FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GREENSPANOV GOVOR OSLABIO DOLAR

LONDON, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimdeviznim tržištima zabilježio najnižu razinu u zadnjih tjedan danaprema euru uslijed jučerašnjih izjava čelnika američke središnje bankeFed Alana Greenspana vezano uz inflaciju, što je izazvalo sumnje glederasta kamatnih stopa nakon rujna.
LONDON, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim deviznim tržištima zabilježio najnižu razinu u zadnjih tjedan dana prema euru uslijed jučerašnjih izjava čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana vezano uz inflaciju, što je izazvalo sumnje glede rasta kamatnih stopa nakon rujna.

Dolar je oslabio nekih 0,8 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2182 dolara, dok je nakratko zabilježio i najnižu razinu od 1. rujna u visini 1,2208 dolara za euro. No, prema jenu je ojačao nekih 0,2 posto, dosegnuvši 109,72 jena.

Greenspanov govor pred kongresnim Odborom za proračun da američko gospodarstvo jača nakon usporavanja aktivnosti u lipnju pojačao je očekivanja rasta kamatnih stopa u rujnu. No, izgledi daljnjeg zaoštravanja monetarne politike nakon rujna postali su nejasni nakon što je čelnik Fed-a kazao da su posljednjih mjeseci popustila očekivanja jačanja inflacije.

Nadalje, kazao je i da je zasad teško procijeniti učinke visokih cijena nafte na gospodarstvo, te je upozorio da američki proračunski manjak dugoročno zadaje brige.

"Greenspan je iznenadio tržišta time što nije bio optimističan kako se očekivalo", kazao je Kristjan Kasikov, valutni strateg u Caylonu. "Nakon njegova govora smanjila su se očekivanja daljnjeg rasta kamatnih stopa".

Unatoč njegovim posljednjim komentarima većina i dalje očekuje rast kamatnih stopa na zasjedanju Fed-a 21. rujna za četvrtinu postotnog boda, na 1,75 posto nasuprot dva posto koliko iznose u eurozoni.

Jen je danas gubitke ostvario nakon što je japanska vlada blago snizila svoje procjene izvoza i proizvodnje zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti u Kini i Sjedinjenim Državama, premda je ostala pri svojim ranijim ocjenama da japansko gospodarstvo i dalje bilježi čvrsti oporavak. Oslabio je tako i prema euru, i to nekih jedan posto, te trenutno stoji 133,7 jena za euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙