FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEČAJ DOLARA UNUTAR UOBIČAJENIH RASPONA

LONDON, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimtržištima kretao unutar raspona bilježenih u posljednje vrijeme uodnosu na euro, no spustio se s najviše razine u pet tjedana premajenu, pod utjecajem i dalje prisutne neizvjesnosti ulagača gledekratkoročnih izgleda za rastom američkog gospodarstva u okruženjuvisokih cijena nafte.
LONDON, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim tržištima kretao unutar raspona bilježenih u posljednje vrijeme u odnosu na euro, no spustio se s najviše razine u pet tjedana prema jenu, pod utjecajem i dalje prisutne neizvjesnosti ulagača glede kratkoročnih izgleda za rastom američkog gospodarstva u okruženju visokih cijena nafte.

U takvim okolnostima dolar trenutno stoji 1,2274 eura i 110,61 jen.

Najnoviji optimistični komentari američke središnje banke Fed s jučerašnjeg sastanka pružili su laganu podršku dolaru, no ona je bila tek kratkog vijeka.

Cijene nafte, u međuvremenu, držale su se za svega dolar niže od rekordne razine na američkom tržištu od 49,40 dolara zabilježene 20. kolovoza, što je rezultiralo ne prevelikim odmicanjem jena od najnižih razina u zadnjih pet tjedana prema euru i dolaru. I Japan i Sjedinjene Države najveći su uvoznici nafte u svijetu, što čini njihova gospodarstva uvelike osjetljivima na rast cijena nafte, no za razliku od SAD-a, Japan uvozi svu naftu.

"Sve to ukazuje na priličnu uznemirenost na tržištu", kazao je Peter Fontaine, valutni strateg u KBC u Bruxellesu. "Uočavamo da tržište čini jednu stvar u odgovoru na podatke ili događaje, no 12 sati kasnije dolazi do drukčijeg zaključka i ponovno poskoči. Stoga se euro i dolar kreću prema jo-jo obrascu".

Tržište još u ovome tjednu čeka najnovije američko izvješće o narudžbama trajnih dobara u kolovozu, koje ne bi trebalo pokazati promjene u odnosu na mjesec ranije, kada je zabilježen njihov rast za 1,6 posto.

"Očekujemo nešto pozitivnije brojke, a bude li tako mogli bi vidjeti rasprodaje eura još do kraja dana", kazao je Adrian Foster, valutni strateg u Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Nakon jučer zabilježene najviše razine prema jenu u zadnjih pet tjedana, euro je danas ponešto oslabio i trenutno stoji 135,79 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙