FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR JAČA U OČEKIVANJU GREENSPANOVA GOVORA

LONDON, 8. rujna 2004. (Hina/Reuters) - U očekivanju važnog govoračelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana, dolar je danasna svjetskim deviznim tržištima ojačao prema euru i švicarskomfranku.
LONDON, 8. rujna 2004. (Hina/Reuters) - U očekivanju važnog govora čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana, dolar je danas na svjetskim deviznim tržištima ojačao prema euru i švicarskom franku.

Dolar je tako na vrijednosti dobio 0,3 posto prema euru, koji trenutno stoji 1,2083 dolara. Ojačao je i nekih 0,5 posto prema franku, na 1,2735 franaka, te blago ojačao prema jenu, dosegnuvši 109,51 dolar.

Očekuje se da će čelnik Fed-a pojačati očekivanja još jednog povećanja kamatnih stopa u visini 0,25 postotnih bodova u ovome mjesecu kada se danas bude obraćao senatskom odboru za proračun. Obzirom da su tržišta već uvjerena da će kamatne stope rasti ovoga mjeseca, analitičari kažu da bi američkoj valuti trebala podrška snažnijih gospodarskih pokazatelja kako bi zadržala novo dobiveni zamah.

"Greenspan će vjerojatno reći da su slabosti u dijelovima gospodarstva iza nas i da više treba učiniti po pitanju kamatnih stopa", kazao je Lee Ferridge, čelnik analize valuta pri Rabobanci. "To bi moglo dati nešto poticaja dolaru, no trebamo vidjeti da gospodarske brojke podupiru takve izjave".

Nasuprot tomu, kanadski dolar držao se oko najviših razina u zadnjih sedam mjeseci prema američkom dolaru, pa se ulagači klade da će na današnjem zasjedanju Kanadska središnja banka podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, što bi bilo prvo zaoštravanje monetarne politike od travnja 2003.

U ovome tjednu održat će se i zasjedanje Bank of England, koja bi trebala ovoga puta ostaviti kamatne stope na dosadašnjih 4,75 posto, kao odgovor na gospodarske podatke koji ukazuju na usporavanje britanskog gospodarstva, nakon što ih je u pet navrata podizala od studenoga lani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙