FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEIZVJESNOSTI OKO GOSPODARSKIH IZVJEŠĆA SPUSTILE DOLAR PREMA EURU

LONDON, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimdeviznim tržištima oslabio prema euru budući su se ulagači držali navećem oprezu pred ovotjednu objavu niza ključnih gospodarskih izvješćaiz Sjedinjenih Država.
LONDON, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim deviznim tržištima oslabio prema euru budući su se ulagači držali na većem oprezu pred ovotjednu objavu niza ključnih gospodarskih izvješća iz Sjedinjenih Država.

U takvim je okolnostima dolar oslabio oko 0,4 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2076 dolara, nakon što je u ponedjeljak nakratko zabilježio najvišu razinu od 4. kolovoza, u visini 1,1985 dolara za euro. Oslabio je nešto i u odnosu na jen, te trenutno stoji 109,86 jena.

U središtu pozornosti tržišta ovaj će se tjedan posebice nalaziti podatak o povjerenju potrošača, čija se objava očekuje tijekom dana, te izvješće o zaposlenosti u petak budući da ekonomisti uz pomoć najnovijih brojki pokušavaju procijeniti buduću domaću potražnju u najvećem svjetskom gospodarstvu.

"Ako američka središnja banka Fed temelji svoje stanovište na tome da može nastaviti s podizanjem kamatnih stopa jer je osobna potrošnja snažna, slabe brojke u ovome tjednu mogle bi to dovesti u pitanje", ukratko je ocijenio valutni strateg u ABN Amro u Londonu Shahab Jalinoos.

Blagom slabljenju jena prema euru, koji trenutno iznosi 132,7 jena, pridonijeli su novi pokazatelji o japanskoj industrijskoj proizvodnji, koja u srpnju nije zabilježila promjene na mjesečnoj razini, naspram očekivanog povećanja od jedan posto. Te su brojke poduprle najnovije zabrinutosti da će doći do snažnog usporavanja rasta japanskog gospodarstva početkom iduće godine, no njihov učinak na jen bio je kratkoga daha budući su mnogi ulagači skloniji očekivati da će usporavanje biti kratkoročno.

Izgledi za američko gospodarstvo teško da su jasniji obzirom na najnoviji niz mješovitih signala glede gospodarskog oporavka, koji su u suprotnosti s optimističnim komentarima dužnosnika Fed-a i izazivaju neizvjesnosti glede budućih kretanja kamatnih stopa u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙