FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: OSNIVANJE NESTRANAČKOG TIJELA HRVATA BOSNE I HERCEGOVINE

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Nadbiskup vrhbosanski, kardinal VinkoPuljić, povodom desete obljetnice neostvarenog pohoda Svetog Oca Bosnii Hercegovini, uputio je poruku u kojoj od Pape, zapravo, traži dabosansko-hercegovačke katolike, znači (i) Hrvate zaštiti od pojedinihdužnosnika međunarodne zajednice, piše u komentaru sarajevskogOslobođenja te se navodi kako je politički odgovor na traženjekardinala Vinka Puljića stigao u obliku osnivanja nestranačkog tijelaHrvata Bosne i Hercegovine nazvanog "Forum".
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, povodom desete obljetnice neostvarenog pohoda Svetog Oca Bosni i Hercegovini, uputio je poruku u kojoj od Pape, zapravo, traži da bosansko-hercegovačke katolike, znači (i) Hrvate zaštiti od pojedinih dužnosnika međunarodne zajednice, piše u komentaru sarajevskog Oslobođenja te se navodi kako je politički odgovor na traženje kardinala Vinka Puljića stigao u obliku osnivanja nestranačkog tijela Hrvata Bosne i Hercegovine nazvanog "Forum".

Puljićevo pismo-poruka upućeno je i svećenicima, redovnicima, sestrama redovnicama i svim ostalim članovima Katoličke crkve u BiH, a potpisali su ga i biskupi Franjo Komarica, Ratko Perić i Pero Sudar, navodi list te nastavlja: "Iz Vatikana, dakako, odgovori ne stižu tako brzo; no politički je odgovor već stigao. Ono o čemu se govorilo prije nekoliko mjeseci ažurirano je, čini se, nakon što se kardinal obratio gotovo Urbi et Orbi - uskoro će biti osnovano nestranačko tijelo koje će okupiti hrvatske dužnosnike, intelektualce, predstavnike stranaka s hrvatskim predznakom, te predstavnike Katoličke crkve u BiH". Forum, kako ce se zvati to tijelo , "navodno, nestranačko, a (opet) puno političara", ima golem zadatak - osigurati ravnopravnost Hrvata "svakodnevno suočenih s neravnopravnošću u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda".

Zanimljivo je, medjutim, nastavlja se u komentaru lista, kako kardinal u svome pismu otvoreno kritizira aktualne hrvatske dužnosnike, tvrdeći kako bosansko-hercegovački Hrvati, zbog toga što im domicilni političari iz vlastita naroda ponekad u ključnom periodu okreću leđa, sve češće upiru oči prema Zagrebu. "Ta je tvrdnja, uglavnom, točna; neki bh. Sanader potrebniji je nego ikad - s tim da, vjerujem niti ostala dva (konstitutivna) naroda ne bi imala ništa protiv takva raspleta unutar hrvatskog korpusa. To kako je i Bošnjacima i Srbima nužan njihov Sanader ne treba, dakako, trošiti riječi", ocjenjuje komentator.

Slijedom kardinalova pisma, oglasio se i predsjednik HDZ-a i jedan od budućih članova Foruma Barića Čolak koji, komentirajući samo one dijelove pisma koji mu odgovaraju, govori i o neriješenom pitanju prognanih Hrvata - poglavito onih iz Republike Srpske, piše komentator list i dodaje kako je "Bosanska Posavina tu gotovo najbolnija rana".

"Priča o Posavini, koje se, eto, u predizborno vrijeme sjetio čak i Čolak, baš kao i uostalom i o srednjoj Bosni vraća film na početak. A početak je, zna se, epizoda zvana humano preseljenje. Bojim se da tu nepodopštinu, kada su ovdašnji Hrvati upirali oči ka Zagrebu, onom Tuđmanovom, a na temelju čega su - i od nekih gore spomenutih biskupa blagoslovljeni, izgrađeni bobanovo, šuškovo... neće ispraviti nikakav Forum. Možda jedino (stvarno) dragi Bog. Treba, dakle, moliti", zaključuje se u komentaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙