "screeninga", odnosno analitičkog pregleda i usporedbe hrvatskog zakonodavstva s europskim. Osim toga pozvala je udruge da sudjeluju i kao savjetodavno tijelo te kao članovi radnih skupina za pripremu pozicija za pregovore.

Grabar - Kitarović je podsjetila kako je MEI u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva proveo anketu među hrvatskim poljoprivrednicima, o onome što ih posebno zanima, čega se boje i s kojim se problemima suočavaju. Rezultati se obrađuju i bit će gotovi za koji dan.

Dodala je kako će MEI organizirati posjete poljoprivrednih udruga zemljama novim članicama EU kako bi se upoznali s problemima koje su one imale u procesu integracija te na koje način su se prilagodili kako bi Hrvatska pokušala izbjeći neke greške koje su te zemlje počinile.

Ministrica je kazala kako će Europska komisija 6. listopada objaviti predpristupna strategija za Hrvatsku za korištenje predpristupnih programa, ukljućujući i program SAPARD namijenjen poljoprivredi.

Do kraja ove godine intenzivno će se raditi na pripremi konkretnih projekata za korištenje pomoći iz programa SAPARD, a jedan od vidova suradnje Ministarstva i udruga bit će educiranje lokalnih zajednica i individualnih poljoprivrednika.

Predsjednik HSSaveza Darko Grivičić drži kako je Ministarstvo europskih integracija ono koje treba dati uvid što hrvatske poljoprivrednike čeka u EU i upravo je to bio razlog današnjeg sastanka. Bitno je zajednički pripremiti obiteljska gospodarstva za ulazak u EU.

U Hrvatskoj je prema podacima iz Upisnika 140 tisuća obiteljskih gospodarstava, a njih oko 50 do 60 tisuća koja nisu u Upisniku, podsjetio je Grivičić.

Mišljenja je kako je ulazak u EU pravi put, no smatra kako se ne smije dogoditi da 2007. ili 2009. godinu dočekamo nespremni i da propadne velik dio poljoprivrednih gospodarstava. Također drži kako bi u pregovore s EU a vezane za poljoprivredu treba uključiti i nekoga iz HSSaveza.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙