FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ASHDOWN PODRŽAVA PROMJENU DAYTONSKOG USTAVA

ŠIROKI BRIJEG, 28. rujna 2004. (Hina) - Visoki međunarodni predstavniku BiH Paddy Ashdown podržao je u utorak u Širokom Brijegu zahtjeve za promjenema daytonskog Ustava BiH, ali je upozorio da se te promjenemogu ostvariti samo uz suglasnost sva tri naroda a ne nametanjemmeđunarodne zajednice.
ŠIROKI BRIJEG, 28. rujna 2004. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown podržao je u utorak u Širokom Brijegu zahtjeve za promjenema daytonskog Ustava BiH, ali je upozorio da se te promjene mogu ostvariti samo uz suglasnost sva tri naroda a ne nametanjem međunarodne zajednice.

Ashdown je na konferenciji za novinare izjavio da je u BiH već počela promjena Daytonskog sporazuma i to postignutim Sporazumom o stavljanju entitetskih oružanih snaga (Federacije BiH i Republike Srpske) na državnu razinu, te uvođenjem jedinstvenog PDV-a, poreza na dodatnu vrijednost. Ashown je naglasio da se sve to događa uz suglasnost predstavnika sva tri naroda.

U budućoj Bosni i Hercegovini, po Ashdownovim riječima, doći će do postupne decentralizacije vlasti u korist općina.

"U novoj Bosni i Hercegovini koja će se stvoriti u procesu preustroja, općine će imati sve važniju ulogu", rekao je Ashdown. On međutim nije komentirao sudbinu sadašnjih entiteta i deset županija u Federaciji BiH.

Nedavno je predsjedajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Martin Raguž najavio da će se nakon lokalnih izbora, zakazanih za 2. listopada, na dnevnom redu bosanskohercegovačkog državnog parlamenta naći široka rasprava o promjeni Daytonskog ustava BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙