FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEVIZNA TRŽIŠTA U OČEKIVANJU ZASJEDANJA FED-A

LONDON, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar danas na svjetskimtržištima nije zabilježio značajnije promjene prema ostalim svjetskimvalutama, dok su trgovci svoju pozornost usmjerili očekivanom porastukamatnih stopa na današnjem zasjedanju američke središnje banke Fed isignalima budućih poteza na zaoštravanju monetarne politike.
LONDON, 21. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar danas na svjetskim tržištima nije zabilježio značajnije promjene prema ostalim svjetskim valutama, dok su trgovci svoju pozornost usmjerili očekivanom porastu kamatnih stopa na današnjem zasjedanju američke središnje banke Fed i signalima budućih poteza na zaoštravanju monetarne politike.

U takvim je uvjetima dolar nešto oslabio prema euru, koji trenutno iznosi 1,2204 dolara, dok je prema jenu neznatno ojačao, dosegnuvši 109,97 jena.

Očekuje se da će Fed na svojem današnjem sastanku podići kamatne stope za četvrtinu postotna boda, i to po treći put u ovoj godini. To je ujedno posljednji sastanak središnje banke pred američke predsjedničke izbore 2. studenoga, a tržišta nestrpljivo čekaju kako bi čuli da li je Fed spreman nastaviti postupno zaoštravati monetarnu politiku, obzirom na nedavne gospodarske pokazatelje koji su bacili sumnju na snagu gospodarstva.

"Porast kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova najvjerojatnije je gotova stvar. Pitanje je samo da hoće li Fed išta promijeniti u svojem priopćenju te da li će možda podizanje kamatnih stopa biti sporije nego se računa", kazao je Shahab Jalinoos, valutni strateg u ABN Amro. "To bi moglo pogoditi dolar. Ali to nije glavni problem jer će banka vjerojatno zadržati svoje optimistične procjene za gospodarstvo".

Tržište budno prati i kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu, koje se drže iznad 46 dolara po barelu na američkom tržištu zbog zabrinutosti oko većih poremećaja u opskrbi u vrijeme kada proizvođači rade gotovo punim kapacitetima kako bi podmirili rastuću potražnju.

Nadalje, od značajnijih događaja izdvaja se sastanak G7 i Kine, koji će se održati u Washingtonu početkom idućeg mjeseca. Na tom će sastanku najbogatije zemlje svijeta ponovno pokušati uvjeriti Kinu da uvede fleksibilan valutni tečaj. Zemlje G7 na svojem su sastanku u Dubaiju, u rujnu prošle godine, pozvale na uvođenje veće fleksibilnosti u politike valutnih tečajeva, što je rezultiralo snažnim jačanjem jena i eura prema dolaru. Euro je danas ojačao i oko 0,6 posto prema jenu, dosegnuvši 134,23 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙